Mental health awareness: tegenwoordig zijn psychische gemoedstoestanden aan de orde van de dag. Burn-outs, depressies, angsten en/of langdurige neerslachtigheid komen steeds vaker voor en kunnen rekenen op dusdanig onbegrip. Emily Mitchell heeft de game Fractured Minds in het leven geroepen waarin angst en geestelijke gesteldheid een grote en tevens belangrijke rol spelen. 80% van de opbrengst komt ten goede aan Mitchell haar toekomstige carrière en het andere gedeelte gaat naar de video games mental health charity Safe in our World.
Fractured Minds is een korte game waarbij de boodschap centraal staat: mensen dienen zich meer bewust te zijn van hun eigen en andermans geestelijke gesteldheid.

De puzzel-avonturen game Fractured Minds heeft al kunnen rekenen op een Bafta Y(oung)G(ame)D(esigners)-award. Nu wordt de game gelanceerd op diverse platforms om nog meer bewustzijn te creëren rondom geestelijke gezondheid. De korte Indie-game gaat dieper in op de mentale gezondheid. Gedurende het 6-level tellende verhaal langs interactieve omgevingen krijg je met uitdagingen en puzzels te maken. Dit alles is geïnspireerd op obstakels uit het echte leven. Ontdek de emoties die gepaard gaan met leegheid, angst, depressie en paranoia gecomineerd met hoop. Het geheel wordt muzikaal omlijst door de toepasselijke soundtrack ‘Silence’ van Kai Engel.

Wellicht is het een bekend gegeven of een vooroordeel, maar gamen kan een vorm zijn van vluchtgedrag, zeker wanneer je aan mental illness lijdt. Het is een uitweg; in een game bevind je, je in een andere wereld en daarin kun je compleet vergeten wat er om je heen gebeurd. Aangezien Emily zelf aan meerdere angsten leed wilde ze een game ontwikkelen die echt, maar dan ook echt iets betekende. Voor de één springen de angsten in het oog, voor een ander komt juist depressie naar boven. Doordat er een stempel ligt op mentale gezondheid is het in feite een onzichtbare ziekte voor de buitenwereld. Door middel van Fractured Minds hoopt Emily dat buitenstaanders meer begrip hebben en zodoende kunnen anticiperen op geestelijke ziekten.

 

Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. De game kost slechts €1,99 en is verkrijgbaar voor o.a. PC, Nintendo Switch, PS4™ en Xbox One. Fractured Minds geeft je stof tot nadenken en laat je ervaren hoe het daadwerkelijk is om met geestelijke gezondheid te leven.

Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar safeinourworld.org. 
Mocht je na het lezen van dit artikel of het spelen van de game zelf denken problemen te hebben met je mentale gezondheid schroom dan niet om contact op te nemen met je huisarts.

© Wired Productions

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.