Stoic is bezig hun tactical role-playing video game met Vikingen thema genaamd The Banner Saga: Chapter One, op de markt te brengen. En ik heb de game voor jullie mogen previewen!
Hoewel de preview van de game die ik mocht spelen drie uur lang was, zal de volledige game ongeveer dertien speeluren krijgen. De game begon ooit als kickstarter in 2012. Uiteindelijk zullen er 3 chapters van de game verschijnen. Ook verschijnt er nog een free-to-play online multiplayer versie van de game genaamd The Banner Saga: Factions.Vikingen zijn voor mij een beetje onbekend terrein. De enige Viking die ik goed ken is Wicky, maar na het spelen van The Banner Saga zijn daar heel wat Vikingen bijgekomen! Het eerste wat ik in de Female-Gamers crewchat op WhatsApp riep was, “het is net een Disney tekenfilm!”. Later kwam ik erachter dat de art van The Banner Saga onder andere is geïnspireerd op de tekenstijl van Eyvind Earle’s tekenstijl van de in 1959 verschenen Disney film Sleeping Beauty.


In de preview die ik mocht spelen werden er twee verhalen gevolgd. Je begint met het verhaal van de Varl Ubin. Varl zijn reuzen met hoorns op hun hoofd, een soort twist op de Viking helmen met hoorns. Een groep Varl inclusief de zoon van de Koning, Prins Ludin, gaat op pad en doorkruist het land vanaf Strand. Je reist rond met een party over de map. In je party kunnen onder andere Varl, fighters (mensen) en peasants zitten. Je moet ervoor zorgen dat je genoeg days of supplies hebt als je wilt rondreizen over de map, want de dagen zijn lang en gevaarlijk en vergen veel van je groep. Des te groter de groep, des te sneller het eten en de medicijnen opraken. peasants, fighters en varl kunnen onderweg komen te overlijden, waardoor je groep kleiner wordt. Supplies kun je kopen in dorpen in ‘markets’ of krijgen van andere reizigers. Ook zullen onderweg zich soms weer nieuwe fighters, Varl of peasants bij je party aansluiten. Onderweg kun je kampen opzetten om uit te rusten. Wanneer je rondreist, loopt er bovenin het scherm een timer mee die de dagen telt. Elke dag verlies je supplies.

Het tweede verhaal speelt zich af bij de Humans. Je volgt het verhaal van Rook en zijn dochter Alette die uit hun dorp worden gejaagd door de Dredge. Onderweg komen ze steeds meer vrienden en vijanden tegen. Het verschil in dit verhaal is dat je party vooral bestaat uit peasants en niet zozeer Varl en fighters. Een andere tactiek is dus een must in dit verhaal.

Als je aan het reizen bent krijg je onderweg soms conversaties en keuzes voor je kiezen. Je grootste vijand zijn de Dredge. Grote reuzen in armor. Je hebt ook nog wel andere vijanden zoals de Skalfings, maar deze bandieten zijn een stuk makkelijker klein te krijgen. Het kan zo zijn dat je kleine groepen van deze Dredge tegenkomt. Deze kun je dan gemakkelijk met je beste vechters aanvallen. Het kan ook zo zijn dat je een enorme groep Dredge tegenkomt. In dit geval ben je verplicht een War aan te gaan. Je moet goed kijken naar de aantallen vijanden en de aantallen vechters en Varl in je eigen party. Wanneer je een War in gaat krijg je de keuze tussen: charge, formations, hold them off, retreat, en oversee. Welke actie je ook onderneemt, er volgt altijd een reactie. Ga je voor de makkelijke optie? Dan zullen er meer doden vallen. Neem je de moeilijke optie? Dan zullen er waarschijnlijk meer Varl en fighters overleven. Welke optie je ook neemt, elke uitkomst zal gevolgen hebben op je verhaal en het aantal overlevenden. Je kunt door de juiste keuzes te maken Renown verkrijgen. Hiermee kan je units en upgrades kopen. Op dit moment kun je nog niet veel met de wereld map doen. Wel kun je feiten lezen over plekken op de wereld.

Er zijn verschillende Units. Je begint met Archer, Raider, Shieldbanger en Warrior. Je hebt ook upgrades voor je nits zoals Bowmaster, Backbiter, Provoker en Warhawk. Je kunt al je Units in totaal drie keer upgraden, dit doe je in het heroes huis als je kamp hebt opgeslagen of wanneer je in een dorpje bent. Ook kunnen je helden items dragen. Dit zijn bijvoorbeeld kettingen of ringen. Deze krijg je onderweg van dankbare mensen of je koopt ze op de markt in dorpen. Met renown kun je meerdere units rekruteren in het Mead House in dorpen. Van elke unit kun je de statistieken verbeteren met de beschikbare punten.

Vechten doe je op grids. Wanneer je gaat vechten met Varl beslaan ze vier in plaats van een tegel (zoals mensen) op het speelveld in verband met hun grote. Je kunt je start positie aangeven en je Units op de meest voordelige plek neerzetten voordat je op “Ready” drukt. Nadat je op ready gedrukt hebt komt er een vechtsysteem op gang. Je mag een zet doen waarna de vijand (AI) een zet terug doet. Je kunt een bepaald aantal stappen zetten waarna je een actie uit kan voeren. Dit kan bijvoorbeeld een speciale zet die bij de unit past zijn, maar ook een hit op de armor of een hit op de hitpunten van de vijand. Je kunt precies zien hoeveel hitpunten en hoeveel armor de vijand heeft. Het is een must om zowel hitpunten als armor van de vijand af te halen. Ook is er de optie om Willpower te gebruiken. Willpower krijg je wanneer je een vijand verslaat of dankzij een speciale zet van een speciale Unit. Wanneer je alle vijanden op een na hebt gedood kom je in “Pillage” Hierbij krijg jij vaker de beurt om de vijand aan te vallen en vervalt het systeem van jij-vijand-jij-vijand. Uiteraard krijgt de vijand ook pillage wanneer jij nog maar een vechter over hebt. In de gevechten moet je goed kijken naar de hitpunten van de vijand en van je eigen vechters. Zet ze tactisch neer en laat ze tactisch aanvallen terwijl je de punten in de gaten houd. Wanneer je verliest is dit slecht voor de moraal van je party. In de Great Hall in dorpen kun je tegen vrienden vechten in Friend Match of Versus.

The Banner Saga: Chapter One is een leuke game die afwisselt tussen mooie verhaallijnen, leuke dialogen, tactische gevechten en mooie art graphics die aan Disney doen denken. Ik vind het erg leuk dat je niet alleen op je vechters moet letten, maar onder het reizen ook voor je party en je peasants moet zorgen. Jammer vind ik het dat er op dit moment niet veel afwisseling is in vijanden, maar gezien dit maar drie van dertien uur gameplay is zou het kunnen dat er nog meer afwisseling komt in de toekomst. Positief puntje is dat de Vikingdames gewoon meevechten en hun mannetje staan! Ik heb nog geen vrouwelijke Varl ontdekt, maar de humans zijn wel oké. vertegenwoordigd. Als je van hun tactical role-playing video games houdt, is deze game zeker de moeite waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.