De laatste tijd zijn wij hier Thuis fervent coop-spelers, zowel met bordspellen als met games. Pandemic, De Verloren Stad, Overcooked of It Came From Space and Ate Our Brains zijn de afgelopen tijd allemaal voorbij gekomen en hebben voor heel wat uurtjes plezier gezorgd. Nu is er een nieuwe coop-game en die wilden wij maar wat graag uitproberen. Dit is de review van Biped!

Biped is een coop-actie-avontuur met twee super-schattige robotjes in de hoofdrol; een rood robotje en een blauw robotje. Een solo-modus is ook mogelijk, maar wanneer je de kans hebt is deze game met zijn tweeën spelen natuurlijk het allerleukst. Wanneer je in de wereld van Biped stapt heb je meteen door dat het hier gaat om precies voetenwerk. Huh? Wat? Jazeker, zorg ervoor dat je je juiste beentje voor zet. In het begin is dit behoorlijk wennen hoe je nu exact dient te lopen, want het ziet er wat klungelig uit. Vooral bij de start zul je dus regelmatig behoorlijk vreemde stappen zetten en zal het een en ander wat stroefjes gaan. Wanneer je de besturing eenmaal door hebt zal het gemakkelijker gaan, maar een foutje zit nog steeds in een klein hoekje. Dat laatste hebben wij zeer regelmatig kunnen ervaren.

Geen zorgen, want je bent regelmatig de kluts kwijt hoe je nu weer exact diende te lopen, dus af en toe ben je behoorlijk aan het strompelen. Je gebruikt hiervoor met name je joysticks en je bovenste knoppen om je pootje in de lucht te laten hangen om een grotere stap te kunnen zetten. Je linkerjoystick staat voor je linkervoetje en je rechterjoystick staat voor je rechtervoetje. Klinkt eenvoudig,  maar niemand heeft gezegd dat het leven eenvoudig was voor deze robotjes en daar zit hem dan ook precies de kracht in: het enorme struggelen met je voetjes. Het zorgt ervoor dat Biped een uitdaging is en maakt het een unieke game met gameplay.

In de coop-modus bezoek je acht werelden, van bijvoorbeeld een woestijnwereld tot aan een ijswereld. Uiteraard ga je van start met een korte training. Tijdens jullie tocht komen jullie uitdagingen tegen, waaronder zorg dat je zo min mogelijk je controle verliest en dus een enorme duik in de vergetelheid maakt. Ga dus zo min mogelijk “af”, verzamel alle sterren in het level en wees lief voor elkaar. Wanneer je elkaar een “smack” geeft krijg je een ongelukkig gezichtje in beeld en daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Er is daarnaast ook een tijdslimiet aan levels gebonden, echter red je dit niet is er geen man overboord. Uit ervaring kan ik zeggen, wij hebben slecht een klein aantal levels binnen de tijd gehaald. In een level zijn er kleine challenges, wanneer je een blauw muntje pakt dien je binnen een zeer kort tijdsbestek alle overige kleine muntjes te pakken voor een beloning.

Het doel is om gedurende de eerdergenoemde acht levels zogenaamde “beacons” te activeren. Jullie moeten de wereld redden door puzzels op te lossen en aan het eind de “beacons” weer terug aan te zetten. Dit gaat niet altijd even eenvoudig, want op jullie tocht liggen er aardig wat obstakels op de route. Jullie dienen goed samen te werken om de levels te kunnen voltooien. Bijvoorbeeld op een platform staan waarbij jullie om en om één voet moeten neerzetten. Dit heeft bij ons de nodige hilarische momenten, maar ook irritaties opgeleverd. Conclusie is wel dat ik in tijden niet zo hard gelachen heb, dus de kneuzenmomenten zorgen voor hilarische taferelen. De puzzels zijn eenvoudig op te lossen, maar dit in de praktijk brengen is soms nog wel eens minder gemakkelijk en ook dat zorgt weer voor de nodige interactie met je medespeler.

Voor ieder level, of iedere mini-game in een level, staat in principe een bepaalde tijdsduur. Wees niet bang je wordt hier verder niet op afgerekend. Alleen voelt het als een grote fail dat een challenge waar zo’n 3 minuten voor staat jullie er maar liefst 15 minuten over doen. Wij spreken echt uit ervaring, bijvoorbeeld ook in het geval van 80 keer de plank misslaan. Ai! In ieder geval hebben wij er enorm veel plezier aan beleefd en daar draait het om en was ook waarom wij Biped zo’n enorm leuk spelletje vonden.

Wanneer je graag nog extra wilt spelen zijn er zogenaamde pro-levels. Heb je een level uitgespeeld dan kun je verder naar Pro-level A om nog meer challenges te spelen en het geleerde uit het level nog even extra in de praktijk te brengen en je voetjes onder controle te krijgen. Heb je deze voltooid dan is er ook nog een b-versie.

Uiteraard is de solomodus ook gespeeld, maar wanneer je begonnen bent met het coop-gedeelte valt dit toch net even een tikkeltje tegen. Het leek een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld alle sterren te halen en het mist de grote kracht van met zijn tweeën spelen en dat is de humor. Het is absoluut niet slecht of saai om in je eentje te spelen, maar je mist het stukje samen kunnen werken en de humor met zijn tweetjes. Immers… het is toch hilarisch om te kunnen ervaren hoe het is om aan elkaar vast te zitten met een touw en zo samen te kunnen werken. Ach, voor sommige stellen kan het ook de nodige frustratie en ruzies opleveren. Tussen neus-en-lippen door: ik ben ook boos geworden omdat mijn partner mij maar met een wortel bleef slaan, maar dat houden we verder eventjes stil.

Linn’s oordeel:
Biped is een (kort) pareltje onder de coöperatieve games. Daarnaast is het ook nog mooi meegenomen dat er een solomodus is, maar wij hebben ons met name gefocust op de 2-spelersversie. Het gaat er om dat je je eigen schattige robotje onder controle houdt en dat zorgt voor de nodige hilariteit. Zoals al eerder gezegd heb ik in tijden niet zo hard gelachen. Het mooie is daarbij ook dat Biped een uniek concept heeft, zo dien je echt in de levels samen te werken en ben je echt afhankelijk van je partner.

+ Hilarisch
+ Verrassend
+ Coöperatief of solo
+ Uniek
+ Blijft uitdagend
– Vrij kort
– Zo nu en dan frustrerend
– Solomodus iets minder interessant

Biped is geen megagrote game, het is ook geen enorm hoogstandje, maar het is wel superleuk, klungelig en hilarisch en daar zit de absolute kracht. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.