Mijn naam is Heather en ik ben uw gezagvoerder voor deze vlucht. Namens F-G airlines en haar bemanning heet ik u van harte welkom aan boord in deze oude barrel. De verwachte vluchtduur is waarschijnlijk niet al te lang.
Ik maak u erop attent dat roken tijdens deze vlucht niet is toegestaan. Uw handbagage dient opgeborgen te zijn in de bagagevakken boven uw hoofd of onder de stoel voor u, zodat het gangpad en de uitgangen niet worden geblokkeerd. Dit vliegtuig heeft geen nooduitgang en geen parachute. Wat? Geen parachute of nooduitgang? Nee. Dat krijg je er van als je in een Arado Ar 65 van de Luftwaffe begint. Plaats voor een passagier of handbagage was er niet echt bij in de jaren 30, in elk geval niet in dit toestel.


World of Warplanes is een gratis game die op 13 november op de PC is opgestegen. Zoals ik al zei begin je met een Arado Ar 65 toestel. Mijn grootste zorg was het opstijgen en landen, want ik had in GTA V gemerkt dat dat mijn zwakste punten zijn. Gelukkig hoef je geen van beide te kunnen in World of Warplanes! Je vliegtuig begint lekker gewoon in de lucht. Natuurlijk wordt je niet meteen voor de haaien gegooid. Eerst mag je een tutorial doorlopen. Vlieg van punt A naar punt B, no problemo! Je motor een boost geven met ‘W’? No problemo! Moeilijker word het wanneer je ook nog moet gaan schieten onder het vliegen. Ook nog niet super moeilijk, maar natuurlijk blijft je tegenstander niet in een rechte lijn voor je vliegen. Je tegenstander achtervolgen terwijl hij een grote bocht maakt, en tegelijkertijd blijven mikken en schieten, dat is al meer een uitdaging.


Schieten en sturen doe je beide met je muis. Mikken doe je door op de rode cirkel te schieten die voor het vliegtuig van je tegenstander hangt. De cirkel geeft aan waar je moet schieten zodat de kogels op het juiste moment het vliegtuig raken, naast de kogels, ben je natuurlijk ook beide in beweging en hier dient rekening mee gehouden te worden.


Natuurlijk blijf je niet lang in je Arado Ar 65 vliegen. Zodra je in battles gaat deelnemen verdien je currency exchange om upgrades mee te kopen en experience exchange om nieuwe vliegtuigen of upgrades mee te onderzoeken en zo vrij te spelen. Je kunt ook gold kopen (€) om je voortgang mee te versnellen of meteen betere toestellen te kopen. Zodra je alles hebt geupgrade aan je huidige toestel kun je een stap hoger gaan en een nieuw toestel kopen. Je hebt Fighters, Heavy fighters en Attack Aircrafts in de varianten Soviet, UK, USA, Japan en German. De tiers van de vliegtuigen lopen van I tot X, daartussenin zitten wel meerdere tiers van een bepaald niveau, bijvoorbeeld drie vliegtuigen van tier VI. Elk vliegtuig heeft weer zijn eigen voor en nadelen, wendbaarheid, snelheid, etc. Naast de nodige upgrades, speciale kogels en verbeteringen heb je natuurlijk ook uiterlijke upgrades zoals een lik verf en plaatjes voor op je (vliegtuig)neus. Sommige uiterlijke upgrades kun je voor een paar dagen kopen, anderen voor altijd, maar dit is duurder. Veel keuze dus en je bent wel even bezig om zonder gold tot de hoogste tier met alle vliegtuigen te komen.


Battles bestaan uit gevechten tussen twee groepen van vijftien personen van maximaal 15 minuten. Gelukkig is het gebied waar je vliegt behoorlijk groot, dus het is niet zo dat je in een te druk luchtruim vliegt. De locaties verschillen van groene bergen, zandvlaktes en meer. Je kunt op twee manieren winnen. Op de grond hebben beide partijen verschillende basissen die je kunt vernietigen. Wel is het slim om dit met wat zwaarder geschut te doen, dus niet met je tier 1 vliegtuig want die richt niet zoveel schade aan. Een andere manier om te winnen is gewoon alle mensen van de tegenpartij uit de lucht schieten. Een battle kan ook na 15 minuten eindigen in een gelijkstand.


