Endless Legend is één van de zoveelste 4X strategie games. Ondanks dat heeft de game een bijzondere look. Is de gameplay net zo bijzonder?

In eerste instantie dacht ik dat Endless Legend een soort digitale Kolonisten van Catan zou zijn. Dit komt door de hexagonen waaruit de wereld lijkt te bestaan. Wanneer ik het spel eenmaal heb gestart lijkt dit wel mee te vallen. Ik besloot om eerst de tutorial uit te proberen. Hier ben ik achteraf erg blij om want het was een flinke tutorial! Het is uitgebreid maar nog lang niet zo uitgebreid als de game zelf. De tutorial begint gelukkig rustig en ik kan in mijn eigen tempo allerlei onderdelen leren van de gameplay.

img_endless_legend_1

Een spel start met een settler, een enkele bewoner die de stad kan starten op een plek in de omgeving. Met een knop rechts onder in het beeld kan ik de omgeving in hexagonen verdelen. Iedere hexagon bevat dan cijfers die staan voor de hoeveelheid grondstoffen die daar te vinden zijn. Afhankelijk van hoe je het spel wilt spelen kan de locatie van jouw stad de gameplay behoorlijk beïnvloeden. Mijn settler staat gelukkig vlakbij een plek waar heel veel diverse grondstoffen te vinden zijn. Via een menu kan ik vervolgens het begin van mijn stad bouwen. Nu die eenmaal staat kan het echte spel beginnen. De stad is namelijk het hart van je spel en van daaruit zal je jouw rijk kunnen besturen.

img_endless_legend_2

Om de stad te laten groeien en grotere legers te maken zal je diverse gebouwen nodig zijn. Deze gebouwen hebben allerlei bonussen op grondstoffen of zorgen voor diverse ontwikkelingen die goed van pas kunnen komen. Met behulp van Science points kan je in het technologiescherm diverse ontwikkelingen kopen. De ontwikkelingen moeten eerst onderzocht worden voor je ze kunt gebruiken. Dat kost een aantal beurten maar gelukkig kan je een wachtlijst maken zodat je niet iedere beurt hoeft te checken of jouw onderzoek al klaar is. Naast Science points zijn er ook Food, Technology en Dust te verzamelen. Food wordt gebruikt voor je werkers en als je voedsel over hebt zullen er automatisch nieuwe werkers gemaakt worden. Technologie zal je nodig zijn om diverse gebouwen te bouwen en Dust is een soort valuta waar je diverse dingen mee kan kopen.

img_endless_legend_3

Naast deze grondstoffen krijg je ook Influence points die je krijgt door de hoeveelheid gelukkige bewoners in je stad. Deze Influence points zal je nodig zijn om later in het spel politieke beslissingen te nemen. De beslissingen die je neemt hebben stuk voor stuk impact op de gameplay en de manier waarop je het spel gaat spelen. Gelukkig valt hier nog weinig van te merken in de tutorial, want ik ben in het begin toch een beetje overrompeld door alle schermen en keuzes. Je kunt namelijk niet alleen je stad uitbreiden en aanpassen, maar ook je legers en manschappen. Er zijn verschillende designs die zorgen voor enigszins uniekere manschappen voor je legers. Je kunt ze bewapenen met verschillende wapens die levels en specificaties hebben. Jouw legers zijn dus ook erg uitgebreid zelf aan te passen. In de omgeving kan je nieuwe designs voor je leger vinden, wapens en uitbreidingen voor je stad.

img_endless_legend_4

Endless Legend bestaat niet alleen uit de stad uitbreiden en grondstoffen verzamelen. De legers zal je nodig zijn. De omgeving zal verkend moeten worden, waar vele geheimen en verassingen op je wachten. Ruïnes kunnen onderzocht worden waar speciale items, gevaarlijke vijanden of helemaal niets te vinden kan zijn. Altijd spannend dus. De wereld bevat ook andere rassen die hun eigen rijken opbouwen. Wanneer je een ander ras tegenkomt kan je vaak een aantal beslissingen maken. Begroet je ze vriendelijk en ga je hun een dienst bewijzen of zet je de aanval in? Jouw beslissing kan zorgen voor sterke bondgenoten of een extra stad om vanuit te regeren. Ontwikkel diplomatieke vaardigheden en neem de wereld over met charisma of sterke indrukwekkende legers.

