Maak kennis met Demi, die naast tekenen, games en animaties/motion graphics maken, ook een grote passie heeft voor cosplay. Wij hebben haar ontmoet op het Star Wars-evenement Echo Base Charity Con en waren ontzettend onder de indruk van haar cosplay als Bastila Shan. Super leuk dat ze ook een aantal vragen wilde beantwoorden over de wondere wereld van cosplay.

Wie ben je?

Demi, 26 jaar en houdt zich naast cosplay graag bezig met tekenen, gamen, animaties/motion graphics maken, films kijken en lezen.

Wanneer ben je gestart met cosplay?

Ik ben in 2015-2016 een beetje in contact gekomen met cosplay. Voor die tijd ging ik altijd wel naar Elfia in Kasteel de Haar, daar zag ik altijd wel mensen verkleed maar legde nooit echt de link met cosplay. Pas wanneer ik naar mijn eerste Comic Con ging, kwam er een soort van grote openbaring van “Ja! Dit is echt super tof!”

Wie heeft je geïnspireerd?

Ik denk eigenlijk heel wat mensen online, ik zat vroeger heel veel op deviantART. Daarop zag ik altijd wel foto’s voorbij komen van cosplayers maar wist toen nog helemaal niet wat het precies was. Nu ik zelf cosplay, voel ik me altijd geïnspireerd door mensen om mij heen. Er zijn zoveel toffe, creatieve en geweldige mensen in deze community.

Wat was je eerste cosplay?

Mijn eerste cosplay was een vrouwelijke Loki, daarna meteen doorgegaan naar een “sexy” Kylo ren! Vanaf daar draaide het eigenlijk helemaal door en begon de hobby pas echt.

Maak je alles zelf?

Nee, ik ben daar altijd enorm eerlijk over. Ik vind het heel moeilijk om dingen van scratch te maken, ik ben goed met verf en dingen aanpassen maar om echt van 0 te beginnen vind ik toch nog wel lastig! Ik support graag kleinere makers in de community door commissions te plaatsen. Vaak met 3D prints, commission ik een raw print die ik dan helemaal zelf ready maak.

Foto: DuvvPixx

Cosplay je naast Star Wars ook personages uit andere franchises?

Zeker! Star Wars is wel echt “mijn grote kind” als het gaat om cosplay, omdat ik mezelf het makkelijkst daarmee kan uiten, het zit in mijn comfortzone! Sinds recent heb ik wat uit m’n comfortzone geprobeerd en dat was Ghost van Call of Duty: Moden Warfare 2 (2022), nooit gedacht dat ik dat zou doen maar ik vind het echt heel leuk! Ook heb ik een tijd lang veel Marvel cosplays gedaan.

Ik zag dat je ook een boudoirfoto’s maakt, combineer je dit wel eens met cosplay?

Yes zeker! Ik heb altijd al een liefde gehad voor boudoirfotografie, ook nooit gedacht dat dat iets is wat ik zelf zou gaan doen, maar ik denk zelf altijd dat je van alles moet proberen. Ik combineer dit zeker met cosplay, omdat ik het idee erachter toch ergens heel grappig vind? Vooral als je echt een heel mannelijk karakter hebt zoals Ghost, wat nou als je die in een lingerie setting gooit? Het is iets wat je niet snel samen zal brengen, maar dat maakt het juist tof. Ook heb ik Star Wars-boudoir gedaan, met lightsabers in zo’n setting kan je echt een tof effect creëren! Met m’n Twi’leks heb ik ook het een en ander gedaan, maar dat kost enorm veel tijd vanwege de full body paint die erbij komt kijken, heel tof en enorm veel respect naar de fotograven die hiervoor open staan!

Foto: DuvvPixx

Voel je je anders in je cosplay?

Ik voel me zelfverzekerder. Ik vind mezelf in het dagelijks leven echt een nerdje achter een computer die wat toffe dingen maakt in Adobe programma’s voor klanten, maar daar houdt het ook bij op. Als je een kostuum aantrekt krijg je echt een confidence boost!

Heb je wel eens de acteur van een personage die je cosplayed in het echt mogen ontmoeten?

