Van gamen wordt je lui, je zit altijd maar achter de pc/tv, komt nooit meer buiten, hebt geen beweging meer… Bij Geocaching is dit alles behalve waar! Een spel waarbij je buiten in de natuur komt, veel bijzondere plekken kan bezichtigen, actief bezig bent en ook nog eens te spelen door alle leeftijden!

Wat is Geocaching?
Geocachen is eigenlijk een soort van schatzoeken. Het is de bedoeling dat je door gebruik van een GPS-ontvanger opzoek gaat naar een ‘schat’. Deze schat wordt de cache genoemd. Je gaat met behulp van je GPS-ontvanger naar de juiste locatie, en gaat daar opzoek naar de cache. Er liggen caches verstopt over de hele wereld!!! De cache is vaak een filmrolletje, of een klein waterdicht Tupperware bakje. In deze bakjes, zit in ieder geval een logboek (papiertjes/kleine schriftjes) waar men bij vondst de Geocache-naam (nickname) en datum van vondst kunnen noteren. Daarnaast bevatten sommige Geocaches nog wat kleine hebbedingetjes (goodies) die geruild kunnen worden. Vaak ligt een cache op een bijzondere locatie. Een mooie plek in de natuur, bij kunstwerken, of een voor de maker van de cache bijzondere plek. Zo kom je ook nog eens op leuke plekken! Bij het Geocachen draait het dus niet om de schat zelf, maar om het vinden van de schat, en de locaties.

Voor iedereen wat
Er zijn ook nog eens verschillende soorten Geocaches. Voor de ene moet je meer moeite doen dan voor de andere! Een snelle ‘oppikker’ ook wel Traditional cache is een veel voorkomende. Je hoeft er niet veel voor te doen, de juiste coördinaten krijg je direct, dus je hoeft alleen maar naar de locatie te gaan en de schat te vinden. Zo zijn er ook Multicaches waarvoor je iets meer moeite moet doen, bijvoorbeeld wandelen. Je krijgt een locatie, waar je vaak een vraag moet beantwoorden, zoals ‘Hoeveel bankjes tel je hier?’ of ‘Welk huisnummer heeft de kerk?‘. Door de vragen goed te beantwoorden kan men een volgend coördinaat vinden en uiteindelijk op de eindlocatie komen, waar dus de schat ligt.

En dan voor de puzzelaars onder ons, zijn er Mystery caches. Hiervoor moet je wat voorwerk verrichten dit is vaak thuis te doen. Je moet eerst een puzzel oplossen voordat je de juiste coördinaten kunt bemachtigen om de schat daar te gaan zoeken. Om lekker te griezelen kun je ook eens een Nachtcache doen, die je in het donker loopt en waarbij je een zaklamp nodig hebt. Je volgt puntjes die fel licht geven als je er met je zaklamp over schijnt, om zo bij de eindlocatie aan te komen. Vaak is hier een (griezelig) verhaal omheen bedacht. Spannend dus! Er zijn nog wat meer soorten caches, die wat minder vaak voorkomen. Daarover kun je uiteraard meer lezen op de site van Geocaching. Het is voor veel verstoppers een hobby om een zo origineel mogelijk verstop plekje te creëren.

Travelbugs
Bij Geocachen heb je ook Travelbugs in het spel, afgekort ook wel TB’s genoemd. Dit zijn tags, vaak aan een sleutelhanger, of andere kleine goodie vast gemaakt, die allemaal een doel hebben. Vaak is het doel zoveel mogelijk caches (en landen) te bezoeken. Het doel wordt bedacht door de maker van de TB. Je kan als je een cache hebt gevonden, er een TB uit halen, en deze weer in een andere cache stoppen. Zo reist de TB veel rond, en kan in veel verschillende landen komen. Ook kun je als je een TB tegen komt, deze ‘spotten’. Dit betekend dat je hem gezien hebt. Veel Geocachers vinden het ook leuk om zoveel mogelijk TB’s gespot te hebben.

Hoe word ik een Geocacher?
Het makkelijkste is en blijft, eens met iemand die al aan Geocaching doet mee te gaan, en je daardoor te laten inspireren. Als je niemand kent die het doet, zul je toch zelf moeten beginnen. Het enige wat je écht nodig hebt, is een GPS-ontvanger. Dit kost natuurlijk wat, maar het is wel een eenmalige aankoop. Je hebt GPS-ontvangers in verschillende prijsklasse. Uiteraard heb je vaak op de duurdere meer opties zitten dan de goedkopere. Een voorbeeld van een niet al te dure GPS, met meer dan genoeg opties om te kunnen Geocachen de Garmin DaKOTA 20.

Je kunt ook op je smartphone een applicatie downloaden waarmee je prima kunt Geocachen. Er zijn verschillende apps te downloaden, zowel betaalde als gratis apps. Als je een GPS-ontvanger hebt, en wil gaan beginnen met het spel moet je je eerst nog registreren en aanmelden op de site, waar ook nog meer informatie over Geocachen te vinden is. Ikzelf ben ook besmet met het Geocache-virus en ben er vaak op uit om dit te doen. Eenmaal begonnen, werkt het net zo verslavend als gamen, zit je eraan vast.

Dan rest mij nu niets meer, dan de site door te geven waar je je kunt registreren en meer informatie kunt vinden: http://www.geocaching.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.