De rechten van het kind zijn een actueel onderwerp, zeker met alle kindvluchtelingen over de hele wereld. De kinderrechten zijn er voor ieder kind op onze aardkloot, waar we als volwassenen zo nodig over moeten ‘regeren’. UNICEF heeft daarom nu een game gelanceerd die volwassenen en kinderen moet inspireren om in actie te komen voor kinderenrechten.

Op 20 november heeft UNICEF in samenwerking met Nexus Studios en jonge mensen uit Latijns Amerika en de Cariben de game Right Runner gelanceerd. “The most memorable way children and young people can learn about their rights is by playing. Thirty years after the adoption of the Convention on the Rights of the Child, this new mobile app provides children and young people with a fun, innovative and interactive tool to empower them to become agents of change on issues that affect them.” aldus Bernt Aasen UNICEF Regional Director van UNICEF Latijns Amerika en de Cariben. Kort samengevat zegt hij dat kinderen het beste leren door te spelen en dat deze game op een leuke, innovatieve en interactieve manier versterken en ondersteunen bij verandering.

De game is een runner met vijf levels, waarbij elk level een andere focus heeft, zoals; het hebben van een veilige omgeving, leven zonder geweld, het recht hebben om te leren en te spelen. Elk level heeft ook zijn eigen manier van voortbewegen, want in het ene level moet je rennen voor een overstroming, maar bij een ander level beweeg je je voort op een skateboard. De speler moet letterlijk barrières over, wat natuurlijk symbool staat voor alle barrières in het leven die er voor veel kinderen voor zorgt dat ze niet de omgeving hebben die ze verdienen.  Inspiratie voor deze game waren alle jonge mensen die zich hard maken voor verandering, die vechten voor de rechten van het kind, voor een betere wereld. Deborah Casswell, Creatief Directeur van Nexus Studios zegt: “We were inspired by all of the young people around the world fighting for change. Right Runner became a celebration of every kids power to fight for their rights and be an agent for change.” Nexus Studios is een animatie-, film- en interactieve studio gesitueerd in Londen, waar ze een team van tekenaars aan het werk hebben gezet om de game een werelds gevoel te geven zonder daarmee het doel van de game te verliezen.

Daarnaast heeft een groep jong volwassenen meegewerkt aan de game en heeft de game ook kunnen testen. Zo ook de UNICEF’s Global Youth Council, die normaal gesproken UNICEF adviseren in het werk wat ze voor kinderen en jongeren doen. Daarbovenop hebben ook nog eens 70 studenten van de Nord Anglia Education scholen (die over de hele wereld zitten en internationaal onderwijs verzorgen) getest en feedback gegeven. Stemmen die je tijdens het spelen hoort zijn afkomstig van de kinderen van een van deze scholen, tof toch? Echt een game voor en door kinderen, super tof.

Al dertig jaar bestaat het Verdrag inzake de rechten van het kind en het heeft voor veel kinderen al verandering gebracht, maar er zijn nog zo veel kinderen waar deze verandering hard nodig is. De game neemt je mee in verschillende situaties van verandering en hoopt mensen aan het denken te zetten over deze wereldwijde problematiek. De game is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store, maar is ook in een browser te spelen. Wie weet beweegt het je om net als vele mensen over de hele wereld op te staan voor kinderrechten. The Young will rise up and be heard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.