eSports bestaat al zolang competitief gamen bestaat, maar tegenwoordig wordt het steeds meer een geaccepteerd tak van sport in Nederland. Ik heb zelf jaren lang competitief gegamed en dus eSports beoefend en veel veranderingen gezien.

In 2011 waren we nog erg jaloers op Zweden. Competitief gamen werd daar gerespecteerd en de spelers hadden zelfs fans, kregen betaald en konden van gamen hun full time baan maken. Anno 2017 zijn we in Nederland steeds meer dezelfde kant op gegaan. Waarom we achter lopen zal met de ontwikkeling van internet te maken hebben. In Zweden hadden ze veel eerder een goede verbinding dan wij hadden en misschien werkt het motto, ‘doe maar normaal dan doe je gek genoeg’ ook wel mee, of juist tegen.

In ieder geval is het nu, met de opkomst van Twitch, meer geaccepteerd als je leven om gamen draait, omdat je er geld mee kan verdienen. Je hoeft je niet meer te schamen op school dat je als hobby goed bent in een computer spel. Als vrouwen is het toch nog wel anders. Twitch heeft wel meegewerkt aan acceptatie, maar zorgt ook weer juist voor meer negatieve reacties. Er zijn op Twitch veel dames te vinden die heel erg goed zijn in een computerspel, maar ook veel dames die alleen streamen voor het geld en de aandacht. Het is als vrouw in de eSports wereld altijd lastig en je moet je constant blijven bewijzen.

Zweden loopt nog altijd voor met hoe daar omgegaan wordt met professionele gamers. Er zijn zelfs reality shows dat er twee top Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) teams gemaakt worden. In voorrondes worden een aantal spelers gekozen, ze worden in een huis gezet en moeten strijden voor een plek in het team en dat allemaal terwijl de camera’s alles vastleggen. De captains zijn oude Counter-Strike 1.6 helden, een leuk concept maar ik zie het in Nederland nog niet gebeuren.

Er zijn verschillende opvattingen wanneer iemand een professioneel gamer is en wanneer het over eSports gaat. Mijn definitie is dat je professioneel gamer bent, als je betaald krijgt om het spel competitief te spelen. Ik bedoel dan dus niet Twitch donaties of subscribers, maar echt vanuit je organisatie. Je hebt een contract en je oefent met je team om naar competities te gaan. Dat valt dan meteen samen met eSports, want competitief spelen zie ik als eSports.

Op dit moment heb ik een stap terug genomen van competitief gamen, maar met mijn ervaring kan ik jullie goed op de hoogte houden van eSports zelf en van vrouwen in de eSports! Ik zal onder andere alle female competities volgen en verslag van geven aan jullie. Verder zijn er natuurlijk ook vrouwen teams in andere spellen die het opnemen tegen de mannen. Deze dames krijgen ook de aandacht die ze verdienen. In het volgende artikel zal ik meer uitleg geven over de female offline competities.

Bewaren

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.