Wanneer je van plan bent een VR bril te kopen zul je ontdekken dat er veel VR brillen op de markt zijn. Op het eerste gezicht lijken deze headsets veel op elkaar, toch zijn er grote verschillen. Er zijn PC headsets, standalone modellen, met of zonder ruimtelijke tracking, op basis van Android of Windows… Maar wat kun je allemaal met een VR bril? Hier zijn vijf interessante redenen om een VR bril te kopen.

1. Films kijken

De voornaamste reden om een VR bril te kopen, zeker in het goedkopere segment, is om films te kijken. Met name 360 graden films in 3D zien er spectaculair uit. Bijvoorbeeld de korte Cirque du Soleil optredens die je midden in de actie plaatsen, of eigenlijk alles wat door de Felix&Paul Studios gemaakt wordt. Dankzij de relatief goedkope actiecamera’s met 360 graden lens zoals die van Insta360 of GoPro is het eenvoudiger dan ooit om doldwaze achtbaan ritten en toeristische filmpjes te delen in VR video. Zelfs de goedkope VR brillen zoals Google Cardboard en Oculus Go kunnen 360 video’s op YouTube afspelen, en dat ziet er indrukwekkend uit. Naast streaming is offline kijken ook een optie. Dat is handig wanneer er geen internet op locatie is, of wanneer de beeldkwaliteit optimaal moet zijn. Met een app zoals VR Sync kun je met tientallen tot zelfs honderden personen dezelfde video bekijken op hetzelfde moment voor een echt bioscoopgevoel.

2. Games spelen

Serieuze gamers konden direct aan de slag en gingen massaal de Oculus Rift kopen en de HTC Vive toen ze uitkwamen in 2016. En er was niets zo bijzonder als je favoriete spellen in VR spelen. Met name Resident Evil, waarvan de laatste versie geoptimaliseerd werd voor Virtual Reality, was een reden voor veel gamers om een VR bril te kopen. PlayStation verkocht in korte tijd veel PSVR headsets, omdat zij de grootste collectie hoogwaardige VR titels boden. De Oculus GO en Gear VR bieden ruim 1000 apps waarvan het grootste deel uit games bestaat. De Oculus Quest wordt in de eerste plaats verkocht als mobiele VR gaming console, dit geeft wel aan dat Virtual Reality ideaal is om spellen mee te spelen. Beat Saber is een voorbeeld van VR gaming ‘done right’, door optimaal gebruik te maken van VR controllers.

3. Ontwerpen

Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat een VR bril kopen alleen interessant is voor het consumeren van bestaande content. Toch kun je met VR brillen wel degelijk nieuwe creaties maken. Zo werd de onderscheiden korte film “Dear Angelica” getekend in Virtual Reality, en dat is zeker niet het enige voorbeeld. Apps als Quill en Tilt Brush brengen een ruimtelijk canvas naar de artiest, Medium is een 3D model applicatie voor de Oculus Rift. Er zijn ook VR apps die je snel concepten en schetsen laten maken in drie dimensies, wat bijvoorbeeld gebruikt wordt om nieuwe automodellen te ontwerpen. Het is met name de mogelijkheid om in realtime om een design heen te lopen wat deze manier van tekenen zo intuïtief maakt.

4. Chatten

Er zijn verschillende virtuele omgevingen waar je een praatje kunt maken met andere gebruikers over de hele wereld. AltspaceVR is een bekend voorbeeld, Oculus heeft met Rooms een eigen chat app omgeving. Dan zijn er nog ambitieuze virtuele werelden zoals Sansar, en binnen een groot aantal games kun je live chatten met andere spelers. Het spreekt voor zich dat Oculus behoorlijk wat sociale opties heeft ingebakken, het bedrijf is immers eigendom van Facebook. Toch ben je als gebruiker niet beperkt tot de “duim omhoog”, er zijn meer mogelijkheden om in VR te chatten. Dit komt ook zeker van pas bij design apps waar er meerdere participanten zijn.

5. Monitor vervangen

Laten we voorop stellen dat deze feature voor veel gebruikers nog een stap te ver is, maar wel veel potentie biedt en zeker de moeite waard is om te proberen. Voor de meeste VR brillen is een browser beschikbaar waarmee je websites kunt bezoeken. Afhankelijk van de toepassingen die je vaak gebruikt zou je teksten kunnen typen, mails kunnen sturen en andere zaken kunnen uitvoeren met de headset als draagbare monitor. Moet je daarom een VR bril kopen? Meta dacht van wel, en liet hun personeel op kantoor werken met een Meta 2 VR headset in plaats van een normale monitor. Dit bedrijf bestaat ondertussen niet meer, ze waren iets té ambitieus. Toch zijn er zeker applicaties waarvoor je geen computerscherm nodig hebt, wat zeker voor professionals ‘on the go’ heel praktisch kan zijn.

Per systeem zijn er unieke toepassingen en mogelijkheden. Bepaal daarom eerst waar je een VR bril voor wilt kopen en kies daar het beste toestel bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.