Met mijn beige woestijn outfit aan en rifle bij de hand ga ik op reis naar Noord-Afrika om wat Nazi’s neer te schieten in Sniper Elite 3: Afrika
Het is inmiddels geen groot geheim dat ik niet zo goed ben in shooters en deze niet veel speel. Toch ben ik er onlangs met Sniper Elite V2 achter gekomen dat ik het heerlijk vind om een sluipschutter te zijn. Toen er dus gevraagd werd wie Sniper Elite 3: Afrika wilde reviewen bood ik me graag aan.


De campaign van Sniper Elite 3: Afrika speelt zich af in Noord-Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard moet je weer stilletjes jezelf door een aantal levels heen schieten. Ondertussen verzamel je documenten en kom je tot de ontdekking dat de Duitsers bezig zijn met een geheim wapen.


De intro’s zijn heerlijk jaren ’40 stijl en geven je ook een aantal tutorials tussendoor over verschillende tactische handelingen. De mappen zijn behoorlijk groot en erg verschillend, zo loop je door valleien en het andere moment klim je gebouwen in. Er zijn veel beschutte plekken waardoor je als een echte sluipschutter stil de vijand kan besluipen.


Uiteraard is je beste vriend je sniper rifle en deze kan je ook aanpassen. Zo wordt het voor jou geen probleem meer om een goed gemikte kogel te plaatsen in de schedel van de vijand. Om er volledig van te genieten komt de X-Ray Kill Cam bij ieder raak schot in actie. Zo kan je jouw afgeschoten kogel door bijvoorbeeld de lever van de vijand zien gaan. Wanneer je graag je kennis van anatomie wilt bijspijkeren is dit erg leerzaam om te zien. Aangezien ik na flink wat rake headshots, liverkills en longpenetraties de X-Ray Kill Cam beu raak ben ik erg blij dat ik deze functie kan skippen door gewoon op spatie te drukken.


Wat ik heel erg fijn vind in Sniper Elite 3: Afrika zijn de kleine missies binnen de hoofdmissie. Zoals je eerder kon lezen zijn de mappen en levels behoorlijk groot en uitgebreid. Die kleine missies zijn dan een echte aanvulling om de map door te komen. Zo kan je punten scoren door voertuigen te saboteren en met speciale items te verzamelen. Dat maakt het speuren door de map erg leuk maar ook tijdrovend als je net als ik alles gezien wilt hebben.


Als een sniper is het uiteraard een must om alle Sniper Nests die je in de map vind te veroveren en bemannen. Hiermee heb je een groot overzicht en kan je met je verrekijker van tevoren vijanden en voertuigen taggen waardoor je ook hun looppatroon makkelijk kan volgen. Daarnaast kan je met de verrekijker ook zien waar explosieven zijn en zwakke punten van voertuigen om zo grotere schade aan te richten. Bij de Sniper Nests zijn er ook vaak generators die je kunt saborteren waardoor er een oorverdovend geluid ontstaat. Dit is handig want zo wordt het geluid van je rifle overstemd waardoor je niet zo snel word opgemerkt en ongestoord kan schieten. Mocht het zo zijn dat je toch ontdekt word, omdat je sluiperskills nog niet stil genoeg zijn, dan kan je door als een dolle een andere verstop plek te zoeken toch verder met de missie. Sterker nog je kunt hier een achievement mee verdienen door 100 keer succesvol te verplaatsen van verstopplek.


Tot nu toe klinkt het allemaal erg positief waardoor je misschien afvraagt of dit spel nog minpunten heeft!? Ja, helaas heeft ook Sniper Elite 3: Afrika een aantal minpuntjes zoals de meeste games. Zo merk ik dat er af en toe een bug in zit waardoor ik niet altijd snel kan verplaatsen of dat mijn vijand die ik van een meter afstand heb neergeschoten gewoon niet neer gaat. De schedels van mijn vijanden doen me soms ook wel heel erg veel denken aan Achmed the dead Terrorist wanneer ik deze doorboor met mijn kogel. Ook vind ik het soms irritant dat er ook nog afgesloten gedeeltes zijn binnen de map. Waarom kan ik bijvoorbeeld niet door die plas water middenin de map zwemmen om zo stilletjes mijn vijand te besluipen?


De campaign is op verschillende manieren uit te spelen: heel erg stilletjes maar ook met veel bombarie en door de grote map garandeert deze je van een lange gameplay. Er zijn ook losse uitdagingen te spelen zoals solo survival waardoor je weerstand moet bieden tegen hordes vijanden die op je af komen gestormd van diverse kanten. Deze uitdagingen zijn niet alleen erg leuk maar zorgen er ook voor dat je steeds bekender raakt met de verschillende wapens. Om nog maar niet te spreken over je toenemende skills om van meters afstand een rennende vijand neer te halen. Alsof dit nog niet voldoende vermaak geeft kan je Sniper Elite 3: Afrika ook nog in Multiplayer en Co-Op modus spelen.


Persoonlijk heb ik me enorm vermaakt met Sniper Elite 3: Afrika en denk ik dat ik nog heel wat uurtjes meer ga spelen in deze game. Het sluipschutterwerk is erg uitdagend en stiekem vind ik het wel heel stoer dat ik van meters afstand een rijdend voertuig kan laten exploderen. De missies boden me voldoende variatie en het landschap is erg verrassend. Dus als je ook wel kan genieten van het betere verstop- en sluipwerk, word je niet misselijk van wat explicietere beelden dan is Sniper Elite 3: Afrika echt een aanrader!

 

Sams Score:

Gameplay: 8/10
Fun: 9/10
Levensduur: 9/10
Graphics: 7.5/10
Originaliteit: 8/10

Totaalscore volgens reviewer: 8.3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.