Altijd al willen weten hoe het voelt om een kakkerlak te zijn? Daedelic Entertainment komt met een avontuur met deze beestjes in de hoofdrol. En dat dit niet altijd even makkelijk is, heb ik mogen ervaren tijdens het reviewen van deze game.
Sinds 4 november is Journey of a Roach verkrijgbaar voor PC en Mac. Deze game komt van Deadelic Entertainment en is een puzzle-adventure game. De wereld is één grote post-apocalyptische bende, maar daarom niet minder interessant. Kakkerlak maatjes Jim en Bud willen graag eens naar boven. Ze hebben daarvoor echter een behoorlijke weg af te leggen en worden onderweg geconfronteerd met vreemde personages, puzzels en problemen.


De besturing van deze game is point and click met keyboard of controller. Het gebruik van de toetsen (of controller) verschillen niet van andere games. Heerlijk, ik kan meteen aan de slag. Je inventory is makkelijk te bereiken, het voelt allemaal logisch aan. De game is ontwikkeld in een mooie cartoonstijl. Wat ik erg leuk en origineel vind is dat de wereld meedraait als jij over muren en plafonds kruipt. Het kakkerlak gevoel wordt zo wel vergroot. De werelden zijn 2D, maar je beweegt er zelf 3D doorheen. Hoewel ik vind dat dit echt heel tof gedaan is, brengt het voor mij een nadeel met zich mee. Ik kan er ook niet goed tegen als in de film de camera niet stilstaat (lang leve Blair Witch Project) en ik kan niet tegen 3D brillen in de bios. Ik vraag me oprecht af hoe lang je deze game achter elkaar kan spelen zonder dizzy te worden. Als per ongeluk tegen de muur oploopt, draait je beeld een kwart. Het is echt supertof gedaan, maar tegelijkertijd maakt het je misschien wat duizelig. Nou ja, dan houd ik me misschien eindelijk aan de richtlijn die vaak voorafgaand aan een game wordt gegeven: 1 uur gamen, 15 minuten rust.


Wat opvalt aan deze game is het ontbreken van dialogen. De kakkerlakken praten in een eigen, voor ons onverstaanbare taal. Door spreekwolkjes met tekeningetjes, symbolen en gewoon te spelen snap je het verhaal en wat je moet doen om de vraagstukken op te lossen. Wat niet wil zeggen dat je makkelijk door deze game heen vliegt. De ontwikkelaars hebben hun best gedaan om je hersens goed te laten kraken. De oplossingen zijn logisch, maar niet voor de hand liggend. Of je moet handelen in de juiste volgorde, om nieuwe voorwerpen te verkrijgen. Ik vind dat fijn spelen. In principe is logisch nadenken de sleutel, maar je moet wel net even wat meer je best doen.De muziek in deze game is passend bij de omgeving. Het ondersteunt de sfeer waarin je je op dat moment begeeft. Echter op sommige momenten irriteerde het. Ik kwam op een gegeven moment bij een spin terecht. In die kamer moest ik vliegen verzamelen voor die spin. De muziek in die kamer is een klassiek melodietje, maar klinkt vals. In het begin is het grappig, maar na een paar minuten was ik het wel zat. Zeker omdat je bezig bent uit te zoeken wat je moet doen en kost tijd. Ik heb op een gegeven moment het geluid uitgezet en mijn vrienden van Iron Maiden de muziek laten verzorgen.


De personages zijn echt geweldig in deze game. Hoewel je niemand kunt verstaan, merk je wel wat ze nodig hebben. En de kakkerlakken Jim en Bud zelf zijn al hilarisch. Hun karakteristieke manier van doen, de humoristische manier van communiceren en hun mimiek. Het is Daedelic gelukt om zelfs een kakkerlak schattig te maken.Voor mij is Journey of a Roach een geslaagd avontuur geworden. Het verhaal op zichzelf is niet zo indrukwekkend dat je na het spelen denkt “Dit moet ik nog eens meemaken” of dat je tussentijds niet kan stoppen, omdat het zo spannend is. Maar het komt allemaal goed uit de verf, het klopt en het is vermakelijk. Het zal fans van Point and Click zeker kunnen enthousiasmeren, maar ook verrassen. En het is toegankelijk genoeg voor gamers die nog niet zo bekend zijn met dit genre.


Tot 11 november kun je deze game tegen een gereduceerde prijs aanschaffen via Steam.

Diana’s Score:

Gameplay: 8/10
Fun: 8/10
Levensduur: 7/10
Graphics: 8/10
Originaliteit: 8/10
Mijn score: 7,8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.