Zoals ieder jaar is er weer een nieuwe Just Dance, dit keer voor het jaar 2023. Wederom gevuld met vrolijke nummers, moeilijke dansroutines en kleurrijke dansers mocht ik de game voor de Nintendo Switch uitproberen. Is Just Dance nog een beetje vernieuwend anno 2023? Je leest het hier.

De review voor deze editie van Just Dance doen we op de Nintendo Switch en we kregen er een abonnement voor Just Dance+ bij. Wat mij als eerste opvalt als ik de game opstart is dat het laden best lang duurt. Het verbinden met de server schijnt even tijd nodig te hebben, maar dat is hopelijk alleen voor de eerste keer. Ik log in met mijn Ubisoft account (deze heb je nodig), wat alleen de eerste keer nodig is. Wat ook de eerste keer moet, is het kiezen van de Dancer Card. Deze Dancer Card krijgen andere spelers te zien als je online multiplayer speelt. Geen zorgen, want hoe meer je danst, hoe meer verschillende Dancer Cards en aanpassingen je krijgt. De aanpassingen zijn puur cosmetisch en zijn bijvoorbeeld achtergronden, badges en overwinningsanimaties.

Goed, ik kies een Dancer Card om mee te beginnen en ik spring er gelijk in. Ik kies het eerste nummer wat mij voorgesteld wordt (Danger, High Voltage van Electric Six), bind mijn Joy-Con om mijn pols en ga los. Na een seconde of tien moet het nummer bufferen, best irritant, maar dat kan gebeuren natuurlijk. Daarna gebeurt het nog een paar keer en is zelfs de verbinding met de server verbroken. Daarmee komen we gelijk bij het eerste wat echt heel anders is aan deze editie. Voor de Nintendo Switch versie van Just Dance 2023 moet je de nummers streamen, tenzij je ze download naar de console en in een offline modus speelt. Dit zou je natuurlijk kunnen doen met je favoriete nummers, maar dat is misschien niet wenselijk als de console al redelijk vol staat. Ik probeer het dan ook maar gewoon met het streamen.

Ik start het spel nog even voor de zekerheid opnieuw op, check mijn verbinding en probeer het dan opnieuw. Ook dan moet er nog even gebufferd worden, maar het gaat al beter dan de vorige keer. Na een aantal keren spelen is het bufferen dan ook niet echt meer nodig. Heel soms is de kwaliteit even wat minder, met name bij de nummers van Just Dance+, maar verder werkt het goed. Hou er dan wel rekening mee dat je een stabiele internetverbinding nodig hebt om online te kunnen spelen. Goed om te weten: je hebt geen Nintendo Switch online abonnement nodig om gebruik te kunnen maken van de online functies. Je kunt nu ook online met vrienden spelen en hoeft dus niet meer bij elkaar in de woonkamer te zitten. Wel moet iedereen dan natuurlijk in het bezit zijn van Just Dance 2023 en voor het dansen van een Just Dance+ nummer moet iedereen het abonnement daarop hebben. Een minpunt: je kunt niet met vreemden samen dansen en daar had ik eigenlijk wel op gehoopt. Ik heb geen vrienden die de game ook hebben, dus deze functie is dan voor mij vrij nutteloos.

Ondertussen heb ik al verschillende nummers gedaan, doen mijn kinderen soms even mee en halen we lekker veel XP binnen. Langzaam druppelen de vrij te spelen items binnen, zodat ik inmiddels een andere danser, achtergrond en omranding heb voor mijn Dancer Card. Ook de achievements komen na vrijwel ieder nummer binnen. Bijvoorbeeld door het nummer te hebben gedanst en er een bepaalde score op te halen. Ook het dansen van een bepaalde afspeellijst helpt bij het behalen van XP en achievements. Klinkt misschien wel heel makkelijk, maar dat maakt het ook leuk voor de casual speler die niet voluit wil dansen en elk nummer tot de maximale score behalen. Zo kan iedereen nieuwe items ontvangen.

De nieuwe uitstraling van de lobby bevalt mij ook wel. Het is allemaal wat gelikter en het viel de kinderen ook gelijk op dat het er heel anders en vooral heel “cool” uit ziet. Aan de linker zijde kun je kiezen uit het home menu, nummers, afspeellijsten, opties etc. In het menu van de nummers raak ik wel een beetje het overzicht kwijt. Het is weer een enorme lijst met muziek, vooral als je ook Just Dance+ hebt. Gelukkig is er een filter aan de zijkant, waardoor je iets sneller kunt zoeken op bijvoorbeeld genre of moeilijkheid. Ook zijn de titels van de nummers op alfabetische volgorde gesorteerd. Handig, maar niet als je niet meer weet hoe het liedje heette. Het menu van de afspeellijsten is wat meer overzichtelijk. Deze is wat meer prikkelarm en geeft je de optie uit bijvoorbeeld een fitness sessie, een Disney lijst, populair bij kids etc. Ik mis daarin wel het aanmaken van een eigen afspeellijst. Dan zou je jouw favoriete nummers veel sneller terug kunnen vinden.

De tracklist van deze editie is mooi gebalanceerd. Er zitten vrolijke pop-nummers, k-pop, rock en zelfs een nummer van K3 tussen. Wat ik vooral heel tof vind is dat ze allemaal een andere uitstraling hebben en zich in een ander universum begeven. De meiden van K3 zijn bijvoorbeeld gewoon te zien in een echte ruimte, in plaats van dat ze geanimeerd zijn. Ook is er een nummer gemaakt met claymation (klei animatie) en is er een 16-bit videoclip. Dat is zeker vernieuwend ten opzichte van oudere edities, die zich toch meestal vasthielden aan de “oude” stijl. Wel komt de grafische upgrade beter tot zijn recht op mijn Xbox Series X of PlayStation 5 (voor beide heb ik de trial versie ge├»nstalleerd). Op de Switch is de kwaliteit toch net iets minder en lijkt de console met name het menu soms niet helemaal aan te kunnen. Er zit meer vertraging in en de laadtijden zijn net iets langer.

Alena’s conclusie

Overall is Just Dance 2023 zeker weer een leuke game en zijn de nummers weer erg gevarieerd en gaan ze mee met de nieuwste nummers en zitten er weer goede classics tussen. De upgrade van het menu ziet er goed uit, al denk ik dat het nog wat gestroomlijnder zou kunnen. De verschillende universums zien er ook tof uit en mogen er van mij wel in blijven voor komende edities. De Nintendo Switch lijkt soms niet helemaal geschikt te zijn voor al deze nieuwigheid. Het menu loopt niet heel soepel mee en de laadtijden kunnen erg lang zijn. Het online streamen op de Nintendo Switch lijkt dan ook niet altijd de beste oplossing, al kun je soms niet anders met een volle console. Mocht je de mogelijkheid hebben voor een andere console, dan zou ik die kiezen en met een telefoon als controller spelen. De game zelf is zeker wel aan te raden en zou misschien wel eens een heel leuk kerstcadeau kunnen zijn. Mijn eindscore van 7.8 is dan ook echt gebaseerd op de combinatie van Just Dance 2023 met Nintendo Switch. Goed om nog even te weten: er is geen CD of gamecard meer, alleen een code in een doosje of digitaal. Just Dance 2023 is nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch, Xbox series X|S en PlayStation 5.

+ Gevarieerde tracklist
+ Stijl van menu
+ Verschillende stijlen van clips
+ Online multiplayer met vrienden

– Nintendo Switch niet de beste console om op te spelen
– Menu wat traag (met name Switch)
– Geen online mogelijkheden voor random spelers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.