Let’s-a Go! Is die prinses Peach nu alweer ontvoerd door die ellendeling Bowser? Jazeker! Prinses Peach heeft nog steeds niets geleerd van alle keren dat ze is gePrincess-napt. Toegegeven: dat is helemaal niet erg, want dat betekent weer Super Mario avonturen. Wat voelde ik mij een gelukkig mens toen ik New Super Mario Bros U. Deluxe opstartte op de Nintendo Switch. Dat oude, vertrouwde, heerlijke Super Mario- deuntje waar je al meteen een vreugde-sprongetje van gaat maken. We hebben hem volop gespeeld en hoe dat verliep lees je hier.

Wie wordt er nu niet enthousiast van een nieuwe Super Mario Bros? Nou, nieuw is een groot woord, immers is het een remake van de 2D sidescroller Super Mario Bros van de Wii U. Aangezien ik die console compleet links heb laten liggen is dit een compleet nieuwe ervaring voor mij. Eerlijk gezegd denk ik dat dit wel essentieel is. Wanneer je namelijk zowel New Super Mario Bros U. en New Super Luigi U. al bezit voegt deze Deluxe editie weinig nieuws toe. De focus voor deze release zal dan ook met name liggen op de jongere generatie en de vervende Switch-spelers.

Eindelijk kun je weer een old-school Super Mario game spelen. Je waant je weer helemaal in de Super Mario Bros 3 werelden die je als 6-jarig klein meisje helemaal grijs gespeeld hebt. Tijdens het spelen heb ik zeer regelmatig vergelijkingen met deze Super Mario Bros 3 gemaakt. De werelden – 8 in totaal – zijn vergelijkbaar, de items die je kunt pakken – paddenstoel, ster, vuurbloem -, midbaas en eindbaas en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het standaard Mario-concept waar vele gamers mee zijn opgegroeid.

Wat mij vooral enthousiast maakte was dat dit spel zo leuk met meerdere spelers te spelen is. In huize Linn hebben we dan ook met name samen gespeeld. Zo nu en dan zit je elkaar wel eens in de weg wat – naast het gekibbel doordat je elkaar in de weg zit – leidt tot het verliezen van een leven.  Gelukkig zijn die niet heel schaars en kun je gemakkelijk je weg vervolgen. Aangezien je tot wel 4 spelers kunt spelen zorgt dat ongetwijfeld tot nog meer vertier en… gekibbel. Karakters waaruit je kunt kiezen zijn natuurlijk Mario en Luigi, maar ook Toad, Toadette en Nabbit. De laatste twee hebben wat meer uitleg nodig. Toadette is voor de spelers die voor de gemakkelijke versie gaan, wanneer zij een kroontje in een level pakt verandert zij in Peachette en kan ze nog hoger springen dan gewoonlijk het geval is. Wanneer je echt geen belemmeringen wilt is daar Nabbit; voor de allerkleinsten of wanneer je echt door de levels wilt vliegen zonder levens te verliezen. Nabbit is namelijk immuun voor vijanden, maar kan wel in de “put”, oftewel afgrond, vallen – vraag mij niet waarom, maar zo noem ik het al sinds kleins af aan.

Het verloop van de game kan ik kort over zijn, je gebruikt de standaard controllers (Joycons in dit geval) zoals je gewend bent en de muzikale omlijsting is ook ouderwets prettig met de onmiskenbare Super Mario- deuntjes. En hé, psstt… er zijn natuurlijk weer geheime uitgangen die je moet ontdekken, maar daarover houden we ons mondje dicht. Je bent eigenlijk nooit uitgespeeld met Super Mario en er valt altijd weer genoeg te ontdekken en daar maak je mij altijd wel enthousiast mee. Wanneer je even uitgekeken bent op de werelden – die overigens heerlijke namen hebben waaronder Zandkoekjesland en Suikerwaterzee – en levels kun je je uitermate vermaken met de bonus content. Ga je voor missies, recordrace of muntengevecht?

