Een beroep in de game-industrie lijkt mij persoonlijk helemaal geweldig. Zo zou ik wel de nieuwste presentatrice van GameKings willen worden, of de wereld willen afreizen om een game te promoten. Om deze dromen waar te maken zijn er in Nederland een aantal opleidingen op game gebied. De 4 jaar durende HBO opleiding International Game Architecture and Design in Breda is er een van en voor jullie bezocht ik de open dag.

Het eerste wat me opvalt als ik de school inloop, is de gezellige sfeer die er hangt. Iedereen is vriendelijk en staat klaar om je vragen te beantwoorden, of je uit te nodigen om een potje te gamen (met een zelfgemaakte game). Dat kan ik natuurlijk moeilijk afslaan, maar na een paar potjes gespeeld te hebben is het toch tijd om de school beter te bekijken. Ik woon de algemene presentatie bij en het wordt me al snel duidelijk dat er drie soorten richtingen zijn waarvan je er meteen een moet kiezen om je in te specialiseren. Het maakt niet uit welke je kiest, want je krijgt toch te maken met alle studenten op de school, omdat je voor veel opdrachten moet samenwerken. De verschillende richtingen zijn:

3D Visual Art

Bij deze richting krijg je o.a. les in technisch tekenen en het ontwerpen van gebouwen. De conceptuele ontwerpen worden omgezet in 3D art in de zogehete Maya workshops. Het tweede jaar focus je je op het vormen van een character en de animaties daarvan. Uiteindelijk mag je je eigen studieplan inrichten door je te specialiseren in één of twee vakken. Je maakt en onderhoud een portfolio, wat je op weg zal helpen in de game industrie.

3D Progamming

ICT-vakken kenmerken deze richting. Het is erg handig als je een wiskundeknobbel hebt, want bij het programmeren zul je vaak wiskunde moeten gebruiken. Ook besteed je veel tijd aan het programmeren in c++. Bij deze richting horen ook vakken als het programmeren van graphics, kunstmatige intelligentie, het programmeren van geluid en andere game gerelateerde vakken.

Art & Technology for Next Generation Entertainment

Het is een hele mond vol en deze richting is ook erg breed. Het doel van deze richting is om de volgende lichting designers, producers en ontwikkelaars voor te bereiden op de interactieve digitale media. Je krijgt o.a. les in grafisch tekenen en je gaat aan de slag met Java en Flash, maar ook vakken als presenteren komen voorbij. Mocht je deze richting willen kiezen, maar dan voor een tijdje in het buitenland willen studeren? Dat kan, er zijn namelijk soortgelijke programma’s in Portugal, Engeland, Amerika en Australië.

Goed om te weten

Alle lessen worden in het Engels gehouden en de beheersing van de Engelse taal op hoog niveau is dus ook een must. Verder moet je vooral creatief zijn (heb je het in je om een unieke game te ontwerpen en te produceren?) en natuurlijk een passie hebben voor games en het ontwerpen en programmeren ervan. Tijdens de opleiding, en ook later in je carrière, zul je geen 9 tot 5 baan hebben. Je zult tot in de late uurtjes moeten doorwerken, dat is eerder een gewoonte dan een uitzondering.

Mocht je benieuwd zijn naar het werk van studenten (waaronder spelletjes, radio en tv), dan kun je bij de mADE terecht. Vind je de opleiding interessant, maar wil je weten of het ook echt bij je past? Doe dan hier de test en kom er achter!

De NHTV in Breda

Mocht je een carrière in de game industrie wel zien zitten, maar Breda te ver weg vinden, dan zijn deze scholen misschien wel iets voor jou:- De Hogeschool van Amsterdam heeft de voltijd studie Game Development op HBO niveau. – – Het QANTM College Amsterdam heeft verschillende game opleidingen, check ze hier.- De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heeft meerdere game-opleidingen, bekijk ze hier.- De Universiteit Utrecht biedt de opleiding Gametechnologie, die binnen de opleiding Informatica valt.- Voor Game Design kun je terecht bij het Grafisch Lyceum in Rotterdam.- Bij de opleiding Multimedia Design op het Alfa-College in Groningen, richt je je niet alleen op games, maar op de media in het algemeen.- Combineer je liever kunst en techniek? Volg dan de opleiding Kunst en Techniek op het Saxion in Enschede.Ook voor de studenten die liever thuis werken biedt de LOI een oplossing. Zij bieden namelijk de studie Gamedesigner aan.En zien jullie een baan in de game wereld wel zitten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.