img_endless_legend_5

Het vechtsysteem van Endless Legend is niet geheel uniek maar was voor mij de eerste keer. Het is turn based met een limiet op hoe ver de manschappen kunnen lopen. Wat bij mij indruk achter gelaten heeft zijn de voordelen die je kunt hebben met betrekking tot hoogteverschillen tussen jou en de vijanden. Sta jij hoger dan heb jij een voordeel, al is het maar een klein beetje. Zo kan je ook voordelen hebben met de snelheid waarop je manschappen reageren of het bereik dat ze hebben met hun wapens. Vergis je niet want ook de vijanden hebben hun eigen vaardigheden en voordelen, het voordeel is dat je die kunt lezen als je je muis erover beweegt. Zo kan je je alvast een beetje voorbereiden en de nodige aanpassingen aan je strategie aanpassen. Wat ik nadeliger vond was dat ik zo op ging in het gevecht dat ik vergeten was dat de stad gewoon doorontwikkeld. Toen ik klaar was met mijn gevecht waren diverse gebouwen al klaar en ook ontwikkelingen waren al verder gevorderd.

img_endless_legend_6

Gedurende het spel zal je diverse quests krijgen of vinden. Deze quests hoef je niet verplicht te doen maar geven luxe grondstoffen die goed van pas kunnen komen. Daarnaast kan het diverse andere rewards geven die je mooi op weg kunnen helpen. Persoonlijk vind ik het hele idee van quests is zo’n strategische game erg leuk. Het geeft me een reden om de wereld in te trekken met mijn legers in plaats van alleen maar een fort bouwen van waaruit ik aan het eind van het spel eindelijk eens aanval. Het combineren van deze quests met het ontmoeten van nieuwe volkeren zorgt voor een interessante combinatie tussen diplomatie en het ontdekken van de wereld. Naast de uitgebreide tutorial en de offline games die je in je eentje kunt spelen is er ook een multiplayer gedeelte van deze bijzondere game. Je kunt kiezen tussen local en online multiplayer en het uitnodigen van je eigen vrienden is natuurlijk ideaal. Echte spelers zijn namelijk toch onvoorspelbaarder dan AI’s en met strategische spellen vind ik het altijd prachtig om dit online te doen. De gameplay is eigenlijk gelijk, behalve dat je in plaats van AI’s natuurlijk jouw menselijke tegenstanders tegen kan komen.

img_endless_legend_7

Endless Legend is toch minder Kolonisten van Catan en meer Sacred 2 in een strategisch jasje. Het customizen van hele manschappen had van mij niet gehoeven maar het geeft toch een bijzondere ervaring. De omgeving die invloed heeft op je gevechten vind ik gewoon erg cool. Het is alleen jammer dat de spanning snel achteruit gaat als je lang bezig bent met de ideale locatie voor je legers. Desondanks ben ik helemaal verkocht aan deze game. Waarom? Omdat het ontdekken van de wereld mij nieuwsgierig maakt. Je weet niet of je iets bijzonders vind in een ruïne of een nieuw ras vindt in de fog of war. Zijn ze agressief of kan ik met ze onderhandelen? Het uitbreiden van de stad en alle technologieën zit mooi in elkaar en hier ben ik graag aan het kijken hoe ik het optimale uit mijn upgrades kan halen. De quests geven mij het gevoel dat ik zowel een strategische game als een RPG aan het spelen ben. De multiplayer geeft extra uitdaging omdat de AI in het normale spel soms voorspelbaar zijn en een menselijke speler toch een heel andere ervaring kan zijn. Al met al ben ik verkocht en zal ik heel veel uren spenderen in deze bijzondere wereld met diverse wezens, mysterieuze quests en prachtige omgevingen.

 

img_endless_legend_boxart
Sandra’s Score:
Gameplay: 9/10
Fun: 8/10
Levensduur: 9/10
Graphics: 9/10
Originaliteit: 8/10

Totaalscore volgens reviewer: 8.6

About DarkPendula

Dol op Nintendo en stiekem wil ze alle Amiibo nog verzamelen. Met de 3DS, Wii U, PlayStation 3 en PlayStation 4 heeft ze een aardige gameverzameling opgebouwd. Als het uit komt is ze aanwezig op verschillende persevents. Met een afgeronde opleiding Informatica wil ze graag zelf games gaan maken.

View all posts by DarkPendula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.