Onze gastredacteur Melvin is voor ons naar de film Iron Man 3 geweest. De film is vanaf 24 april aanstaande in de bioscopen te vinden, maar Melvin heeft hem al gezien. Zijn film review kan je hieronder lezen!
“Big man in a suit of armor. Take that away and what are you?” Iron Man 3 beantwoordt deze vraag uitgebreider dan Tony Stark’s ”Genius, Billionaire, Playboy, Philanthropist.”

Met hooggespannen verwachtingen ben ik Iron Man 3 ingegaan. Hoe kon ik ook anders? Al sinds ik klein ben lust ik comics en tekenfilms met superhelden rauw. Dat is een honger die gelukkig niet te stillen is. Marvel boekt al ruim een decennium de meest succesvolle stripverfilmingen (sorry DC, maar jullie komen er ook nog wel). Alles dat dit tegenspreekt schuif ik onder de noemer “uitzondering op de regel”. Daarnaast komt de screenplay van Drew Pearce (de schrijver van onder meer het aankomende Pacific Rim en Sherlock Holmes 3) en Shane Black zelf (Kiss Kiss Bang Bang, The Long Kiss Goodnight en de Lethal Weapon films). Shane Black is tevens de regisseur en dus opvolger van Jon Favreau.

Iron Man 3 is vrij losjes gebaseerd op karakters en verhalen uit het Iron Man universum. Heel losjes. Ze zijn zo vrij met dit alles geweest dat de film voor een aantal diehard Iron Man comic fans misschien wel niet is wat ze hadden gehoopt of verwacht. Hoewel dit alles natuurlijk fantasie is, maken hun interpretaties van bestaande elementen de film realistischer. Marvel heeft met Phase One, alle films sinds Iron Man, gewerkt aan een gedeeld Marvel universum waarbij elke film opbouwt naar, of voort borduurt op de aankomende en voorgaande films. Phase One is vorig jaar afgesloten met The Avengers. Met Iron Man 3 gaat Marvel van start met Phase 2, waarvan in 2015 de finale zal plaatsvinden in The Avengers 2.

De film opent met een flashback van een jonge pre-Iron Man Tony Stark en diens eerste ontmoeting met Guy Pierce’s Aldrich Killia. Tony maakt geen woorden vuil aan Aldrich’s bod om samen te werken binnen A.I.M.; een denktank met als doel het menselijk DNA te verbeteren en te complementeren.Forward naar het heden, dat zich direct afspeelt na de gebeurtenissen uit The Avengers. Deze hebben Tony Stark veranderd, en niet per se ten goede. Hij weet dat er meer is dan hij dacht, en dat hij niet alles alleen af kan. Tel hier een bijna-doodervaring en een daad van zelfopoffering bij op en je hebt het perfecte recept voor angstaanvallen en nachtmerries die niet alleen voor Stark gevaarlijk blijken, maar ook voor zijn omgeving.Nu Pepper Potts CEO van Stark Industries is, probeert Killian nogmaals een samenwerking aan te gaan. Na een indrukwekkende presentatie komt Pepper tot inzicht dat het sleutelen aan DNA zou kunnen leiden tot militaire doeleinden, iets waar Stark Industries zich sinds de gebeurtenissen uit Iron Man zich niet langer mee bezig houdt. Killian druipt af, maar zoals je misschien vermoedt is dit niet het laatste dat we van hem horen.

Ondertussen heeft The Mandarin, hoofd van een terroristische organisatie, de wereld in zijn greep. De onvermijdelijke eerste confrontatie met de The Mandarin heeft Stark geheel aan zichzelf te danken. Het spreekwoord “hoogmoed komt voor de val” had niet letterlijker in beeld gebracht kunnen worden. Deze ontmoeting doet Stark inzien dat hij niet zo sterk en onverslaanbaar is als hij dacht, in ieder geval niet geestelijk. En zo begint Stark zijn zoektocht naar een punt van innerlijke rust/aanvaarding van zijn situatie/geestelijke vrede/geestelijke genezing en moet hij zich ook geestelijk voorbereiden op dat wat komen gaat. Een zoektocht waarbij de kijker zeer betrokken is en hoopt dat Stark deze tot een goed einde weet te brengen.

De humor die we gewend zijn uit de eerdere films is aanwezig, en daarnaast zijn er ook weer genoeg “grappige momentjes” die me doen denken aan mijn twee lievelingsmomenten uit The Avengers: Loki vs. Hulk en het 2e Thor vs Hulk “gevecht”. Dit is precies wat ik hoopte voorgeschoteld te krijgen.Iron Man 3 is een visueel spektakel dat door goed gebruik van humor en drama je echt doet meeleven met de karakters. Alles is in de juiste dosis aanwezig, en ik had niet anders verwacht van de man die ons Leathal Weapon heeft gebracht, de films die in de jaren ’80 en ’90 bol stonden van goed gedoseerde humor, actie en drama en de grondlegger was van het buddy cop genre.Ik zal je geen easter-eggs verklappen, en ga je natuurlijk niet vertellen dat je moet blijven zitten tot na de credits (nooit geweten dat er ZOVEEL mensen met de special effects bezig waren!?). Ook kan ik de melding achterwege laten dat Stan Lee weer een kleine cameo heeft. Dit zijn namelijk dingen die een ieder die ook maar één Marvel film heeft gezien wel weet.

Hier nog wat stof tot nadenken: Met Iron Man 3 lopen de contractuele verplichtingen van Robert Downey Jr. af en bestaat dus de kans dat Mr. Downey Jr. het voor gezien houdt. Het is moeilijk voor te stellen dat we misschien geen Iron Man meer zien, al helemaal niet gespeeld door een andere acteur.Iron Man is vroeger altijd al mijn favoriet geweest, en is dit de afgelopen jaren door de films gebleven. The Avengers heeft me met de meest recente appearance van The Hulk van dit pad doen afwijken, maar Iron Man 3 heeft me weer herenigd met mijn oude liefde. En die roest niet, letterlijk.Met dank aan onze gastredacteur Melvin!

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.