Bij gebrek aan een auto zou ik soms wel willen dat mijn fiets kon transformeren en dan bedoel ik niet tot een vouwfiets. Ik zou hem Fragile noemen en hij zou fietstas kanonnen hebben. Bicyclebots transform and roll out!
Transformers: Robots die veranderen in auto’s, vliegtuigen, trucks en andere voertuigen. Ze hebben dankzij de computer, Vector Sigma allemaal een eigen persoonlijkheid. Transformers: Fall of Cybertron is een vervolg van Transformers: War for Cybertron. Cybertron is de planeet van de Autobots en Decepticons en heeft wat weg van de Death Star (Star Wars – na de explosie). De Autobots en Decepticons zijn verwikkeld in een oorlog die in de eerste game begon. De planeet Cybertron is stervende, de kern van de planeet is gevuld met Dark Energon, de donkere tegenhanger van Energon. Energon is een soort brandstof voor het Transformer ras om te kunnen leven. Ingewikkeld? Jazeker! Helemaal als je je nooit verder verdiept hebt in de Transformers dan Shia LaBeouf of Megan Fox. Oh, en dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de coolste Transformers in de game, de Dinobots.


VerhaalZoals ik al zei vind Fall of Cybertron plaats midden in de oorlog tussen de Autobots en Decepticons. Shockwave (Decepticon), heeft een eeuwenoude technologie gevonden waarmee hij portalen (Space-Bridges) kan maken in de ruimte naar andere werelden. Zo vind hij op een gegeven moment de Aarde in Prehistorische tijd (de game speelt zich af in het verleden). Ondertussen experimenteert hij met het veranderen van inwoners van Cybteron. Zo maakt hij onder andere Insecticons en Dinobots. Ondertussen probeert Optimus (de leider van de Autobots) een manier te vinden om de planeet te verlaten. De Autobots vinden de laatst werkende transportvoertuig genaamd The Ark, waarmee ze Cybertron willen verlaten. Er is alleen één probleem, The Ark heeft geen brandstof om te vliegen. De Decepticons willen domineren en de Autobots bij hun factie krijgen. Als ze weigeren, worden ze vernietigd.


GameplayDe game speelt als een third person shooter. De Campaign (single player) is opgedeeld in 13 chapters. In elke chapter speel je als een andere personage, Autobot of Decepticon. Je kunt door de game heen ook collectibles vinden. Dit zijn Blueprints en Audio logs. In het kort alle chapters met karakters:In chapter één speel je als het karakter Bumblebee, de kleine gele Autobot die niet kan praten. Hij heeft verder geen speciale mogelijkheden in de game. Het eerste gedeelte van de game is dan ook simpel, maar Bumblebee is op een later moment wel van groot belang in het verhaal.Van Bumblebee gaan we iets terug in de tijd in het verhaal en kruipen we in chapter twee en drie in de ‘huid’ van Optimus Prime. De leider van de Autobots. Met hem begint het echte werk. Baan je schietend een weg door het geruïneerde Cybertron en vind onderweg de MEGA robot Metroplex. Gelukkig staat Metroplex aan de kant van de Autbots, en Optimus kan hem dan ook commanderen.


In chapter vier spelen we als Cliffjumper. Je gaat samen met Jazz naar Sea of Rust, om Grimlock te zoeken. Cliffjumper heeft als speciale eigenschap ‘Cloaking’. Dit deel van de game gaat dus vooral om het onzichtbaar zijn. Je moet voornamelijk vijanden ontwijken door in je voertuig vorm te veranderen en zo door kleine tunnels in de muur omweggetjes te nemen. Het hele ‘level’ zit vol met scannende robots, die echt té sterk zijn voor Cliffjumper om uit te schakelen als hij ontdekt is. Maar je kunt ze makkelijk van achteren besluipen en met één druk op de X uitschakelen.


In chapter vijf speel je als Jazz. Jazz heeft als speciale eigenschap ‘Grapple’. Net als Batman kan hij een ‘touw’ schieten naar hoger of verder gelegen oppervlaktes en zo zichzelf ernaartoe ophijsen. Jazz ontdekt Sludge. Sludge is één van de Dinobots (Brontosaurus).In chapter zes maken we de sprong naar de Decepticons en spelen we als Vortex. Vortex heeft als speciale eigenschap zijn Shockwave Blast. Dit is ook voor het eerst dat je kunt gaan vliegen, gezien Vortex zijn voertuigvorm een helikopter/straaljager is. Je moet dan ook zo snel mogelijk vliegend van A naar B zien te komen. In chapter zeven zijn we Swindle, ook een Decepticon. Swindle kan net als Jazz, Grapple gebruiken. Chapter acht wordt interessant. Hierin verander je in Bruticus. Bruticus bestaat uit een team van 5 losse robots. (Vortex, Brawl, Swindle, Onslaught en Blastoff). Voor de mensen die vroeger wel eens Power Rangers keken, op het einde van een aflevering vormden ze samen één grote robot. Dat doen deze Decepticon ook. Bruticus kun je voornamelijk gebruiken om, dingen stuk te maken. Bruggen, deuren, Autobots, alles op zijn weg gaat kapot.


In chapter negen ben je Soundwave. Soundwave is een soort hunter. Hij kan mini transformers uit zichzelf schieten die behoorlijk krachtig zijn. Hij heeft er meer dan twee maar in de game worden voornamelijk Laserbeak (een vogel) en Rumble (een mini robot) gebruikt. Leuk (vind ik) is dat je Laserbeak ook kan aaien.Chapter tien. Megatron. De leider van de Decepticons. In je afwezigheid heeft Starscream de macht van je overgenomen. Dat pik je natuurlijk niet en je stoot hem van de troon. Al snel heb je alle Decepticons weer achter je staan.


