Er gaan veel verschillende verhalen rond over 5G en er zijn zelfs telefoonmasten vernield, omdat mensen bang zijn voor 5G, maar wat is 5G nou eigenlijk?

In gesprekken met vrienden heb ik de afgelopen periode gemerkt dat er gedacht wordt dat 5G iets heel anders is dan 4G. De ophef die er nu is vanwege 5G was er niet toen 4G geïntroduceerd werd. Sommige mensen geven zelfs 5G de schuld voor het COVID-19 virus. Het 5G netwerk van Nederland is er klaar voor! Want we kunnen internet echter niet meer wegdenken uit ons leven.

Wat is 5G?
Het is belangrijk om te weten dat de G niet voor een bepaalde straling staat, maar voor het woord “generatie”. We zijn begonnen met 2G, hierdoor konden we SMS berichten sturen en, voor de oudere lezers onder ons, MMS berichtjes. Met 3G kwam mobiele data waardoor we konden internetten op onze mobiel en filmpjes bekijken. We vragen steeds meer van ons internet en bestanden worden groter, waardoor 4G geïntroduceerd werd, maar ook deze begint zijn limiet te bereiken, omdat we allemaal steeds sneller willen en meer verwachten, we willen sneller downloaden en data delen, we willen hoge kwaliteit streamen en games kunnen spelen, vandaar de volgende generatie, 5G.

Wat krijgen we met 5G?
Het 5G netwerk is zuiniger in gebruik en heeft een veel groter bereik. Daarnaast zijn de verbindingen stabieler, waardoor we met meer mensen tegelijk van het netwerk gebruik kunnen maken. Concreet voorbeeld, op 4G heb je een snelheid van 70Mbit per seconde en zou het downloaden van een twee uur durende film ongeveer 6 minuten duren. Op 5G kan dit binnen 40 seconden.

Tegengeluiden
Stichting Stop5GNL heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat om een verdere uitrol van 5G tegen te gaan. Ze zijn van mening dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de gezondheid. Dit is in mei 2020 afgewezen. Agentschap Telecom zal de veldsterktes monitoren en indien de metingen hoger zijn dan de richtlijnen zal de staat ingrijpen. Als er gezondheidsrisico’s ontstaan zal er ook ingegrepen worden. De uitrol is namelijk niet onomkeerbaar. Stichting5GNL gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Naast het kort geding zijn er verschillende brandstichtingen gepleegd onder telecommasten, maar ook in andere landen. De bereikbaarheid wordt slechter als er zendmasten uitvallen en het kan de vitale infrastructuur in gevaar brengen.

Is 5G hetzelfde als 4G, maar gewoon sneller?
5G is niet precies hetzelfde, het verschilt wel van de eerdere generaties. Het heeft meer antennes nodig en veel informatie kan sneller verwerkt worden. Dit wordt gedaan door middel van een netwerk van antennes. Voor onze veiligheid staan dergelijke technologische vernieuwingen onder controle van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Agentschap Telecom. 5G heeft 3,5 gigahertz frequentieband nodig en die was voor de introductie van 5G ook al in gebruik, dit is dus niet nieuw. Vanwege de hogere frequentie waarop 5G functioneert, waardoor we een snellere verbinding hebben, is het bereik van de antenne kleiner. Er zullen dus meer antennes geplaatst moeten worden dan we bij 4G nodig hadden.

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.