Uit recente cijfers, die verzameld zijn middels Games Sales Data, blijkt het goed te gaan met de Nederlandse game-industrie. De totale omzet is vorig jaar namelijk gestegen naar wel € 1,5 miljard en draagt daarmee bij aan de hoogwaardige werkgelegenheid in de creatieve industrie. In vergelijking met 2022 vertaalt dit zich in een stijging van maar liefst 20% (toen € 1,25 miljard).

Deze sterke stijging is grotendeels toe te wijzen aan de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. In 2022 was de console van Sony minder goed leverbaar vanwege chiptekorten, wat dan weer het gevolg was van de coronapandemie. Vanaf begin 2023 keerde de situatie volledig om en begon de Nederlandse consument massaal PlayStation 5-consoles te kopen. De tweede plaats als best verkochte console in Nederland wordt vertegenwoordigd door de Nintendo Switch, gevolgd door Xbox Series-consoles op drie. Daarnaast behoren de VR-headsets van Oculus (Oculus Quest 2, vierde plaats) en Meta (Meta Quest 3, vijfde plaats) ook tot de best verkochte consoles in 2023.

“Onze industrie is een onmisbare vorm van entertainment geworden,” zegt Martijn Schenderling, algemeen directeur van Videogames Federatie Nederland (VGFN). “Videogames leveren naast entertainment ook een aantoonbare bijdrage aan de ontwikkeling van sociale en digitale vaardigheden en zorgen voor grotere affiniteit met bèta/technische beroepen.”

Het is dan ook niet zo heel gek dat de best verkochte videogame-accessoires compatibel zijn met PlayStation-consoles. Zo is de PlayStation 5 DualSense draadloze controller het best verkocht en staat de DUALSHOCK 4 V2 draadloze controller op de tweede plaats. De rest van de top vijf wordt aangevuld met de Nintendo Switch Joy-Con-controllers (derde plaats), Xbox Series draadloze controller (vierde plaats) en het PlayStation 5 DualSense-oplaadstation (vijfde plaats).

EA Sports FC 24 is de grote winnaar wat betreft best verkochte videogame in Nederland, zo blijkt uit de cijfers. Daarnaast is ook Hogwarts Legacy in 2023 een groot succes gebleken en staat op de tweede plaats. Call of Duty: Modern Warfare III op de derde, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom op de vierde en FIFA 23 op de vijfde plaats. Daarentegen is onder Nederlandse PC-gamers Hogwarts Legacy de best verkochte videogame in 2023, gevolgd door Diablo IV op de tweede plaats. Het is opvallend dat zowel Grand Theft Auto V (derde plaats) en Red Dead Redemption 2 (vierde plaats) ook tot de best verkochte videogames voor pc in 2023 behoren, ondanks dat beide games al enkele jaren verkrijgbaar zijn. De top vijf wordt afgesloten door Call of Duty: Modern Warfare III.

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.