Tegenwoordig is het geen taboe meer om te zeggen dat je online games speelt, eigenlijk speelt iedereen wel eens een spel of heeft wel eens een online game gespeeld. Naast de casual gamers heb je ook competitieve gamers en binnen die groep kun je nog een onderscheid maken. Namelijk professionele en amateur spelers. De vraag is natuurlijk, loont het een beetje om professioneel gamer te zijn?

Het is welbekend dat er tegenwoordig geld te verdienen valt met het spelen van games, maar hoeveel je kunt verdienen verschilt enorm. Er is een duidelijk verschil tussen de prijzengelden binnen verschillende games en daarnaast heb je natuurlijk team games en single players. Die laatsten hoeven het geld niet te delen. Aangezien ik zelf een female eSporter geweest ben, was ik toch wel benieuwd of er veel verschil zit tussen wat er verdiend wordt. Daarnaast was ik ook benieuwd welk spel het meeste opbrengt. Ik ben dus de eSports earnings in gedoken.

Bij vrouwen in de eSport gaat de meeste aandacht eigenlijk altijd uit naar Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) speelsters. Er zijn hele competities speciaal voor vrouwen en veel vrouwenteams die enorm in de publiciteit staan, zoals een vrouwen team die onder de voetbalclub Besiktas spelen. Deze vrouwen krijgen een normaal salaris, maar het grote geld moet, ook voor mannen, wel echt verdiend worden met prijzengeld. Opvallend is dat tussen de top 5 vrouwen qua opbrengst geen CS:GO speelster zit! Wel staat de eerste CS:GO speelster op nummer zes, vilga, één van de dames die nu onder Besiktas speelt. Op plek 5 en 4 staan Sarah Lou en Kasumi Chan die Dead or Alive 4 spelen, op plek 3 Ricki Ortiz een Street Fighter 5 speelster, op plek 2 Mystik die Halo: Reach speelde en op nummer 1 Scarlett een Starcraft II ster. Over het algemeen single player spellen. Tussen nummer 1 ($296.124,44) en nummer 5 ($50.000) zit ook nogal een verschil qua prijzengeld wat binnen gesleept is. Het loont in ieder geval wel om erg goed te zijn in Starcraft II.

Als we gaan kijken naar hoogste overall verdiensten dan moeten we wel echt bij de Dota 2 spelers zijn. Zo bestaat de top 51 uit Dota 2 spelers voor er een League of Legends speler tussen komt. Nummer 1 KuroKy heeft meer dan 4 miljoen dollar verdiend met gamen, waaronder dus met Dota 2. Dat zijn bedragen waar velen van ons alleen maar over kunnen dromen en dan nog behaald met je hobby ook. Aangezien Dota 2 een team spel is, en het prijzengeld dus gedeeld moet worden, laat wel zien dat er enorm in dit spel geïnvesteerd wordt. Zou je ambitieus zijn en wel mee willen doen met het prijzengeld voor Dota 2? De volgende competitie van 2019 zal in Shanghai plaatsvinden.

Dit zijn internationale cijfers, maar wat wel leuk om te bekijken is, hoe doen de Nederlanders het?  De top drie bij de Nederlanders bestaat uit drie verschillende spellen. Nummer drie ($337.066) is voor ChrisJ, op dit moment de enige Nederlandse man die professioneel CS:GO speelt. ChrisJ speelt voor de Duitse organisatie mousesports. Mijn voormalige teamgenootje Petra, enige Nederlandse vrouw die professioneel CS:GO speelt, voor Besiktas, staat op nummer 121 in het klassement onder de Nederlanders, niet slecht aangezien ze nog maar twee jaar professioneel meedraait! Op nummer twee staat Grubby ($358.905). Grubby, Manuel Schenkhuizen, is een old school speler die voornamelijk veel gewonnen heeft in Warcraft III. En op nummer 1 staat Thijs ($403.589). ThijsNL is een Hearthstone speler en heeft zijn nummer één plaats vooral te danken aan dit jaar. Dit jaar alleen heeft hij $208.600 verdiend.

Dat er zo’n groot verschil zit tussen de verdiensten van mannen en vrouwen is voor een groot deel te verklaren doordat vrouwen veel minder tijd in gamen stoppen dan mannen en dus niet dezelfde top behalen als de mannen. Wel zit er een enorme ontwikkeling in, er is een duidelijke stijgende lijn te zien in de opkomst van professionele vrouwelijke gamers. Ook komen er steeds meer vrouwen die competitief gamen in meer verschillende spellen. Elke dag wordt het iets meer geaccepteerd en over een jaar of 10 hoop ik dat er een vrouw in de top 10 van meest verdienende eSporters zal staan!

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.