De meningen op internet zijn verdeeld. Is Fortresscraft Evolved een vette game of een slap aftreksel van Minecraft en Terraria? Ik zocht het voor je uit.
Sinds 10 december kun je een early access pass kopen voor de game Fortresscraft Evolved. Deze game komt officieel in maart 2014 uit. Als je nu de early access aanschaft, heb je twee voordelen. Ten eerste kun je nog feedback geven aan de ontwikkelaars ter verbetering van de game en ten tweede kun jij ‘m, als de game dadelijk volledig op Steam verkrijgbaar is, met een leuke korting krijgen.


Deze indiegame is een craftgame en komt van ProjectorGames. De ontwikkelaar Adam Sawkins geeft aan dat er tegenwoordig in een hoop games veel nadruk ligt op dingen kapot maken. Hij wil gamers juist voorzien van het beste gereedschap en materialen om dingen te creëren. Daarbij wil hij de gamer geen grenzen opleggen. En natuurlijk moet het lonend zijn om elementen te bouwen en creëren, dus er vallen achievements te verdienen voor je prestaties. Het gaat hier om een preview en dat is te zien wanneer ik bij het beginscherm kom. Bijna overal staat under construction bij. Ik heb niet veel opties, dus gewoon op enter duwen om de wereld in te gaan. De besturing is niet heel moeilijk. Lopen doe je met de w-, a-, s- en d-toetsen, de camera bedien je met de muis en met de spatiebalk vlieg je omhoog.

Ik ben gewend om, zodra ik een level of wereld betreed, goed te kijken of ik niet afgeschoten kan worden door één of andere vijand. Uiteraard gebeurt dat niet. Je kunt gewoon op je gemak de omgeving een beetje verkennen. Wat ik wel mis is een tutorial. Die is er (nog) niet en aangezien mijn ervaring met craftgames niet heel erg groot is, had het mij goed op weg kunnen helpen. Je speelt vanuit een first-person perspectief en je hebt een hypermodern apparaat in je handen. Daarmee heb je alles in huis om aan de slag te gaan. Ik heb gras tot mijn beschikking en knal er zo een paar graszoden bij als ik dat wil. Ondanks dat ik de besturing redelijk snel onder de knie heb, merk ik dat ik het moeilijk vind om zo maar iets te gaan doen. Er is geen doel of opdracht die ik moet voltooien. Ik ben maar wat gaan rondvliegen om te zien wat er al staat. Ik kom geraamtes van huizen tegen en soms al complete gebouwen. Eén geraamte vond ik leuk genoeg om eens te proberen of ik het af kon maken, eh, ik bedoel opbouwen.

Tijdens mijn poging een huis op te bouwen, ontdekte ik dat je met verschillende grondstoffen en materialen kunt bouwen door te draaien met je scrollwieltje op de muis. Dat geeft je natuurlijk aanzienlijk meer opties. Er valt veel te kiezen: steen, hout en zand, erts, marmer, tegels en ga zo maar door. Je kunt zelfs een behangetje uitzoeken en meubelstukken plaatsen. Ook aan bloemen, water en sneeuw is gedacht. Ik weet niet precies waarom, maar ik kreeg ineens zin om een boom neer te zetten. Het werken met vierkante vormen valt me trouwens mee. Ik had gedacht dat ik daar misschien wat door belemmerd zou worden. Hoe maak je met vierkantjes ronde vormen? Maar dat viel reuzemee. Met de x- en c-toetsen kun je je apparaat wisselen. De één is voor het bouwen, de ander om het weer en het seizoen te regelen. Je kunt het bijvoorbeeld laten sneeuwen, regenen en onweren. Ik heb zelfs een meteoriet laten inslaan. Ook kun je het dag en nacht ritme regelen. Ik vond het zelf onhandig als het ging schemeren, want dan werd het me te donker om te bouwen. Handig dat er dan een optie is om het snel weer licht te maken.

Mijn eerste ervaring met een craftgame Fortresscraft Evolved viel me niet tegen. Het is geen genre wat ik uren achter elkaar zal doen, maar het idee dat ik me na 5 minuten dood zou vervelen blijkt ook niet waar te zijn. Het is best ontspannend om op je gemak wat te bouwen. Wil je dat met vrienden doen of elkaars wereld bekijken, dan kan dat. Er wordt namelijk nog een multiplayer optie aan toegevoegd.Fortresscraft Evolved zal zoal het er nu uitziet in Q1 2014 zijn release beleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.