Voor je begint aan de battle zie je alle vliegtuigen en hun specs en tier in een lijst staan, en kun je de tegenpartij even bekijken en zien welk vliegtuig een goede match is om door jou vliegtuig neer te halen. Een andere manier om te zien of je een vliegtuig aan kan is kijken naar de kleur van het icoontje dat je te zien krijgt wanneer je een vliegtuig in je vizier hebt. Groen is een go, geel is ook nog go, rood kun je beter niet aan beginnen. Persoonlijk eindigde ik vaak in een ‘schiet maar op alles dat vliegt’ motto. Op de minimap in de rechter benedenhoek kun je zien waar iedereen vliegt. Hier kun je ook gemakkelijk locaties doorgeven door een nummer plus cijfer combinatie te noemen die om de rand van de map vermeldt staan.


Zelf heb ik met een vriend wat battles gedaan. Je kunt in de hangar (je hub) je vrienden uitnodigen en samen in hetzelfde team battles aangaan met anderen. Ook kun je met vrienden chatten in de hangar. Een nadeel van de battles is, als je crashed, dan ben je ‘af’. Je kunt de rest van de battle meekijken via andere spelers in je team, of je kunt de battle verlaten. Helaas zal je je vliegtuig dan niet in je hangar hub vinden, want deze moet wachten tot de battle klaar is. Je kunt wel een nieuwe battle betreden met een ander vliegtuig uit je collectie. Soms moet je even wachten voor je in de game komt. Ik heb het tot nu toe nog maar een keer meegemaakt maar er kan een queue zijn, die van mij was niet langer dan 4 minuten.


De graphics van World of Warplanes zijn voor een gratis game prima. De omgevingen zijn wat kaal maar wanneer je vliegt let je daar niet echt op. Teveel bomen en bergen kunnen onder het vliegen ook in de weg zitten! De hangar en de preview van je vliegtuig zijn prachtig. Het enige wat niet echt mooi uitgevoerd is zijn de crashes. De explosie en het uiteenspatten van je vliegtuig zien er niet echt realistisch uit. De muziek en geluidseffecten zijn prima, en het gemak waarmee je je vliegtuig bestuurd ook. De vliegtuigen zien er naar mijn mening ook prima uit, hoewel ik geen vliegtuigkenner ben klinken zelfs mij de namen Spitfire, Mosquito en Javelin bekent in de oren.


Over het algemeen is World of Warplanes een game die ik zeker op mijn PC laat staan. Het is echt een game die je even tussendoor speelt, en het is leuk om weer een nieuw vliegtuig vrij te spelen. Je kunt je account naar premium upgraden maar volledig gratis spelen zonder gold te kopen gaat prima. Jammer is dat er maar een battlemode is. Hopelijk komen erin de toekomst meer. Dan wil ik tot slot nog even melden: Dames en heren, we zijn zojuist geland op FG Airport. De lokale tijd is… Lokaal en de temperatuur aangenaam. Voor uw veiligheid verzoeken wij u te blijven zitten met uw gordel om totdat het teken riemen vast uitgeschakeld is en het toestel helemaal tot stilstand is gekomen. Controleer rond uw stoel voor alle persoonlijke bezittingen die u mee heeft genomen aan boord. Wees voorzichtig met het openen van de bagagebakken, er kunnen artikelen zijn verschoven tijdens de landing. Namens F-G airlines, en de hele crew, wil ik u bedanken om met ons mee te vliegen en we zien u graag een volgende keer terug!

 

Heathers Score:

Gameplay: 7/10
Fun: 7/10
Levensduur: 7/10
Graphics: 6.5/10
Originaliteit: 7/10
Totaalscore volgens reviewer: 6.9

About MsMarvel

Woont in Groningen en heeft 4 ratjes (Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael) en 2 katten Loki & Dunya. Heather is 'in charge of the news' en helpt ook mee in de eindredactie. Is dol op de Marvel comics. Favoriete consoles zijn de PC, Wii U en Xbox360.

View all posts by MsMarvel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.