We kennen allemaal de fantasiewereld van Tolkien uit In de Ban van de Ring en De Hobbit, misschien ken je deze wereld uit de boeken, misschien alleen van de films. Maar een magische en prachtige wereld is het. Maar, ken je de wereld van Tolkien zelf?

John Ronald Reuel Tolkien, geboren op 3 januari 1892 in het Verenigd Koninkrijk werd bekend als schrijver, maar wist je al dat hij naast dit ook filoloog, dichter, theoloog en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde was? Zijn boeken maakten hem echter zeer bekend en gaven de moderne fantasieboeken een prachtige inspiratiebron. Tolkien nam vrijwillig dienst bij het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, wat in de filmtrailer een inspiratiebron lijkt te zijn geweest voor al zijn verhalen uit Silmarillion, De Hobbit en In de Ban van de Ring. Tijdens zijn herstel begon hij met schrijven, maar nog niet aan die welbekende grote werken. Eerst begon hij een carrière bij de Oxford English Dictionary om vervolgens lector en uiteindelijk hoogleraar te worden aan de Universiteit van Leeds. Hij eindigde bij de Universiteit van Oxford en begon daar met het schrijven van De Hobbit en In de Ban van de Ring. Uiteindelijk schreef Tolkien vele verhalen en publiceerde vele boeken en zelfs postuum zijn er nog veel boeken van de schrijver verschenen, veelal door zoon Christopher Tolkien.

Nicholas Hoult in the film TOLKIEN. Photo by David Appleby. © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

Anyway, ik ben wel nieuwsgierig naar de film. Ik hoop dat het de schrijver neerzet zoals hij gewild zou hebben, want hij was erg kritisch wat betreft verfilmen van zijn boeken dus laat staan zijn eigen verhaal. De trailer is in ieder geval veelbelovend en met Nicholas Hoult in de rol van J.R.R. Tolkien zal dat wel goed komen toch? Tolkien draait vanaf 6 juni in de Nederlandse bioscopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.