Yes zeker!! Ik cosplay veel Twi’leks van Star Wars en ik heb de OG Twi’lek queen, Femi Taylor, mogen ontmoeten. Dit was echt zo’n leuke ervaring! Ze was ook echt zo lief en vond het zo tof dat haar kleine rol zo iconisch is geworden binnen de Star Wars community.

Ook heb ik Cameron Monaghan mogen ontmoeten, hij speelt Cal Kestis in de JEDI Fallen order & survivor game. Mijn vriend was als Cal zelf en ik als Merrin. We stonden in de rij en ik was al pittig nerveus, toen was ik aan de beurt en Cameron begon enorm te lachen en kreeg een enorm dikke knuffel! Achteraf wou hij nog een foto van mij maken om te delen met de actrice van Merrin zelf, wat ik een enorm groot compliment vond!

Wie van de personages die je tot nu toe hebt gecosplayed, welke zou je graag in het echt willen ontmoeten?

Sowieso zou het mij enorm vet lijken om meer Star Wars-acteurs te kunnen ontmoeten! Natalie Portman zou echt een droom zijn.

Welke cosplay staat er nog op jouw wishlist om te maken?

Zeker! Darkside Bastila Shan is er eentje die ik echt nog HEEL graag wil gaan doen! Een paar Call Of Duty cosplays staan nog in de planning, Ahsoka Tano en Luke Skywalker.

Zijn er dingen die je nooit tegen een cosplayer moet zeggen?

Geef nooit kritiek zonder dat de cosplayer ermee eens is! Je weet NOOIT hoe lang ze wel niet ergens mee bezig zijn geweest of hoe hard ze aan iets hebben gewerkt. Wat ik ook echt niet kan aanraden is om mensen te bodyshamen of iets in die richting. Cosplay biedt een kans om jezelf te ontdekken via verschillende outfits en soorten kostuums, soms kan dit enorm eng of spannend zijn voor iemand die wat meer uit zijn comfortzone wat gaat proberen. Een negatieve opmerking, een flauw grapje kan dan heel gevoelig vallen, dit is voor niemand leuk. Wees gewoon aardig tegen elkaar en heb een beetje respect voor iedereen om je heen.

Welk (cosplay) evenement vind je het leukst om te bezoeken?

Elfia is niet echt een cosplay event maar de sfeer is echt gezellig! Dutch Comic Con vind ik zelf ook enorm leuk.

Wat is het leukste aan de cosplay community?

Ik denk voornamelijk mensen leren kennen die dezelfde passie hebben voor een franchise, personage, game etc.

Heb je veel nieuwe vrienden gemaakt via cosplay?

Yes zeker! Ik was op school altijd een beetje een loner en vond het moeilijk om connecties te maken, cosplay heeft daar enorm bij geholpen!

Wat is je mooiste ervaring/herinnering met betrekking tot cosplay?

Ik denk wel echt alle mensen ontmoeten die ik nu vrienden kan noemen. Ook wanneer je bepaalde karakters cosplayed, hoe blij kinderen soms kunnen zijn omdat ze een karakter zien van TV in het echt!

Wat vinden de mensen in jouw directe omgeving ervan dat je aan cosplay doet?

Helemaal prima, mijn vader helpt mij regelmatig met allerlei soorten primers, verf etc. schuurmachines kan ik nog wel eens lenen en andere soorten materialen, machines etc. Mijn moeder helpt me regelmatig met stof en de naaimachine, ook al maak ik niet veel zelf vind ik het wel altijd leuk om te oefenen!

Heb je een tip voor mensen die willen cosplayen, maar geen idee hebben hoe en waar te starten?

Begin simpel! Iedereen wilt met het coolste Boba Fett of Mando armor aankomen kakken, maar voor een eerste kostuum is dat niet realistisch! Join Facebookgroepen, kijk veel tutorials. Doe je research! Kopen of zelf maken, maakt echt niet uit. Zolang je het maar leuk vindt.

Welke cosplayer(s) zouden we ook eens moeten interviewen?

Ik denk bijna wel iedereen die je voorbij ziet komen, er zijn zoveel soorten mensen in deze community en dat maakt elk interview diverse en uniek.


Heel erg bedankt, Demi, voor het beantwoorden van mijn vragen. Wil je meer weten en nog meer fantastische cosplays? Neem dan eens een kijkje op haar Instagrampagina!

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.