Geheel DDR-spelend Nederland zit er al maanden om te smeken: Dance Dance Revolution X voor in de arcade. Gisteren, 23 juli, was het dan eindelijk zover. IT-Games in Heerlen heeft als eerste een DDR X machine weten te bemachtigen. Aan ons de taak om deze nieuwe machine eens onder de loep te nemen.Ongeveer een week geleden kreeg ik het goede nieuws te horen. Toen ik de titel las van een mailtje waarin de woorden “DDR X” en “Nederland” samen stonden, rende ik meteen naar mijn spaarpot en keerde die boven mijn beurs om. Helaas voor mij moest ik nog een week wachten. Gisteren was het dan eindelijk zover: Met volle beurs, opgeladen camera, schoon T-shirt en een volle fles deo stond ik om 7 uur in Heerlen, klaar om al mijn geld hier achter te laten.

Wat meteen opvalt aan deze nieuwste creatie van Konami is het enorme scherm. Konami heeft er zeker goed aan gedaan door er een LCD scherm in te zetten. De graphics zijn sterk verbeterd: Leken de dansende poppetjes op de achtergrond bij de Supernova nog op vierkante dozen, nu zijn het heuze supermodellen geworden. Daarnaast zijn de kleuren lekker fel en fleurig!

Naast oude nummers, zijn er ook een heleboel leuke nieuwe nummers toegevoegd aan de kast. Wel is het in het begin even opletten met de moeilijkheids graad inschatten: Bij DDR X zijn de liedjes namelijk allemaal opnieuw bekeken en hebben een ‘cijfer’ gekregen tussen de 1 en 20, aangegeven met blokjes. Kon je dus voorheen nog net 6 blokjes aan, kun je nu beginnen te kijken tussen 7 en 8 blokjes.

DDR X gaat telkens opnieuw de uitdaging met je aan: Als jij een waardering haalt van A of AA, unlock je namelijk leuke nieuwe nummers. Was het op de Supernova nog zo dat dit alleen op expert of challenge kon, nu kun je zelfs als beginner een liedje vrij spelen!

Aan de dans pads is ook flink gesleuteld. De pads zijn netjes verzonken in een ijzeren plaat waarin ‘onzichtbare’ schroeven zitten. Geen last meer van die vervelende schroeven die achter je schoenen blijven hangen! Ook zijn de pads een heel stuk lager bij de grond: Mocht je er dus af vallen, is de val niet zo groot.

Het menu is vrij makkelijk te bedienen. Door de toevoeging van 2 knoppen (een naar links en een naar rechts) kan er vrijwel niets misgaan wanneer je je klaarmaakt om te gaan dansen. Konami heeft ook gesleuteld aan het optie menu, waar je inkomt door bij het gewenste liedje de groene knop in te houden. Zo is het makkelijker te navigeren en hebben ze nog een extra optie erbij gedaan waarmee je de achtergrond iets donkerder maakt (zodat je geen last hebt van de achtergrond tijdens het dansen).

Wat ik persoonlijk wel ontzettend jammer vind is dat de kast geen scores opslaat. In Europa is er geen e-Amusement beschikbaar. In onder andere Japan kunnen spelers een e-Amusement kaart aanschaffen, die ze voor het spelen in de DDR kast duwen. Via het world wide web en die kaart worden dan de scores online gepubliceerd. Omdat de machine niet met het e-Amusement netwerk is verbonden, kan men dus ook geen gebruik maken van de USB-poort om de scores op te slaan op een USB-stick. Of e-Amusement ook naar Europa komt is onbekend.

Konami heeft ontzettend veel vooruitgang geboekt met DDR X. Ik ben in ieder geval erg tevreden, en aan de reacties van de andere aanwezige spelers te zien gisteren, waren ook zij dat. Nadat ik nog een laatste keer ‘U can’t touch this’ had gespeeld was het weer tijd om naar huis te gaan. Ik kan in ieder geval niet wachten om weer te gaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.