Chapter elf gaat over de slechte verliezer, Starscream. Dit chapter bevat veel vliegmanoeuvres als straaljager. Ook ontmoet je Grimlock.Chapter twaalf heet Grimlock Smash. Klinkt bekend? Hij is misschien niet groen maar smashen kan hij zeker. Met een zwaard en schild is hij niet te stoppen. In dit level mag je ook lekker met olietanks gaan gooien. Dat niet alleen, Dinobot Grimlock doet wat hij het beste kan, en dat is vuurspuwen als T-rex robot, vijanden opeten en rake klappen uitdelen met zijn staart. Grimlock is toch wel één van de sterkere robots in de game. Zijn healthbar word volledig gevuld wanneer je een vijand met een mooie finish afmaakt. Ik heb mij erg vermaakt met deze Dinobot.


Chapter dertien. Het laatste chapter. In het laatste deel neem je nog een keer de vorm aan van Soundwave, Jetfire, Bruticus, Jazz, Optimus en Megatron. Deze laatste twee vechten op het einde natuurlijk tegen elkaar. Lukt het de Autobots om Cybertron met hun Ark te verlaten? Of steken de Decepticons er nog een stokje voor? Hoe dan ook heeft de game een open einde.


WapensDe game bevat behoorlijk veel wapens. Sommige kun je vrijspelen, andere moet je downloaden. Nieuw is de mogelijkheid om je wapen van hand te wisselen. Super handig als je achter iets wilt schuilen maar beter zicht hebt om te schieten aan de andere kant van het object. Via Teletraan computer portalen die verspreid zijn door de game kun je je wapens upgraden. Upgrades kunnen onder andere Range, Rate of Fire, Ammo capacity etc zijn.Er zijn in totaal tien standaard wapens in de campaign. Sniper wapens als bijvoorbeeld de Nuclear Charge Rifle of Photon Burst Rifle. De Gear Shredder, die aan de Line guns van Dead Space doet denken. De Energon Harvester, hiermee ‘zuig’ je het leven uit je vijand. De E.D.K. Techvolt kun je gebruiken in de multiplayer mode. Deze gun schiet een soort blauwe lightning chain. De Chaos-Rift Combuster schiet granaten. Als je de campaign (single player) uitgespeeld hebt unlock je nieuwe wapens zoals de Electrobolter en Glass Gas Cannon. In de Teletraan computer heb je de keuze uit Primary Weapons, Heavy Weapons, Assault T.E.C.H., Utility T.E.C.H. En Perks. Hierin zie je de Damage, Range, Accuracy en Rate of Fire van verschillende wapens.


Online en Co-opDe Online versie van de game is behoorlijk populair en zit goed in elkaar. Je kunt je robot volledig customizen. Kleur, looks (benen, armen, torso) en voertuig look. Voor sommige looks moet je wel met ingame geld (Energon Shards) betalen. Deze Shards vind je voornamelijk op gedode vijanden. Sommige looks moet je downloaden. Natuurlijk kun je online en in co-op ook in je voertuig vorm vechten. Je hebt de keuze uit vier verschillende ‘soorten’ robots met ook weer hun eigen eigenschappen. Deze waren ook in War for Cybertron te vinden maar onder een andere naam. Online kun je levelen tot level 25. De vier soorten zijn:

  • Infiltrator (Scout WfC)
  • Destroyer (Leader WfC)
  • Titan (Soldier WfC)
  • Scientist

Er zijn vier standaard mappen in de game:

  • Ancients – Wheeljack, Cliffjumper, Jazz, Perceptor
  • Oblivion – Megatron, Soundwave, Starscream, Shockwave
  • DownFall – Onslaught, Quake, Swindle, Brawl
  • Ignition – Optimus Prime, Bumblebee, Ratchet, Warpath

Ook zijn er vier game soorten:

  • Team Death Match
  • Conquest
  • Capture The Flag
  • Headhunter

Co-op heb ik zelf niet getest maar schijnt redelijk leuk te zijn. De mode heet Escalation en kun je via het main menu kiezen. Je speelt met maximaal vier vrienden. De bedoeling is dat je in totaal vijftien golven van robots samen te lijf gaat. Hierbij kies je trouwens uit standaard karakters.


ConclusieDe game Fall of Cybertron is een leuke afwisseling van karakters met verschillende eigenschappen, cut-scenes, robot gevechten, voertuig gevechten, rijden in voertuig vorm in de lucht of op de grond en met een goede online optie. Het verhaal is ook leuk, hoewel ik zelf niet een fan ben van open eindes, maar dit zorgt er wel voor dat ik benieuwd ben naar de volgende game die zich waarschijnlijk op Aarde zal gaan afspelen. Misschien dat tegen de tijd dat de nieuwe game uitkomt er ook Bicyclebots zijn. One can only hope. Helaas net geen Pink Prize voor de game, maar zeker de moeite waard.

Heathers score:
Gameplay 8/10
Fun 8/10
Levensduur 8/10
Graphics 7/10
Originaliteit 7/10
Totaal door de reviewer: 7,6

About MsMarvel

Woont in Groningen en heeft 4 ratjes (Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael) en 2 katten Loki & Dunya. Heather is 'in charge of the news' en helpt ook mee in de eindredactie. Is dol op de Marvel comics. Favoriete consoles zijn de PC, Wii U en Xbox360.

View all posts by MsMarvel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.