In de missies-stand, waarvoor je gaandeweg nieuwe levels kunt vrijspelen, kun je gaan voor opdrachten op tijd, munten, 1UPs of speciaal. Verzamel bijvoorbeeld zo min mogelijk munten of spring op Koopa’s zonder de grond te raken. Wanneer je het goed doet verdien je een bronzen munt en wanneer je het zeer goed doet zelfs een gouden munt. Uit ervaring kan ik zeggen dat de missies nog behoorlijk uitdagend en lastig kunnen zijn. Je kunt je lol op, want er zijn behoorlijk wat missies vrij te spelen (lees: meer dan 100!).
In Recordrace is het noodzaak zo snel mogelijk naar de eindstreep te racen. Met iedere munt die je pakt gaat het level steeds sneller. Je speelt heel snel 3 levels achter elkaar in een zelfgekozen levelpakket waarvan er overigens ook nog een aantal vrijgespeeld dienen te worden.
Als laatste hebben we nog Muntengevecht en ik geef toe: dit is het allerleukste. Strijd tegen elkaar (tot 4 spelers) en zorg ervoor dat jij de meeste munten bemachtigd.

Tuutuutuu-tuutuutuuuu! Herkenbaar? Ja wanneer je nog 100 seconden op de klok hebt hoor je dit onmiskenbare geluidje en dan moet je vaart gaan maken. In New Super Luigi U. begint ieder level met dit geluidje en is het zaak om echt te sprinten naar het eindpunt. Als extraatje, of zeg maar gerust extra, zijn er 82 levels van dit soort levels uit New Super Luigi U. toegevoegd en eerlijk gezegd ben ik daar net ietsje minder enthousiast over. De levels zijn vrijwel hetzelfde – zij het ingekort. New Super Luigi U. is bestemd voor de gevorderde Mario- spelers. Je hebt hier een flinke kluif aan wanneer je in je eentje speelt en ook nog eens alle gouden munten wilt bemachtigen – like moi! Met zijn tweeën spelen maakt het wat mij betreft net iets leuker, hoewel het de essentie van het ietsje moeilijkere spel nét weer weghaalt: je hebt langer de tijd en minder kans om een leven te verliezen. Linksom of rechtsom: vermaak is altijd gegarandeerd.

Linn’s oordeel:
Is het nodig om deze Mario te blijven vergelijken met voorgangers? Nee, absoluut niet! – hoewel Super Mario 3 toch écht wel de beste is en blijft – Super Mario- games, en zeker in deze vorm, blijven altijd heerlijk om te spelen. Ik heb mij enorm vermaakt door beide games met twee spelers te spelen en daarbij heb ik het zo nu en dan echt uit- gegierd en -geschreeuwd. Ook aan de Super Mario- adaptatie voor de allerkleinsten (of standaard beginners) is gedacht door een speciaal karakter: Nabbit. New Super Mario Bros U. Deluxe is een must-buy en zorgt voor flink wat uurtjes vermaak, hoewel ik wel enige teleurstelling onder Wii U- spelers voorspel. Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over deze doldwaze 164 levels – en wie weet wel meer – tellende bundelrelease; bijvoorbeeld over nieuwe power-UPs zoals een supereikel, baby Yoshi’s, Nabbit’s vangen en ga zo nog maar even door. Het lijkt mij voor ieders bestwil het beste wanneer je dit gewoon zelf gaat ontdekken, want New Super Mario Bros. U Deluxe biedt heel veel waar voor zijn geld. Psst… al die gouden wil je echt verzamelen, geloof mij. Één ding staat vast: Super Mario is tijdloos en Nintendo mag dit soort games blijven en blijven ontwikkelen. Het blijft vermakelijk voor alle leeftijden en vele kinderen zullen er nog groot mee worden.

+ CLASSIC SUPER MARIO
+ Leuk voor meerdere spelers
+ Uitdagende bonus-content
+ Ook voor de allerkleinsten te spelen dmv Nabbit
– Platte remake
– New Super Luigi U. dezelfde levels

Eindoordeel: Dolle pret is gegarandeerd in deze Deluxe versie van New Super Mario Bros U.

© Nintendo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.