De president van Nintendo, Satoru Iwata, is zaterdag op 55-jarige leeftijd overleden aan een tumor in zijn galkanaal.  Dit werd op maandag bekend gemaakt door Nintendo. Iwata had al een aanzienlijke tijd last van gezondheidsproblemen en hierdoor was Nintendo’s president al niet aanwezig bij E3 in 2014. Tijdens E3 onderging hij namelijk een operatie aan zijn galwegen.

Iwata werd aangesteld als president van Nintendo in 2002 en tevens was hij de eerste president die geen lid was van de Yamauchi familie. Onder leiding van Iwata heeft Nintendo wat prachtige producten op de markt gebracht zoals: de Gameboy Advance SP, Nintendo DS, Wii, 3DS en natuurlijk de Wii U. Daarnaast was Iwata ook te zien in Nintendo’s eigen show, de Nintendo Direct, waar hij de Nintendo fans vertelde over de nieuwste ontwikkelingen binnen de Nintendo games.

Iwata begon zijn carriere in de gameindustrie als programmeur bij het bedrijf HAL Laboratory in de jaren ’80. Hier werkte hij onder ander aan projecten zoals Earthbound en de bekende Kirby-games. HAL Laboratory werkte regelmatig samen met Nintendo en in 1993 werd Iwata de directeur van dit bedrijf. In 2000 begon Iwata’s carriere bij Nintendo. Hier was hij betrokken bij de ontwikkeling van zowel de Pokémon games als de Super Smash Bros serie voor de Gameboy. Nadat hij werd aangewezen als de president van Nintendo in 2002, werd hij ook nog eens de directeur van Nintendo America in 2013. Onder zijn leiding werden onder andere de nieuwe Amiibo uitgebracht en werd er uitgeweken naar een nieuwe markt, die van mobiele games.

Satoru Iwata stond bekend om zijn betrokkenheid met de Nintendo fans, zijn liefde voor games en voor de goede ontwikkelingen die hij in werking heeft gezet bij Nintendo. Hij had een ontzettende passie voor zijn werk en nergens anders komt dat beter naar voren dan in zijn eigen woorden.

“On my business card, I am a corporate president. In my mind, I am a game developer. But in my heart, I am a gamer.” – Satoru Iwata

 

Satoru Iwata, President of Nintendo Co., Ltd., poses during an interview after Nintendo's E3 presentation of their new Nintendo 3DS at the E3 Media & Business Summit in Los Angeles June 15, 2010. Japan's Nintendo Co Ltd on Tuesday took the wraps off a new version of its DS handheld device that can play games and show movies in 3D without glasses, in an effort to revitalize demand. REUTERS/Phil McCarten (UNITED STATES - Tags: SCI TECH BUSINESS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.