Het is de laatste tijd qua grote puzzelgames ietwat stil op 3DS, dus we waren blij toen Nintendo tijdens een van haar Nintendo Directs een nieuwe grote puzzelgame naar het Westen haalde. Het in Japan zeer populaire Puzzle & Dragons is niet alleen puzzelen, maar schotelt je ook een dungeon crawling RPG voor. Een succesvol huwelijk of kunnen die twee beter gescheiden blijven?

Ik refereer als ik het over deze game met zijn lange naam heb graag aan Bejeweled en Pokemon in plaats van Puzzle & Dragons Z + Puzzle & Dragons Super Mario Bros. Edition, want het is nogal een mond vol en de kans is groot dat je Puzzles en Dragons zegt. Hoewel dat wel een op waarheid beruste naam is, want deze game draait om puzzelen op een Bejeweled-achtige manier, waarbij je bepaalde gekleurde bolletjes bij elkaar moet zetten om zo vijandelijke monsters uit te schakelen.

IMG_PuzzleDragons_1

Lange inleiding 

Voordat dat echter zover is, krijg je eerst een lange inleiding te bekijken, wat de game weliswaar wat meer body geeft; het is eigenlijk ook heel irritant. De tutorial gaat heel langzaam, waardoor je heel gemakkelijke levels doet en je enorme honger krijgt naar grotere en moeilijkere levels. Op zich is dat goed, want je blijft de game spelen in de hoop snel wat meer uitgedaagd te worden (en geloof me, dat moment komt), maar voor ongeduldigen zoals ik is het moeilijk om de game rap door te komen. Steeds als je hem hebt afgesloten, dan moet je jezelf er echt toe zetten weer verder te gaan. Het tempo is simpelweg te langzaam.

Natuurlijk blijft het in deze game niet bij Bejeweled-achtig drie op een rij spelen, want het draait allemaal om de combo’s. Veel combo’s die aan je voorbij komen gaan heel snel, en heb je niet echt invloed op omdat ze afhangen van bollen die nog niet in het beeld zijn gekomen toen jij je zet deed; maar dat geeft ook helemaal niet, want het is een goed gevoel om allerlei dingen te zien gebeuren en je puntenaantal keihard op te zien lopen. Je vijand krijgt al die punten die jij verdient namelijk als aanval voor z’n kiezen, dus zijn die oplopende punten heel lekker.

IMG_PuzzleDragons_2

Puzzle & Dragons of Pokemon & Dragons?

En dat gevoel zorgt ervoor dat je verder speelt, maar voor je zover bent moet je vaak wel weer even wat schermpjes doorlopen. Dat is op zich niet erg, dat heb je immers in Pokemon ook, maar het voelt gek omdat je bij puzzelgames gewend bent dat je tak-tak-tak alle levels met puzzels achter elkaar doorspeelt. Puzzle & Dragons geeft je de kans om je spel te beïnvloeden door meer dan alleen de zetten doen. Je maakt eerst een team van monstertjes, en allemaal hebben ze zo hun eigen statistieken. Immers blijft die vijand niet alleen maar staan wachten op een aanval; hij probeert je ook terug te pakken.

Heb je het een beetje gehad met de Dragons, dan kun je ook gaan voor de Mario-tie-in die ‘gratis’ bij deze game wordt geleverd. Het is erg leuk om Mario in deze hoedanigheid te zien, en qua graphics ziet het er ook best anders uit dan de hoofdgame. Je moet het opnemen tegen Bowser en zijn kinderen/neefjes en het is leuk om ze eens op een andere manier te verslaan dan onder ze door te springen en de hamer (?) te pakken of drie keer op ze te springen. Het is wel allemaal kleurrijker en makkelijker, waardoor het wat kinderlijker overkomt.

IMG_PuzzleDragons_3

Houd je hoofd koel

Uiteindelijk moet ik zeggen dat Puzzle and Dragons Z inclusief Mario-gedeelte een hele fijne game is. Je moet je er in het begin even doorheen worstelen, maar later in de game zou je willen dat het nog zo makkelijk was als in het begin. Je moet je teamleden steeds tactischer kiezen om verder te komen, en je moet je hoofd koel houden wanneer je soms misschien wat minder handige bollen krijgt voorgeschoteld. Misschien wordt mijn mening ietwat positiever door het feit dat ik al een tijdje geen game op 3DS heb gespeeld die lekker groot en van goede kwaliteit was, maar ik ben erg blij met Puzzle & Dragons Z + Puzzle and Dragons Super Mario Bros. Edition.

Laura’s oordeel:review_cijfer_7.8

Puzzle & Dragons is een heerlijke puzzelgame voor onderweg, die wat meer gelaagdheid krijgt door het dungeon crawling gedeelte. Je moet er wel even doorheen op het begin, want het is even wennen dat de puzzels worden onderbroken door Pokemon-achtige RPG-gameplay. Het is een fantastisch leuk spel voor 3DS met veel uitdaging, maar je moet het er wel voor over hebben daar een paar uurtjes op te wachten.

+Ziet er fantastisch uit, ook in 3D, uitdagende gameplay, leuk verhaal, Mario is een grappige toevoeging
-Duurt even om op gang te komen, is aan het begin frustrerend makkelijk

 

Kopen als je: ook vindt dat 3DS wel weer toe is aan een wat meer omvattende game.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.