De middelbare school was voor de één een genot, voor de ander vreselijk, de één zat braaf bij elke les en haalde negens en tienen, de ander sloeg het liefst wat lessen over en haalde alles met de hakken over de sloot. Hoe dan ook, de middelbare school is een avontuurlijke tijd en je Sims mogen het eindelijk gaan meemaken!

In dit uitbreidingspakket krijgen je tienersims eindelijk de ruimte en vrijheid om de middelbare school volop te beleven. Ik koos ervoor om met een bestaand gezin verder te gaan, waarvan een van de kinderen net tiener was geworden. Eerst wordt het pakket geïntroduceerd en kan ik het schoolgebouw bekijken. Deze staat in de nieuwe wijk Copperdale. Ik vond het gebouw wat saai, dus ik heb behoorlijk wat posters opgehangen die de gangen wat vrolijker en schoolser maakten. Zodra het tijd is om naar school te gaan krijg je de vraag of je met je Sim mee wil of dat hij of zij alleen gaat. Maar natuurlijk wil ik mee, want het is tijd om te kijken wat de middelbare school te bieden heeft.

Als mijn Sim op school komt heeft hij eerst een tijdje vrije ruimte en in die tijd kun je sporten, kletsen met medeleerlingen, of het huiswerk afmaken wat je de dag ervoor bent vergeten. Dan is het tijd voor de eerste les, dus het is opletten geblazen. Je kunt notities maken, maar je kunt natuurlijk ook andere dingen doen zoals je Social Bunny app checken. Social Bunny is nieuwe gameplay en laat je Sims berichtjes naar elkaar sturen of je kunt delen hoe je je voelt over de dingen die je meemaakt. In ben niet echt onder de indruk van de uitwerking hiervan. Je schrijft niet zelf een bericht, maar kiest een emotie die je wil delen. Dit genereert één van de mogelijke berichten en deze vallen al snel in de herhaling. Ook de reacties die je van je vrienden krijgt zijn vaak hetzelfde en daardoor werd het voor mij al heel snel saai en eentonig.

Goed, ijverig als ik ben besloot ik mijn Sim te laten opletten tijdens de les en toen was de pauze erg welkom. De pauzetijd verschilt van een 1 tot 2,5 uur waarin mijn Sim lunch kan halen in de kantine (voor een klein bedrag natuurlijk), zich even kan opfrissen bij zijn kluisje en nog nieuwe vrienden kan maken. Gedurende de dag krijg je, net als bij een evenement zoals een verjaardag, kleine opdrachten die je kunt doen om de meter vol te laten lopen. Hoe voller de meter, hoe beter de dag is verlopen. Houd het lijstje dus goed in de gaten als je de dag succesvol wil laten zijn.

Na de laatste les kun je nog even rondhangen op school met vrienden of je kunt de buurt verkennen. In de nieuwe buurt van Copperdale vind je onder andere de TheeKring waar je tweedehands outfits kunt shoppen en bubbelthee kunt drinken terwijl je ondertussen zoekt naar de laatste mode trends. Ga je mee met de trend, dan kun je wellicht succesvol worden op Trendi, een shoppingapp. Mocht je op zoek zijn naar wat meer spanning en avontuur dan kun je naar Plumbiet Pier, waar je de kermis vindt! Hier kun je een rondje in het reuzenrad maken, een ijsje halen, het spookhuis in of een ritje in de liefdestunnel. Niet alleen de perfecte plek voor vrienden, maar ook voor een romantische date! Wat mij opvalt aan dit uitbreidingspakket is dat interactie tussen vrienden en het opbouwen van vriendschappen natuurlijker verloopt. Als je contact maakt krijg je bijvoorbeeld via Social Bunny vriendverzoeken en berichtjes. Ook wordt je uitgenodigd voor pre-feestjes voor het eindejaarsfeest en is de interactie op school wat natuurlijker.

Behalve al die gezelligheid is het tienerleven natuurlijk niet altijd makkelijk. Een van die lastige onderwerpen is liefde, wat net als vriendschappen veel natuurlijker verloopt. Sims kunnen zich aangetrokken voelen tot een bepaalde Sim, dus er is duidelijk een voorkeur en dat viel eerder niet zo op. Als deze Sims dan ook echt een match is kun je ze natuurlijk vragen voor het grote eindfeest. Hiervoor kun je iemand meevragen als date, maar ook gewoon als vriend. Niet iedereen vindt natuurlijk zijn of haar liefde op de eerste schooldag. Het eindejaarsfeest vindt meerdere keren plaats, dus je kunt het gerust een aantal keren overdoen.

Iets anders wat het tienerleven soms ongemakkelijk maakt is lichaamshaar en puisjes. Allemaal nieuwe dingen om mee te maken en het brengt allerlei emoties met zich mee. Om iemand te steunen kun je een compliment geven op iemands lichaamshaar, maar je kunt het natuurlijk ook afkeuren. Puistjes kunnen ook vervelend zijn, dus je Sims kunnen hun gezicht wassen met een reiniger, wat het een beetje kan verhelpen. Goed voor jezelf zorgen is erg belangrijk, want je wil je natuurlijk op je best voelen als je met je vrienden deelneemt aan sport, cheerleading of andere naschoolse activiteiten. En misschien nog wel het allerleukste, selfies maken en dat kan nu in allerlei verschillende emoties!

Alena’s oordeel

Zoals je kunt lezen is er veel nieuwe gameplay om je Sims mee te vermaken. Op het gebied van sociale interacties voelt alles realistischer dan ooit, in ieder geval op het gebied van de tieners. Ook kun je het karakter van je Sims laten stralen op school door ze te laten donderjagen of juist braaf mee te laten doen. Modestatements maken die bij je passen door middel van tweedehands kleding, helemaal van deze tijd. Ook de kermis vind ik een hele leuke toevoeging, ook al zijn de mogelijkheden op de kermis enigszins beperkt. Wat me tegenvalt is Social Bunny, want het werd al heel snel saai door de herhaling. Ook leek het niet helemaal soepel te werken, dus misschien dat een update en wat aanpassingen hier meer plezier in kan voegen. Al met al is er veel te beleven in dit nieuwe uitbreidingspakket en is het absoluut het kopen waard. De Sims 4: Middelbare School is nu verkrijgbaar voor PC via Steam en Origin, PlayStation 4 en Xbox One.

+ Veel nieuwe gameplay
+ Sociale interacties zijn realistisch
+ Afwisseling in schooldagen met evenementen en vrije ruimte
+ Leuke nieuwe items en kledingstukken

– Social Bunny werkt nog niet optimaal en valt in herhaling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.