Het Firstlook Festival: bijna elke gamer in ons kikkerlandje heeft hier vast wel eens van gehoord. Ieder jaar weer wordt de Jaarbeurs in Utrecht omgetoverd tot een grote speeltuin voor gamers, nerds, geeks, streamers en cosplayers. In het weekend van 5 en 6 oktober was het weer zover en wij waren hier uiteraard aanwezig! Het evenement staat bekend als de grootste van heel de Benelux, maar is deze beschrijving nog wel van toepassing?

Om maar gelijk met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen; Firstlook is niet meer wat het geweest is. Elk jaar lijkt het game-evenement steeds kleiner te worden, qua stands en vloeroppervlakte, en heeft het festival steeds minder te bieden voor de gamers onder ons die graag het nieuwste van het nieuwste willen zien en spelen. En laat dat nou juist zijn wat Firstlook hoort te zijn, first-look, een eerste blik op het nieuwste van het nieuwste in de gamewereld.

Uh oh… concurrentie

Wat gelijk opviel, is dat dit jaar grote, gevestigde namen ontbraken, zoals Sony, Ubisoft, Bethesda en Microsoft, om maar een aantal te noemen. Ik moet zeggen, dit was een groot gemis. Daarnaast ontbraken ook de stands met de nieuwste hardware en gadgets. Wellicht heeft dit te maken gehad met het feit dat in precies hetzelfde weekend, bij onze Belgische buren, ook een gamebeurs georganiseerd werd, namelijk GameForce. Hier waren alle grote namen, die we normaliter verwachten op een evenement als Firstlook, wel aanwezig, en in grote getale. De organisatie van GameForce leek het op dit vlak dus beter voor elkaar te hebben en daadwerkelijk het nieuwste van het nieuwste in de gamewereld te presenteren op het festival. Zo waren bijvoorbeeld Bethesda aanwezig met DOOM Eternal en Ubisoft met Ghost Recon: Breakpoint.

Qua hardware leken alle grote merken (Republic of Gamers, Logitech, Cooler Master, BigBen, Omen, SteelSeries) ook naar GameForce afgereisd te zijn en de laatste snufjes liever daar te presenteren.

Nintendo in overvloed

Voor de liefhebbers van Nintendo was er echter wel genoeg te beleven op Firstlook; dit was namelijk de enige grote stand op het evenement, waar zowel de nieuwste games te spelen waren, alsook een aantal klassiekers. Zo waren de volgende games speelbaar bij de Nintendo-stand:

  • Pokémon Sword & Shield
  • The Legend of Zelda: Link’s Awakening
  • Luigi’s Mansion 3
  • The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition
  • MarioKart 8 Deluxe
  • Super Smash Bros. Ultimate
  • Super Mario Maker 2

Dat Nintendo één van de weinige grote namen was op het festival, is de wachttijden niet ten goede gekomen. Ondanks dat er ook andere activiteiten georganiseerd werden op het festival, was dit de stand waar je als enige het nieuwste van het nieuwste kon uitproberen. De wachtrijen bij Nintendo waren dan ook enorm. Pokémon Sword & Shield leken de meeste gamers aan te trekken.

Hoewel Nintendo natuurlijk leuk is voor jong en oud, leek Firstlook zich dit jaar meer op de jongere gamer te richten.

Toernooien

Dit jaar werd er weer een aantal toernooien georganiseerd, waaronder één van de grootste Fortnite opzetten ooit in Nederland. Grappig is, dat Sony hier wel ‘aanwezig’ was. Ondanks dat zij geen eigen stand hadden met de nieuwste games, hebben zij wel 64 PlayStation 4-consoles beschikbaar gesteld voor het Fortnite-toernooi op Firstlook. Hierdoor konden 64 spelers tegen elkaar op één server spelen en strijden om de eerste plaats. De winnaars hebben een exclusief Fornite-shirt gekregen en shirts die gesigneerd zijn door bekende Fortnite-streamers.

Verder was er op de Mainstage onder andere een Rocket League-toernooi gaande en bij de Nintendo-stand kon je een Nintendo-game naar keuze winnen, door de snelste tijd neer te zetten in de Super Mario Maker 2-Challenge.

Meer aandacht voor indiegames?

