Maak kennis met cosplayer Laura, ook wel bekend als Lauwie. Deze creatieve 23-jarige meid houdt zich graag bezig met hobby’s als tekenen, schilderen en borduren. Daarnaast danst zij graag, houdt ze van gamen, lezen en natuurlijk cosplay. Zij viel ons op door haar waanzinnige The Last of Us en Dead By Daylight cosplays en hebben haar een aantal vragen mogen stellen over haar cosplay-ervaringen.

Wanneer ben je gestart met cosplay?

Ik heb mijn eerste cosplay gekocht in januari 2019. Het was 2B van NieR: Automata, want ik zag dat iemand die verkocht in een Facebook verkoopgroep. Dit deed ik eerst alleen aan naar Dutch Comic Con, want dat was de enige conventie waar ik naartoe ging. Ik durfde destijds nog geen photoshoots te doen vanwege body dysmorphic disorder, een mentale ziekte die betrekking heeft op je zelfbeeld in ernstige mate. Uiteindelijk heb ik de stap gezet om eind 2020 mijn eerste cosplay photoshoot te doen, wat als het echte begin van cosplay voelt voor mij. Hierdoor ben ik ook over desbetreffende ziekte “gegroeid” op mentaal gebied.

Wie heeft je geïnspireerd?

Ik denk niet dat 1 iemand mij per se heeft geïnspireerd, maar meer mijn omgeving. Op de basis- en middelbare school kon ik niet mezelf zijn, door de mensen om mij heen. Toen ik begonnen was met mijn kunstopleiding kwam ik in een veel fijnere en meer open-minded omgeving, met mensen die cosplay ook gaaf vonden of het zelf deden. Ik heb altijd interesse gehad in games, comics en cosplay, maar nooit de stap durven te zetten om ermee te beginnen, dus daar heeft die periode erg mee geholpen.

Wat was je eerste cosplay?

Zoals eerder benoemd was mijn eerste cosplay een tweedehands gekochte 2B cosplay van de game NieR: Automata. Daarna heb ik een tweedehandse Rapunzel cosplay gekocht en een nieuwe Ezio cosplay van de game Assassin’s Creed Brotherhood. Daarna kwam mijn eerste zelfgemaakte cosplay, namelijk Mai van Avatar the Last Airbender.

Maak je alles zelf?

Ik maak dus niet alles zelf. Helaas heb ik daar de tijd, geld en ruimte niet voor. Maar het ligt ook wel een beetje aan het karakter, want de één is makkelijker te maken dan de ander, door bijvoorbeeld wel of geen patronen op de kleding van het karakter. Als ik een cosplay koop, pas ik regelmatig dingen aan aan de cosplay zodat die beter past of meer naar mijn wens is. Ook ga ik regelmatig naar kringlopen of zoek ik onderdelen op Vinted zodat het meer budget blijft en beter voor het milieu.

Wat is jouw favoriete franchise om te cosplayen?

Dit vind ik wel een lastige vraag want heb niet echt een favoriete franchise om te cosplayen, omdat ik voornamelijk karakters van franchises cosplay die veel voor mij betekenen. Ik denk de cosplays die mij het dichtst bij het hart liggen zijn van Avatar the Last Airbender en The Last of Us. En binnenkort ook een cosplay van Blue Eye Samurai. Ik heb veel nostalgie of emotie bij die franchises en/of karakters.

Foto: dinnissen_photography

Ik zag dat je ook boudoirfoto’s maakt, combineer je dit wel eens met cosplay?

Mijn eerste boudoir photoshoot was toevallig ook een cosplay! Yor Forger van de anime Spy x Family. Tot nu toe is dat de enige cosplay boudoir die ik heb gedaan, omdat veel andere karakters die ik cosplay niet echt geschikt zijn voor boudoir. Dus voor nu houd ik het bij boudoir out-of-cosplay, maar misschien verandert dat in de toekomst!

Voel je je anders in je cosplay?

Niet echt, soms voel ik me wel cool of mooi door de outfit of make-up, maar dat heb ik ook regelmatig met mijn gewone kledingstijl. Echter in cosplay ben ik nog steeds Laura en gedraag ik me ook niet echt anders, behalve als kinderen mij eventueel herkennen.

