Elke gamer is ondertussen zeker bekend met de term “Augmented Reality”. Deze vorm van “Extended Reality” gebruikt bestaande beelden (via bijvoorbeeld de camera van je smartphone of tablet) en projecteert daar een virtuele laag op.
Zo kan je dus dingen in je omgeving zien die er in werkelijkheid niet zijn, zoals een Squirtle in je tuin of een kast in je woonkamer. Augmented Reality, of “AR”, is een erg interessant onderwerp, met veel toepassingen en veel methodes om deze vorm van virtuele werkelijkheid te projecteren, zogenaamde “AR-brillen”.

De term “AR-brillen” is in feite verwarrend, want veel van de toepassingen van deze technologie die we gaan bespreken zijn zelfs geen brillen, maar allerlei displays. “Bril” moet je dus gewoon interpreteren als “een scherm of methode waarop of waarmee Augmented Reality geprojecteerd kan worden”.

Dergelijke displays komen steeds vaker voor, en blijven zeker niet beperkt tot gaming (hoewel ze daar, naar onze mening, natuurlijk het best tot hun recht komen!). Denk aan andere sectoren zoals online retail (meubels projecteren in je slaapkamer, of make-up rechtstreeks op je gezicht), online casino’s (spelers kunnen gokkasten die gebruikmaken van AR-technologie uitproberen met een bonus zonder storting) of de gezondheidszorg (AR-technologie wordt gebruikt om studenten op te leiden of chirurgen bij te staan tijdens een operatie).

Kortom, deze technologie heeft een hoop toepassingen, en er valt zeer veel over te zeggen. In dit artikel bekijken we de beste Augmented-Reality “brillen”, waar die gebruikt worden en overlopen we hun voor- en nadelen.

1) Mobiele apparaten

Jij beschikt ongetwijfeld reeds over een apparaat om Augmented Reality mee af te spelen: je smartphone of tablet. Via een specifieke AR-app krijg je hiermee toegang tot deze software, zoals bijvoorbeeld het geval is bij Pokémon Go of bij de app van meubelzaak IKEA. Het voordeel hiervan is dat het zeer toegankelijk is, want bijna iedereen heeft een apparaat om hier gebruik van te maken. Het nadeel is dat wat je ermee kan doen redelijk beperkt en niet erg opwindend is.

2) Holografische Displays

Als je denkt aan science-fiction, komt de schijnbaar futuristische technologie die holografische 3D voorstellingen kan weergeven wellicht snel naar voren. Heb je ooit Iron man gezien, waarin Tony Stark z’n pak ontwerpt in een zwevend 3D-hologram? Dat is precies waar we heen gaan! Momenteel heb je er nog een “Holographic Display Headset” (zoals de Microsoft HoloLens) voor nodig en kan je er nog niet eenvoudig met interageren, maar de basis van deze technologie is er. Het is nu slechts een kwestie van deze te ontwikkelen.

Deze vorm van AR is vooral handig bij het ontwerpen van bijvoorbeeld gebouwen (of een mechanisch pak, als je wil) of andere zaken zoals vliegtuigen.

3) Heads Up Displays (HUDs)

Deze vorm van AR-bril is wellicht degene die het meest impact kan/zal hebben op het dagelijkse leven van de meeste mensen. Bij een Heads Up Display worden er gewoon gegevens geprojecteerd op een transparant scherm voor je ogen. In een vliegtuig kunnen piloten bijvoorbeeld de huidige hoogte, temperatuur, vliegplan, enzovoort zien op het raam, in plaats van naar beneden te moeten kijken.

Maar dat kan natuurlijk ook gewoon in je auto, waar je via een projectie op je voorruit niet alleen kan zien hoe snel je rijdt (met een rode kleur als je te snel gaat), maar ook de afstand tussen jou en je voorganger, GPS-richtlijnen geprojecteerd op de weg, enzovoort.

Ook een videotelefoongesprek of een film kijken zijn in theorie mogelijk, hoewel dat misschien niet zo’n goed idee is.

4) Smart Glasses

Een “slimme” AR-bril, die je gewoon op je hoofd zet en hiermee extra informatie kan toevoegen aan je standaard oogpunt. Denk aan de camera van je smartphone voor je ogen plakken (in een meer elegante vorm, uiteraard), en hierop dan virtuele beelden en tekst te zien krijgen.

Toepassingen hierbij zijn bijvoorbeeld GPS-instructies om je weg ergens te vinden, live-vertalingen van een vreemde taal, prijzen van artikelen in een winkel (plus extra informatie) of zelfs het sociale-mediaprofiel van de persoon waartegen je praat.

Smart Glasses kunnen in veel gevallen zeer handig zijn, en kunnen zelfs verder uitgebouwd worden tot AR-lenzen.

Voorbeelden hiervan zijn de Vuzix M100 of de Google Glass Explorer Edition.

Foto: Patrick Schneider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.