Zin in een goede sci-fi actie-RPG met wat hack-and-slash elementen én een goed verhaal? Lees dan even deze preview van Batora: Lost Haven. We mochten vast stukje ervaren op de PC en ik moet zeggen: kort maar krachtig!

In Batora: Lost Haven speel je als Avril, een jonge meid die alles is verloren, op hoop na. Vette mazzel dat diezelfde Avril buitenaardse krachten heeft die ze kan gebruiken om de aarde zo goed als mogelijk te redden. Net als alle 16-jarigen zal Avril moeten leren dat je in het leven voor moeilijke keuzes komt te staan en dat deze keuzes een effect hebben op iedereen om je heen. Samen met haar vriendin (waar ze op afstand contact mee heeft) komt ze allemaal nieuwe individuen tegen die allemaal een belang hebben in dit verhaal. De een wil dat je een steen inlevert in ruil voor het leven van een ander, de ander wil dat je het gebruikt als voedsel voor wezens van de planeet. Avril komt voor dilemma’s te staan en jij mag als speler de keuze gaan maken.

Batora: Lost Haven is een Actie-RPG waarin het maken van keuzes een belangrijk element is. De keuzes die de speler als Avril maakt hebben invloed op de ontwikkeling van Avril, maar ook de wereld om haar heen. Ik gebruik nog even het voorbeeld wat ik eerder noemde waarin je de keuze krijgt om een steen te absorberen en aan iemand te geven of om de steen te laten gebruiken als voeding voor wezens die op de planeet leven. Hoeft op zich geen moeilijke keuze te zijn, ware het niet dat degene die de steen wil een wreed wezen is en de vader van een vriendelijk meisje gevangen heeft genomen. Ik besloot toch de wezens ermee te voeren, want daarmee zou wel eens een heleboel overlast voor het hele dorp opgelost kunnen zijn. En dat wrede wezen is waarschijnlijk hoe dan ook niet te vertrouwen. Eenmaal terug in het dorp vertelt Avril haar keuze en is het wrede wezen natuurlijk absoluut niet tevreden. Dit heeft grote gevolgen voor het vriendelijke meisje en haar vader. Kan Avril al deze lastige keuzes maken en kan ze de verantwoordelijkheid dragen?

Dan even over de krachten van Avril, want die zijn wel bijzonder. Avril heeft twee soorten krachten, namelijk zon en maan, waar de speler tussen wisselt met een druk op de knop. De zon-kracht is geel en staat voor fysieke kracht en geeft Avril een zwaard waarmee ze gele vijanden goed kan verslaan. De maan-kracht is haar mentale kracht, is paars en geeft Avril een ranged wapen (een soort pistool) en is sterk tegen paarse vijanden. Het is dus de truc om op het juiste moment te wisselen tussen vijanden, wat vooral bij grotere vijanden en bazen heel erg belangrijk is. Beide krachten zullen zich gaandeweg ontwikkelen, net als haar algemene vaardigheden. De krachten komen ook van pas bij verschillende puzzel-dungeons die je moet oplossen. Je wisselt daarin steeds tussen je mentale en fysieke krachten om zo verschillende elementen te beïnvloeden.

Batora: Lost Haven wordt ontwikkeld door Stormind Games (Remothered serie) en uitgegeven door Team 17 (bekend van Overcooked!, Worms en vele andere games). Stormind Games richt zich op games met een goed verhaal en dat kon ik merken tijdens het spelen. Na een kort en krachtige intro krijg je stap voor stap steeds meer informatie over Avril en de wereld waar Batora: Lost Haven zich in afspeelt. De dialogen zijn sterk en niet te lang, er wordt gebruikt gemaakt van stemacteurs om emotie over te brengen en ik kon (voor de korte speeltijd) hier en daar persoonlijkheid zien. Ook visueel vind ik de game al best sterk, zowel de cut-scenes als in-game. De stijl van de personages is tof en past bij elkaar, de omgeving is mooi in balans (donker en toch voldoende kleur) en gevechten zien er vloeiend en goed uit.

De preview die ik mocht spelen was kort, maar gaf zeker een goede indruk. Er zijn voldoende RPG-elementen in de game om het interessant te maken, maar het is niet zoveel dat je een ervaren speler moet zijn. Ik vond het ook best jammer dat mijn preview voorbij was, net toen ik er lekker in zat! Dat is wat mij betreft een goed teken, dus ik ben erg benieuwd naar de volledige release. Er is nog geen datum, maar Batora: Lost Haven komt in de loop van dit jaar naar PC, Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.