Heb je wel eens de acteur van een personage die je cosplayed in het echt mogen ontmoeten?

Helaas niet! Maar heb tot nu toe nog geen echte mensen gecosplayed.

Foto: lyography

Wie van de personages die je tot nu toe hebt gecosplayed, welke zou je graag in het echt willen ontmoeten?

Oooh dit is wel een lastige. Ik denk Ellie van The Last of Us en The Huntress van Dead by Daylight, omdat ik hun gewoon zo onwijs gaaf vind!

Welke cosplay staat er nog op de wishlist om te maken?

Op dit moment ben ik bezig met Mizu van de serie Blue Eye Samurai! En eerlijk gezegd kan ik echt niet wachten om die af te hebben en te cosplayen. Ook lijkt Katarina van League of Legends me heel gaaf! Ik ben een paar jaar geleden begonnen aan haar zwaarden, maar die heb ik eerlijk gezegd nog steeds niet afgemaakt.

Zijn er dingen die je nooit tegen een cosplayer moet zeggen?

Dat een cosplay niet “accuraat” is of dat het niet “echt” cosplay is omdat het is gekocht bijvoorbeeld.

Welk (cosplay) evenement vind je het leukst om te bezoeken?

Mijn favoriete conventie is de afgelopen jaren meerdere keren veranderd, omdat de cons ook steeds aan het veranderen zijn. Maar op dit moment is het Heroes Made in Asia!

Wat is het leukste aan de cosplay community?

Ik vind dit een best lastige vraag, omdat er regelmatig ook heel wat gedoe is in de community. Heel veel mensen zien elkaar als concurrentie of zijn geobsedeerd door likes, volgers of roem. Maar als je daar doorheen kijkt dan zie je dat er ook heel veel leuke mensen zijn die elkaar veel gunnen en dezelfde interesses delen. En dat vind ik een van de leukste dingen, want zo ben ik met veel mensen bevriend geraakt. Omdat ik eindelijk mensen had gevonden met dezelfde hobby’s en interesses en soms zelfs levenservaringen!

Heb je al eens aan een wedstrijd meegedaan?

Nog niet! Het staat nog wel op mijn bucketlist om te doen, maar vind het wel heel eng. Ik heb wel al een paar keer meegedaan aan een cosplay catwalk! Dat is wat laagdrempeliger.

Wat is je mooiste ervaring/herinnering m.b.t. cosplay?

De gezellige momenten die ik met vrienden had op conventies of tijdens photoshoots. Ook omdat ik die mensen vaak heb leren kennen via cosplay! Het is een heel cheesy en cliché antwoord, maar ik heb nooit echt vrienden gehad, dus om eindelijk dingen te doen met vrienden die ook nog eens dezelfde interesses delen, maakt me al meteen blij.

Wat vinden de mensen in jouw directe omgeving ervan dat je aan cosplay doet?

In het begin moesten mijn ouders wennen, omdat ze het niet goed kende en niet zo goed wisten wat ze konden verwachten. Nu vinden ze het alleen maar leuk, omdat ze zien hoeveel ik er door gegroeid ben en hoe blij het me maakt. Ook zien ze in dat ik heel veel creativiteit kwijt kan, d.m.v. outfits, make-up, props en pruiken! Daarnaast laat ik altijd mijn foto’s en outfits aan mijn oma zien, omdat ze het super leuk vindt om te zien.

Heb je een tip voor mensen die willen cosplayen, maar geen idee hebben hoe en waar te starten?

Kies een personage wat je leuk vindt en leg de lat niet meteen te hoog! Kijk of je ergens tweedehands een cosplay kunt vinden, om te kijken of het wat voor je is. Het hoeft ook niet compleet accuraat te zijn en je kan toevoegen of weglaten wat je wil, je hebt daar gewoon alle vrijheid in! Het maakt daarnaast ook niet uit hoe oud je bent, welke huidskleur je hebt, hoe je lichaam eruit ziet; je kan elk personage zijn!


Bedankt voor jouw tijd en het beantwoorden van onze vragen, Lauwie! Hopelijk treffen we elkaar bij Heroes Dutch Comic Con – of een ander evenement – en kunnen we jouw cosplay in levende lijven bewonderen.

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.