Op 25 april kwam Harry Potter Hogwarts Mystery uit en het typische is dat Harry Potter hier eigenlijk nauwelijks tot geen rol in speelt (alleen maar goed), dus gewoon Hogwarts Mystery was prima geweest als naam. De game is voor smartphone en tablet en gemaakt door Portkey Games en speelt zich af terwijl Harry Potter nog een baby is en Voldemort dus net verslagen is. De tijd waar Bill Wemel en Nymphadora studenten zijn, maar alle leraren zoals jij ze kent wel gewoon les geven.

Zoals velen weten ben ik een enorme Harry Potter fan! Ik hou van lezen, wat ook wel te zien is aan sommige game keuzes die ik maak, maar Harry Potter is een groot deel van mijn jeugd. De wereld die J.K. Rowling in die boeken gecreƫerd heeft vind ik nog steeds fantastisch, en ja ik ga ook naar de Fantastic Beasts films en ja ik was diegene die een artikel geschreven heeft over de Harry Potter expositie, overigens mijn eerste artikel voor deze site. Ook heb ik deze game al eerder aangekondigd toen er eigenlijk nog niets over bekend was behalve dat hij zou komen en een korte trailer.

Ik heb het spel de 25e meteen gedownload en wilde in eerste instantie er geen slecht woord over horen, maar helaas heb ik zelf toch wel een aantal dingen die ik erg jammer vind aan het spel. Hou in je hoofd dat dit mijn eerste indruk is, want ik speel het nog maar een paar dagen. Eerst de positieve dingen: Het spel ziet er erg goed uit en werkt ook goed, loopt niet vast, geen lange laadtijden en besturing werkt zoals het hoort. Je begint, allereerst met een karakter maken, maar daarna ook echt bij het moment dat je een brief krijgt om naar Zweinstein te gaan en dan ga je naar de weg-is-weg om te shoppen! Erg leuk detail dat je zelf boeken mag halen en een toverstaf mag gaan kopen. Ook ga je echt met de hogwarts express naar Zweinstein, het ziet er super uit en zeker oog voor detail. Wat ik ook leuk vond is dat je bij de sorteerhoed zelf je afdeling mag kiezen. Hierdoor kan iedereen het spel spelen, zoals ze zelf wil, als je niet zelf zou kunnen kiezen en random ingedeeld zou worden, of aan de hand van een vragenlijst krijg je toch dat mensen het blijven proberen totdat ze bij de afdeling zitten waar ze bij willen zitten.

Het spel heeft verschillende dimensies en je volgt een verhaallijn en dit is vrij lineair. Je komt op Zweinstein met een slechte reputatie, want je broer is van school gestuurd omdat hij, onder andere, op zoek was naar ‘the cursed vaults’ en volgens het verhaal gek werd en van school gestuurd is, daarnaast is hij nog steeds vermist. Deze reputatie zet jou meteen in een lastige positie, want iedereen kent je en heeft een mening over je. Je wil natuurlijk een zo goed mogelijke tovenaar worden en dus heb je er meteen een rivaal bij, een meisje van, hoe kan het ook anders, Zwadderich. Tot nu toe lijkt het erg op de start van Harry Potter, al beroemd (berucht) met een rivaal bij het groene huis. Dit verhaal werkt zich langzaam uit tijdens het spelen in de vorm van een soort opdrachten en gebeurtenissen. Daarnaast zit je natuurlijk op school dus moet je ook lessen volgen om je skills te verbeteren en proberen de huis beker te winnen voor je afdeling!

Je begint in het eerste jaar en mijn eerste lessen waren vliegen, bezweringen en toverdranken, andere lessen komen pas in latere jaren. Nu komt eigenlijk ook meteen een grote teleurstelling, de lessen zijn een beetje rondklikken en energie uitgeven. Het is natuurlijk een gratis spel en ze moeten ergens hun geld verdienen dus acties kosten energie en daar heb ik geen enkel probleem mee, maar op deze manier is het vrij saai. Je hebt een aantal uur om een les te volgen en in die tijd moet je de benodigde sterren halen, anders kost het je nog huis punten ook. Deze sterren behaal je door te klikken op wat blauw is en eigenlijk kost het al je energie en dan moet je wachten tot je weer energie hebt om verder te gaan. Aan het einde maak je een bij de spreuk behorend figuur en dan heb je een spreuk geleerd. Met toverdranken en vliegen is het helaas hetzelfde. Het leek mij superleuk om met toverdranken een recept te volgen wat met precies de goede hoeveelheden in precies de goede volgorde op de juiste temperatuur met precies zoveel keren roeren gemaakt moest worden, maar dit is een grote teleurstelling. Het verhaal is leuk en ik ben benieuwd waar het helemaal heen gaat, maar het is lineair, dus je hebt totaal geen vrijheid om zelf dingen te ondernemen. Daarnaast mag je het niet in 1 ruk spelen, want ze laten je gerust een paar uur op het volgende onderdeel wachten (tenzij je betaald). Ook moet je er voor zorgen dat je ontwikkeld in moed, empathie en kennis, zodat je meer opties en beslissingen hebt. Wat ik ook erg jammer vind is dat je geen keuze hebt in je vrienden. Het is voor jou bepaald met wie je vrienden wordt en ik wil zo graag Zweinstein zelf ontdekken! Daarnaast word ik gedwongen wie ik aardig vind en dat is raar. Wat wel leuk is, is dat je beslissingen neemt die invloed hebben op je verhaallijn of hoe situaties aangepakt worden, maar verder blijft er veel te wensen over, over hoeveel autonomie je hebt.

Persoonlijk had ik liever bijvoorbeeld 30 euro betaald om zelf Zweinstein en dit verhaal te ontdekken, zoals de eerdere Harry Potter games aan de hand van de films, dan een gratis game zo gefocused op energie uitgeven. Omdat de films al vrij oud zijn, zijn de bestaande games en hun graphics ook vrij oud en ik zou graag een nieuwe game willen met graphics van vandaag, maar dan wel een origineel verhaal zoals deze, maar wat meer autonomie. Ik snap ook dat je niet alles kan hebben en ik ben wel heel erg blij dat er een game over Zweinstein is! Al met al blijf ik dit spel spelen, want hallo ik ben op Zweinstein! Maar ik ben wel een beetje teleurgesteld, ik had er iets teveel van verwacht, maar wie weet komt het nog! Ik ben nog steeds in jaar 1, level 6 en heb ook nog lang niet alle lessen en leraren mee mogen maken en maar 10% ofzo van het kasteel mogen betreden dus er kan nog veel gebeuren. Zou het heel erg anders worden schrijf ik er later nog een Free to Play Friday over!

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.