Het feit dat er grote namen ontbraken en dat Nintendo eigenlijk als enige aanwezig was met grote, nieuwe games, heeft de stands met indiegames wel goedgedaan. Aangezien er weinig anders te doen was dan in de rij te staan bij Nintendo, of weer het zoveelste rondje te lopen langs alle merchandisekraampjes, leken meer mensen geïnteresseerd te zijn in de nieuwe games die gemaakt zijn door kleine, beginnende studio’s, uit ons eigen kikkerlandje. Op zich een goede ontwikkeling, want zo krijgen zij ook een kans om met trots hun werk te laten zien en te promoten.

Mobile-gaming en een pop-up arcadehal

Zowel de toekomst als het verleden van de gamewereld werden naast elkaar gezet. Er leek dit jaar veel aandacht geschonken te worden aan mobile-gaming; samen met je console de deur uit gaan. Zo had natuurlijk de Nintendo-stand, waar de Nintendo Switch en de Lite-variant in volle glorie gepresenteerd werden, een prominente plek op het evenement, maar waren er ook speciale plekken gereserveerd om samen met je vrienden (of onbekenden) op je eigen Nintendo Switch te spelen, die je dan zelf meegenomen had. Daarnaast werd er ook nadruk gelegd op het spelen van games op de mobiele telefoon, bij de OnePlus stand.

Wilde je echter een stapje terug in de tijd doen, dan was de arcadehal, gesponsord door Omen, de plaats waar je moest zijn. Klassieke arcade- en flipperkasten uit de jaren ’80 en ’90 werden uit de kast (pun intended) gehaald voor eindeloos arcadeplezier. Lekker old school gamen dus! Bezoekers konden kosteloos op deze kasten spelen en heel eventjes terugreizen in de tijd.

Veel merchandise, maar waar zijn de goodies?

Als ik aan Firstlook denk, dan denk ik (naast alle nieuwe games die normaliter te spelen zijn) aan goodies! Op de Mainstage werden er wel een aantal “goodiehunts” georganiseerd, maar daar bleef het bij. Verder werden er bij de aanwezige stands weinig tot geen fysieke goodies weggegeven en beperkte dit zich meestal tot een visitekaartje of reclameflyer. Nintendo had echter wel een extraatje voor degenen die deelnamen aan de games die te spelen waren. Zo kon je exclusieve Pokémon claimen voor Pokémon (Ultra) Sun of (Ultra) Moon.

Wilde je toch met een tas voor ‘goodies’ naar huis gaan, dan was er genoeg prullaria te koop op de market place van Firstlook. Denk aan tweedehandsgames, handgemaakte maskers, gecustomiseerde consoles en controllers, T-shirts, mokken, beeldjes…  Noem het maar op. Voor de echte collector was dit natuurlijk een walhalla; want je zou maar net tegen dat ene collector’s item aanlopen waar je al jaren naar zocht.

Opvallend was dat dit jaar ook een hoop mystery bags werd aangeboden. Bij sommige kraampjes kon je mystery bags kopen met een thema, maar er waren ook een hoop bags waarbij je totaal niet wist wat je kon verwachten. Dit concept bleek erg aan te slaan; menig bezoeker liep met zo’n mysterieus tasje.

Community contest

Dit jaar werd er door de organisatie van Firstlook een een community contest gehouden. Je kon je hiervoor opgeven en je eigen stand winnen! Elke deelnemende partij heeft hiervoor een speciale kortingscode gekregen; wiens kortingscode het meest gebruikt wordt, wint. Leuk om te vermelden is, dat onze partner Game Mama’s deze wedstrijd heeft gewonnen heeft! Met trots werden daar onder andere Female-Gamers pennen uitgedeeld en aandacht geschonken aan gamende moeders; een onderwerp dat toch nog steeds taboe blijkt te zijn.

Foto door: Samantha van der Zee

Het ziet er naar uit dat Firstlook er een grote concurrent bijgekregen heeft (GameForce) en de titel van grootste digitale speeltuin van de Benelux niet meer zeker is. Qua merchandise, arcadegames en toernooien was het prima in orde, maar het evenement heeft zijn naam geen eer aangedaan dit jaar. Er waren weinig ‘firsts’ te zien en te beleven.

Hopelijk weet de organisatie van Firstlook zich volgend jaar te herpakken en kunnen we weer een prachtig game-evenement verwachten als vanouds, met de nieuwste games, hardware en alle grote namen die we gewend zijn tegen te komen op het evenement.

Waren jullie ook aanwezig op Firstlook? Wat vonden jullie? Hebben jullie de Game Mama’s gespot en een mooie Female-Gamers pen weten te bemachtigen? Laat het ons vooral weten in de comments!

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.