ZombiU is een van de launchtitels voor de Nintendo Wii U. Met deze titel proberen de makers een andere publiek aan te spreken. Maar is het ze gelukt om een game te maken die meer gericht is op de hardcore gamer?
ZombiU speelt zich af in London, overal zijn zombies zelfs in Buckingham Palace. Jij speelt een overlevende van de zombie apocolypse. Een persoon praat tegen jou door middel van een intercom die je verteld dat je zo snel mogelijk het metro station binnen moet gaan. Als je te langzaam bent is de kans groot dat je dood gaat. Waarna je aan de slag gaat met een nieuwe overlevende, waarmee je ook zo snel mogelijk naar het metro station mee moet gaan.

De stem die jou begeleidt noemt zich zelf een ‘Prepper’, hij is onderdeel van een groep genaamd ‘de raven’. Ze hebben er alles aan gedaan om veilige plekken te maken voor het geval zoiets als een zombie uitbraak voorkomt. Zodra je in de schuilplaats bent moet je als eerste het stroom aanzetten zodat je meer ziet. Je krijgt van de ‘Prepper’, een wat hij noemt ‘Prepperpad’, en dat is de gamepad. Ik kom zo over het gebruik van de gamepad terug. Als eerste opdracht moet je een overlevende, die een zombie is, opzoeken en vermoorden. Zodat jij zijn rugzak met bijvoorbeeld munitie en health kits kan pakken. Overal kan je zoeken naar munitie of andere bruikbare dingen als lijken van zombies of in de vuilniscontainer. Eenmaal terug in je schuilplaats kan je spullen uit de rugzak in een kist stoppen zodat je ruimte overhoud in je rugzak en altijd een voorraadje hebt.

De bedoeling van ZombiU is overleven, moet simpel zijn toch? Jammer genoeg is dat niet zo makkelijk. Als je teveel zombies tegelijk tegenkomt is de kans al heel groot dat je dood gaat. Hier geldt dan ook de regel dat wegrennen vaker veel slimmer is dan blijven en vechten. Als je dood bent gegaan wordt je een ‘geïnfecteerde’ en raak je dus je rugzak en alles erin kwijt. Al je kostbare munitie zit nu dus in de rugzak op de rug van een zombie. Het slimste is dus met een nieuwe overlevende terug gaan naar de plaats waar je dood ging. En jouw voormalige overlevende te doden voor de inhoud van de rugzak. Zorg er wel voor dat je ondertussen niet nogmaals dood gaat! Als je verbonden bent met het internet kom je ook vaak genoeg geïnfecteerde overlevende van andere spelers tegen, wat voor mij meestal wel een pluspunt is. Aangezien ik nooit genoeg munitie vind maar een geïnfecteerde overlevende draagt meestal wel munitie mee.

Gamepad:In de schuilplaats krijg je van de stem een Prepperpad, deze Prepperpad is je Gamepad. Je rugzak bevindt zich op de Gamepad en door middel van naar beneden te schuiven open je hem. Op te tv zal je dan op je knieën gaan zitten en in je rugzak kijken. Let op dat het spel blijft doorgaan waardoor je altijd kwetsbaar zal blijven. Maar je hoeft niet altijd in je rugzak te kijken om je spullen te pakken, er zijn zes vakjes op je gamepad te zien waarin bijvoorbeeld je zaklamp te vinden is en je kan daar ook je wapen neerzetten. Als je dan wilt wisselen tussen twee wapens, hoef je alleen maar erop te klikken om te wisselen, en niet eerst je rugzak te open en te zoeken. Ook krijg je als je alle camera’s in de stad hebt gehacked een plattegrond te zien in het midden van je gamepad. Als je dus je radar gebruikt kan je zien waar de puntjes zich bevinden. De radar laat alle bewegingen zien in de vorm van rode puntjes op de map. Ook kan je met je Prepperpad de omgeving scannen. Je kan dan verborgen berichten lezen en andere objecten aanwijzen. En als je dan je scanner wegzet, zal je de objecten nog blijven zien die je hebt aangewezen. Als je een deur moet open door middel van de code, zal je de code moeten invoeren op de gamepad. Het hele spel door ben je bezig met op de gamepad kijken en op je tv, daardoor wordt het spel ook een stuk spannender omdat je soms op je gamepad moet kijken waardoor je niet de omgeving in de gaten kan houden.

Multiplayer:Er is geen online multiplayer, maar er is wel een mogelijkheid om met een ander tegen elkaar te spelen. Een speler is de overlevende en de andere de zombiekoning, er zijn verschillende soorten modi, maar alles komt eigenlijk terug op dat de overlevende het zo lang mogelijk moet overleven en de zombiekoning zijn of haar best moet doen om de overlevende dood te krijgen. De zombiekoning speelt op de gamepad en krijgt een bovenaanzicht te zien van de map, hij kan zien waar de overlevende zich bevindt. De zombiekoning kan kiezen tussen verschillende soorten zombies om te spawnen. Je kan er maar acht per keer laten verschijnen en om een volgende te laten spawnen zal je er of een weg moeten doen of moeten wachten totdat de overlevende er een heeft gedood. Als zombiekoning kan je ook een level omhoog gaan, waarna je kan kiezen tussen andere zombies of dat je zombies meer schade doen. Als overlevende heb je een first persoon view en liggen er overal om je heen wapens en health kits, de bedoeling is het gewoon zo lang mogelijk uit te houden om in de highscores te komen.

ZombiU is geen shooter maar een survival- horror game, veel mensen schijnen zich hierin te vergissen. Wat ZombiU zo eng maakt is het feit dat je amper tot niks ziet, je overlevende draagt een zaklamp met zich mee die als je hem te lang aan laat staan uitdooft. Ik heb de zaklamp het liefst de hele game aanstaan waardoor die altijd op de meest ongelukkigste moment uitvalt, het geluid werkt ook vaker op de zenuwen waardoor je al snel bang bent om de hoek om te gaan. Ratten zijn ook te zien op de radar, dus ik durf vaak al de hoek niet om te gaan omdat ik opeens vijf stipjes zie.. Diepe ademhaling en dan maar toch de hoek om te gaan om vervolgens te zien dat het alleen maar ratten zijn. Ook als de zombies niet actief zijn, dan zijn ze niet te zien op de radar wat dus ook ervoor zorgt dat je soms de hoek omgaat en wel een zombie aantreft. Ook geeft het spel me vaak een Dark Souls idee, het spel draait om het overleven en als je dan doodgaat raak je in het geval van Dark Souls je zielen kwijt en in ZombiU je items. Ook kan je berichten zien die andere spelers achter hebben gelaten. ZombiU is een perfecte launchgame voor de Wii U en in mijn ogen hebben ze echt een top game gemaakt voor een ander publiek. Als je een Wii U hebt raad ik het aan om ZombiU te halen.Svenja’s score:Gameplay: 9/10Fun: 9 /10Levensduur: 8 /10 Graphics: 8 /10Originaliteit: 8 /10Totaal volgens reviewer: 8,4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.