Hongerige hunters opgelet! Vanaf 26 maart 2021 kunnen we weer genieten van de volgende deel van Monster Hunter dat op de Nintendo Switch zal verschijnen. Tot die tijd konden we eerst genieten van een kortdurige demo op de Nintendo Switch. Een ding is zeker: deze actie-RPG game bevat (net als bij alle andere) heel veel gigantische monsters.

Het is even geleden dat een nieuwe Monster Hunter-game op een Nintendo console is verschenen. De ene was weer verkrijgbaar op de Xbox One en PlayStation 4, of alleen exclusief op de PlayStation 4 of PC. Maar deze keer kiest Capcom alleen voor Nintendo. En met succes op zich want Monster Hunter kan je prima on-the-go spelen en dat biedt de Switch zeker.

Tot 31 januari 2021 konden spelers de eerste glim van Monster Hunter Rise op de Nintendo Switch spelen door middel van een gratis demo. In deze demo krijg je 30 missies in vier verschillende scenario’s. Twee daarvan zijn tutorials en de anderen zijn main missies. Een doorgewinterde speler hoeft de tutorial niet nodig, die wil alleen maar zoveel mogelijk monsters neerhalen. Voor een beginnende Monster Hunter-speler is dit zeker wel handig om de basics te leren. Wat trouwens heel handig is dat de demo twee verschillende levels qua monsters gebruikte: één beginner en één intermediate. Zo kan je eerst even in komen in het spel om dan vervolgens een moeilijkere monster te verslaan.

Eerst even een recap wat Monster Hunter precies is: in Monster Hunter is het aan jou de taak om verschillende monsters te verslaan. Maar voordat je ze kunt bevechten, dien je ze eerst op te sporen. Dit doe je door sporen in een grote, in secties opgedeelde, gebied te vinden. Het vechten tegen een monster doe je met diverse wapens die elk een ander speelstijl bieden. Tijdens zo’n missie is het de bedoeling dat je alles oppakt en verslagen monsters loot om zo grondstoffen te verkrijgen om bepaalde wapens en uitrusting te maken voor jezelf en jouw trouwe kattenhulp. Door jouw wapens en uitrusting te upgraden ben je daardoor in staat om steeds sterkere monsters uit te dagen die weer voorzien zijn van nieuwe, zeldzame grondstoffen. Het meest handige is om dit online samen met drie medespelers te doen, zodat de missies voor jou en anderen aangenamer zijn. Dit kan je natuurlijk ook alleen doen, maar het wordt wel steeds moeilijker. Monster Hunter Rise is niet anders, het concept is hetzelfde gebleven. En dat maakt de game zo goed en vertrouwd bij de fans.

Terug naar de demo. In Monster Hunter Rise krijg je een goed beeld van hoe de combat in de franchise eruit zou moeten zien. Voor iedere missie selecteer je een specifiek wapen die goed zal doen. Momenteel kan je in de demo de wapens en uitrusting niet customisen, maar in de volledige game is dit wel mogelijk. Je bezoekt dus ook geen HUB en ook geen voorproefje van het verhaal. En dat is wel jammer, want een groot deel van de tijd ben je bezig met optimaliseren van jouw personage.

Helaas zijn de maps kleiner geworden en is het minder gedetailleerd. Op zich voor de Nintendo Switch is dat niet erg wanneer je op het kleine scherm speelt, want dit kan ten kosten gaan van framerate. Toch zit er wat vernieuwing in Monster Hunter Rise. Zo word je nu bijgestaan door een trouwe viervoeter Palamute. Geen zorgen. Palico is er nog steeds en gaat zoals altijd mee. Maar de hond zorgt ervoor dat je sneller kunt bewegen over het veld. Zeer handig bij het achtervolgen van een vluchtende monster. Tevens zijn er nieuwe bugs toegevoegd. Zo maakt één van de bugs mogelijk om het monster te mounten en deze tijdelijk in te zetten tegen andere monsters.

Zoals ik al vertelde, is de gameplay grotendeels gelijk aan Monster Hunter World. Wel zijn de maps aanzienlijk kleiner en is er ook minder detail aan te treffen. Niet heel erg, want het kleine scherm van de Switch leent zich sowieso niet voor een enorme hoeveelheid aan detail. Toch zit er wel her en der wat vernieuwing in deze nieuwe Monster Hunter. Zo word je nu, naast de Palico (een katachtige), bijgestaan door een trouwe viervoeter. Deze hond is te bestijgen waardoor je je veel sneller kunt bewegen over het strijdveld. Dit is bijzonder handig bij het achtervolgen van een vluchtend monster. Ook zijn er nieuwe bugs toegevoegd die je in de strijd kunnen helpen. Zo maakt één van de bugs het mogelijk om het monster te mounten en deze tijdelijk in te zetten tegen andere monsters. Zo is het mogelijk om een klein moment de rauwe kracht van de gigantische monsters ervaren.

Ik ben blij dat Capcom Nintendo weer gekozen heeft om de nieuwste Monster Hunter-game uit te brengen op de Nintendo Switch. Het is een prima concept dat door de jaren heen niet veranderd is, behalve dat er nieuwe elementen er zijn toegevoegd. Maar dat maakt de franchise ook bijzonder. Nieuwe en bekende monsters helemaal tot moes slaan om zo hun grondstoffen te verkrijgen om vervolgens betere wapens en uitrusting te maken. Je kan Monster Hunter Rise prima alleen spelen, maar het is leuker en makkelijker om samen met medespelers online te spelen aangezien de monsters ook steeds moeilijker worden. Kortom: ik kan niet wachten tot de volledige game uit is.

Monster Hunter Rise is vanaf 26 maart 2021 verkrijgbaar voor op de Nintendo Switch. Pre-order de game via Nintendo eShop en ontvang exclusieve items zoals speciale skins voor Palico en Palamute.

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.