Het heeft even geduurd maar eindelijk is het zo ver; ontwikkelaar 4A Games (bekend van S.T.A.L.K.E.R) is terug met een nieuwe game, namelijk; Metro 2033. Metro 2033 is een duistere Survival-Horror met Shooter-elementen voor de Xbox360 en PC. (Let op! De game is 16+)

Metro 2033 is gebaseerd op het Russische boek; Metro 2033, geschreven door Dmitry Glukhovsky. In 2013 verandert een kernoorlog de wereld in een giftige schroothoop. Het weinig aantal overlevenden probeert zijn bestaan op te bouwen in de ondergrondse van Moskou. Hoewel een bestaan op het aardoppervlak nu onmogelijk is, is het ondergrondse leven ook niet bepaald veilig. Ten gevolg van atoombommen worden de metrotunnels namelijk bewandeld door lelijke, gemuteerde monsters. Het is nu het jaar 2033. De overlevenden hebben eigen ‘nederzettingen’ gebouwd en proberen het bewandelen van de tunnels te vermijden. De nieuwe generatie is nog nooit bovengronds geweest. Jij, Artyom, hoort bij deze generatie. Je komt erachter dat de mensheid opnieuw geconfronteerd gaat worden en bent van plan naar Polis te reizen om daar het belangrijke nieuws aan een belangrijk iemand te vertellen. De reis is echter alles behalve simpel en je komt er al snel achter dat de angst om deze tunnels te bewandelen meer dan terecht is.En juist bij het bewandelen van deze tunnels komt het survival-horror genre van Metro tot zijn recht. Terwijl je de tunnels van Moskou bewandelt is het uitkijken geblazen dat je niet in een dodelijke val stapt of bestormt wordt door monsters. De essentiële spanningsboog van Metro 2033 blijft het hele spel in tact. Je zou misschien zeggen dat, doordat je vrijwel het hele spel lang donkere tunnels bewandelt met enkel een zaklamp als licht, je op een gegeven moment wel gewend raakt aan die spanning. Voor mij was dit echter niet het geval. Of ik nou voor de tweede of de tiende keer door de tunnels liep, dat ongemakkelijke gevoel van de point-of-no-return bleef steken.De spanning van Metro zit precies op het goede level. Hier en daar heb je een paar schrikmomenten en er zit echt één ronduit creepy level tussen, maar het is niet zo dat je uit angst het spel afsluit om het vervolgens uit nieuwsgierigheid weer opnieuw op te starten.

Metro 2033 is echter niet alleen een Survival-Horror maar ook een First-Person Shooter, al is het misschien beter om dat over het hoofd te zien. Het Shooter gedeelte van game is namelijk niet om vrolijk van te worden. De controls voelen genept aan en kogels zijn schaars. Naast het feit dat kogels vrolijk uit je geweer kunnen ratelen zijn kogels namelijk ook de vorm van ‘betaling’. Geld speelt in Metro 2033 geen rol; met kogels koop je nieuwe resources en guns. Zijn je kogels op, dan zal je je tocht met een mes moeten doorzetten en dat is geen aanrader. De schaarsheid van de kogels voegt een tactisch vleugje aan het spel toe en dat is tof. Maar als je liever een basis aan flarden schiet dan dat je er rustig doorheen sneakt, kan dit concept nog wel eens een groot probleem vormen.De sfeer van Metro 2033 komt vrijwel in elk aspect van de game voor; van simpele tekeningen op een muur, tot ongeruste inwoners en halfdronken soldaten. Er is goed gebruik gemaakt van schaduwen, met name bij een heel creepy gedeelte in de game (zie Ghosts of the Metro). Ook het geluid levert een grote bijdrage aan de sfeer. Geluid is misschien wel één van je grootste vrienden in de game; door geluid weet je namelijk of er monsters in de buurt zijn en word je dus nog enigszins gewaarschuwd voor wat je te wachten staat. Ook het feit dat je gasmaskers zal moeten opzetten wil je het aardoppervlak ongedeerd betreden, levert een bijdrage aan het hele Metro 2033 sfeertje. Helaas zijn filters echter makkelijk te vinden en treden er ook geregeld bugs op waarbij de filters niet eens willen wisselen.

Grafisch gezien is Metro 2033 een erg mooi spel. Het is duister, de animaties zitten goed in elkaar en het zijn toch die kleine details die het doen. De ondertiteling is soms wel wat moeilijk te volgen, zeker wanneer je Russisch als spreektaal kiest (wat overigens wel een aanrader is). De ondertiteling is namelijk een beetje aan de kleine kant. Zeker als je een lap tekst van ongeveer zes regels voorgeschoteld krijgt kan dit soms lastig zijn.Nog een puntje van kritiek is het gebrek aan uitleg in de game. Nou is het zo dat ik al bekend ben met de ‘standaard shooter controls’ in games, maar voor nieuwkomers kan dit toch wel een probleem vormen. Hoewel de controls op ‘easy’ wel duidelijk aangegeven worden, is dat op hogere niveaus niet het geval. Dit zou dus betekenen dat nieuwkomers eigenlijk beter kunnen beginnen op ‘easy’, wat natuurlijk ronduit zonde is. De meeste nieuwkomers zullen misschien sowieso wel beginnen op het makkelijkste niveau, maar er zullen ook vast wel spelers tussen zitten die dat eigenlijk niet willen.

Conclusie:Afgezien van een paar bugs en de slechte uitwerking van het shooter element, is Metro 2033 een spannend en interessant spel. De sfeer is goed te voelen en ondanks een speelduur van 10 uur, is het spel wel leuk om meerdere keren te spelen.

Game Informatie:Game: Metro 2033
Genre: Survival-Horror, FPS
Rating: 16+ (in Nederland)
Prijs: €62,99- voor de Xbox en €49,99 voor de PC.
Ontwikkelaar: 4A Games
Publisher: THQ
Platform: Xbox en PC
Aantal Spelers: Singleplayer Only.

Score:Gameplay: 8.5

Fun: 8
Levensduur: 6
Graphics: 8
Geluid: 8.5
Originaliteit: 7.5
Eindscore: 7.8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.