Zelf vind ik het altijd een beetje lastig om te lezen hoe negatief er soms geschreven wordt over gamen, maar als iemand die jaren lang actief geweest is in e-sports weet ik dat er ook een mindere leuke kant is en dat sommige mensen erin kunnen doorslaan. Ik heb het over een gameverslaving, wat over het algemeen niet zozeer voor komt bij mensen die professioneel spelen, die benaderen het als topsport, maar juist voor komt bij mensen waar je het misschien niet verwacht. Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat games op zich niet slecht zijn voor iemand, maar dat het belangrijk is om een balans te hebben in je leven.

Wij zijn een website die elke dag een artikel publiceren die game gerelateerd is, we posten reviews, event reports en laten over het algemeen de leuke kant van het gamen zien. Af en toe staan wij natuurlijk ook stil bij de opvoedkundige uitdagingen die samen hangen met gamen, de ongelijkheid die er soms nog steeds is tussen mannen en vrouwen in de game wereld, maar het is belangrijk om er ook bij stil te staan dat gamen niet voor iedereen onschuldig tijdverdrijf is. Gameverslaving is samen met telefoonverslaving of social media verslaving iets van onze tijd. We herkennen verslavingen aan drugs, drank of gokken misschien wat makkelijker, maar alle verslavingen kunnen destructief zijn.

Wat is een gameverslaving nou eigenlijk? Je hebt mensen die elke avond gezellig met vrienden gamen, maar daarnaast ook gewoon naar school gaan en op school of werk goed presteren en daarnaast sociale contacten onderhouden, maar je hebt ook mensen die alles opzij zetten om te kunnen blijven gamen. Deze personen verwaarlozen hun sociale contacten en verliezen vrienden, gezinsleven, werk en studie. Het gaat soms zo ver dat het leidt tot slapeloosheid, hoofdpijn en in sommige gevallen zelfs epileptische aanvallen. Deze personen gamen vaak om te ontsnappen aan de echte wereld, vanwege persoonlijke problemen of problemen thuis of op het werk. Ook kan wat eerst gamen voor de ontspanning is uitgroeien tot een verslaving en daardoor is het misschien moeilijker te herkennen.

Waar moet je op letten? Iemand kan prima veel gamen en geen verslaving hebben, waar je op moet letten is, hoe iemand zich gedraagt als diegene even niet kan gamen. Wordt iemand erg geïrriteerd of zelfs kwaad als ze worden gestoord tijdens het gamen? Voor jezelf, denk je aan het spel als je niet speelt? Slaap je slecht? Ben je eenzaam? Verwaarloos je mensen en taken? Kan je als je met vrienden of familie bent niet genieten, omdat je eigenlijk meteen weer naar je game wil?

Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland echt verslaafd zijn aan gamen, het is misschien ook een te nieuw fenomeen om al echt wetenschappelijk opgestelde cijfers te hebben. Er zijn wel schattingen dat het om ongeveer 20.000 mensen zou gaan, wat veel hoger ligt dan ik had gedacht. De risico groep is voornamelijk jongens tussen de 12 en 18 jaar, maar hier is het niet tot gelimiteerd. Heb je het gevoel dat jij of iemand in je directe omgeving een gameverslaving heeft, maak het bespreekbaar en wees niet bang om hulp te zoeken, zodat je weer grip op je leven krijgt!

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking

 

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.