Ken je het gevoel van helemaal in een film of game zitten, dat je er zo ver in zit dat het gewoon bijna benauwend voelt, maar je de game eigenlijk ook niet weg wil leggen? Zeg maar ‘Hallo’ tegen Life is Strange, een interactief avontuur die opgedeeld is in een aantal afleveringen. Een goed succes als Life is Strange vraagt natuurlijk om een vervolg, dus gelukkig hebben we sinds 27 september 2018 Life is Strange 2. Net als het eerste deel is ook Life is Strange 2 opgedeeld in meerdere episodes en geef ik je alvast een review van episode 1. Ik was er alleen niet helemaal klaar voor om zo meegesleept te worden, want man man man wat een game. 

Life is Strange was een dijk van een game en een onwijze hit, ontwikkeld door Dontnod Entertainment en uitgegeven door Square Enix waarvan de eerste aflevering uitkwam op 30 januari 2015. Voor iedereen die Life is Strange niet kent: in Life is Strange beïnvloed je het verhaal door keuzes voor de hoofdpersonage te maken. Elke keuze die je maakt heeft een effect op de rest van het verhaal, zowel positief als negatief, klein als groot en het heeft invloed op het einde van het verhaal. Aan het begin van Life is Strange 2 krijg je de vraag of je Life is Strange hebt gespeeld, want hij kan de uitkomst daarvan gebruiken voor deel 2. Ik heb de game echter niet op de PlayStation gespeeld, dus genereert hij een willekeurige uitkomst en kan het spel beginnen. Na een mysterieuze introductie maken we kennis met Sean, het hoofdpersonage die je als speler bestuurt en voor wie je keuzes maakt. Samen met een vriendin loopt hij naar huis en maken ze zich druk om een feestje die later plaats vindt. Sean moet wat eten en drinken meenemen en heeft eigenlijk ook nog wat geld nodig. De vriendin die naast hem zit doet nog de suggestie om misschien een condoom mee te nemen, voor het geval er spannende dingen gaan gebeuren met de crush van Sean. Tijdens dit gesprek krijg je af en toe al de mogelijkheid om op een bepaalde manier te reageren, maar na dit gesprek kan het echte werk beginnen. Binnen raakt Sean in gesprek met zijn vader en broertje Daniel en moet Sean besluiten wie de laatste chocoladereep krijgt, zijn vader, Daniel of hijzelf. Ik kies ervoor dat Sean het zelf mag houden en er komt een icoontje in beeld waaraan je kunt zien dat de keuze het verhaal heeft beïnvloed. Vervolgens moet je alle spullen bij elkaar verzamelen die je eerder had afgesproken, moet je geld vragen aan je vader en kun je hierover eerlijk zijn of liegen en krijg je nog de keuze om een condoom mee te nemen of niet. Zo moet je al met al best veel keuzes maken voor Sean, de ene belangrijker dan de andere. 

Als Sean even achter zijn laptop zit ziet hij zijn broertje Daniel buiten met de vervelende buurjongen en sprint hij vervolgens naar buiten om het op te lossen. De manier waarop dit gebeurt is natuurlijk player’s choice, dus wees verstandig! Nu ga ik de game verder voor je beschrijven zonder inhoudelijk op het verhaal in te gaan, maar wat ik je nog wel kan vertellen is dat Sean en zijn broertje Daniel aan een groot avontuur beginnen. Naast het verhaal is ook de dynamiek tussen Sean en zijn broertje is afhankelijk van jouw keuzes en de keuzes die ik maakte zorgde voor een prachtige interactie die de band tussen de broers steeds sterker maakt. Aan het begin van het verhaal is de relatie wat stroef en krijg je tijdens het spelen soms ook keuzes tussen een lieve of botte reactie, een verstandige en betrokken keuze of misschien wat meer egoïstisch. Ongeacht de keuzes die je maakt zal er een bepaalde band tussen de broers ontstaan die gedurende alle episodes verder ontwikkelt en kun je aan het einde van een episode zelfs zien hoe anderen hebben gereageerd. Wat je niet ziet is hoe alle keuzes het verhaal hebben beïnvloed, maar krijg je nog wel even de kans om al die keuzes te bekijken. 

Het gebeurt niet heel vaak dat een game mij zo meesleept, maar in dit geval gebeurde dat wel, al was het niet direct. Ik moest even wennen aan het tempo van de game, want interacties duren soms lang en als je nog niet helemaal in het verhaal zit voelt het misschien wat traag. Maar naarmate het verhaal vordert en ik er steeds meer in betrokken raak speelt de game soms als een wervelwind met af en toe een rustpauze om op adem te komen. Ergens verwachtte ik continu dat er iets ging gebeuren, want er heerst een soort spanning en dat terwijl de game zich afspeelt in prachtige omgevingen. Ik voelde de lading van het verhaal, leefde mee en moest zelfs hier en daar een traantje laten en ergens was ik daarom ook heel blij dat ik even had gewacht met spelen tot episode 2 uit kwam op 24 januari. Daardoor kon ik direct verder spelen en wat een genot was dat, want het pikt het verhaal weer verder op en ik kon me er weer volledig in storten. Binnenkort krijg je daarom van mij een review van episode 2!

Grafisch ziet de game er een stuk beter uit dan de voorganger en kun je zien dat de makers veel moeite hebben gedaan om bepaalde reacties van personages te laten matchen met wat jij doet. Ook zien de laadschermen, icoontjes en zaken als de inhoud van een rugzak of berichten op een telefoon er goed uit en past het volledig bij de sfeer van de game. Ik ben zelf erg gecharmeerd van de twee wolfjes die onder in beeld rennen als er iets geladen wordt en van de momenten waarop Sean kan schetsen. De verschillende omgevingen waarin de jongens zich bevinden zijn prachtig weergegeven en maken het helemaal af, net als de overige personages die in deze eerste episode voorkomen.

Alena’s oordeel

Life is Strange 2 is een aanrader voor iedereen die van games houdt waar niet teveel haast bij is, waar je redelijk de tijd kunt nemen om van de game te genieten en waar je je ook volledig in kunt storten. Voor iedereen die van een mooi en goed verhaal houdt, voor iedereen die behoefte heeft om zelf meer invloed uit te kunnen oefenen op waar het verhaal je brengt. Trouwens is Life is Strange 2 is een absolute must voor iedereen die van gamen houdt, want het is wat mij betreft gewoon één voor de collectie die je een keer gespeeld moet hebben. Ga deze game spelen mensen en laat je meeslepen in dit super mooie verhaal van de twee broers. Episode 1 koop je voor €7,99 in de PlayStation Store en het volledige seizoen voor €39,99. Je krijgt dan de nieuwe episodes zodra ze uitkomen, maar wanneer dit is, is nog niet bekend.

+ Grafische vooruitgang
+ Omgeving reageert op wat je doet
+ Onwijs goed en mooi verhaal
+ Meeslepend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.