Uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel van het televisieprogramma EenVandaag, vinden zes op de tien leerlingen dat er regels moeten komen over wat docenten wel of niet tegen leerlingen mogen zeggen in het gebruik van de social media als Twitter, Hyves en Facebook.De leerlingen vinden dat er regels moeten komen voor de leraren, maar daarentegen vinden de leerlingen dat ze eigenlijk alles wel mogen zeggen over en tegen de docent in kwestie. De uitslag van het onderzoek:

Ruim een op de vier scholieren heeft via sociale media (Hyves, Twitter en Facebook) contact met hun docenten. In iets meer dan de helft van de gevallen worden er naast schoolzaken ook privézaken besproken. Van de leerlingen vindt 65 procent dat een docent het contact via sociale media moet beperken tot schoolzaken. Een op de tien kent een docent die in de problemen is gekomen door het contact met een leerling via sociale media.

#KutleraarVoor de leerlingen zelf hoeven er geen regels te komen over wat ze via sociale media over hun docenten zeggen, vindt de meerderheid (63%). Een op de vier (24%) kent een geval waarbij een docent is uitgescholden via sociale media; 43 procent van de leerlingen meent dat je dit niet serieus moet nemen. Toch is iets meer dan de helft (53%) van mening dat een school in dit soort gevallen moet ingrijpen. Een op de drie (35%) vindt van niet.Bewust gekwetstEen kwart vindt dat je best een foto van een docent online mag zetten zonder toestemming van de betreffende docent. 28 Procent van de leerlingen zegt dat er op zijn of haar school wel eens een docent bewust is gekwetst door een bericht, foto of video online.Gisteren kon je in EenVandaag (18.15 uur, Ned. 1) zien dat er een school is die al regels heeft opgesteld voor sociale media, en docenten die worden geconfronteerd met de tweets van leerlingen.Simon Steenhuis van Scholieren.com: “Het onderzoek toont aan dat scholieren hier een duidelijke mening over hebben. Bovendien zijn veel scholen nog zoekende op dit vlak. Daarom gaan we samen met onze bezoekers en het LAKS werken aan een richtlijn voor scholen.” Op het forum van Scholieren.com (http://forum.scholieren.com) start binnenkort een debat georganiseerd met het Landelijk Aktie Komitée Scholieren over hoe een dergelijke richtlijn eruit moet zien.

Aan het onderzoek deden zo’n 1600 middelbare scholieren mee via de website: scholieren.com. Foto: geheugenvannederland.nl.Vindt jij ook dat er regels moeten komen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.