Eerlijk toegegeven: ik weet absoluut niets van de Eerste Wereldoorlog, daarnaast speel ik niet vaak shooters en ben daarom nooit de beste in een team. Ik hield daarom mijn adem in toen ik Verdun voor jullie mocht reviewen, maar de vooruitzichten zagen er zó goed uit dat ik wel een gokje wou wagen.

Ik hield Verdun al een tijdje in de gaten tijdens de Early Access van Steam. Het spel is zo historisch correct als mogelijk en trok daarom mijn aandacht. Het speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog, berucht om zijn loopgraven en chemische oorlogsvoering. Het opzetten van een gasmasker in één van de gaswolken zorgt voor een claustrofobisch gevoel omdat je erg weinig ziet door zowel de gaswolk als door het masker zelf. Het niet opzetten van een gasmasker wordt zwaar afgeraden, want de kans dat je de gaswolk overleeft is nihil. Het gas heeft realistische gevolgen op je soldaat zoals wazige visie, blindheid en uiteindelijk de dood. Een verhaallijn heeft Verdun niet, je speelt multiplayer spellen met je team tegen de vijand in twee verschillende spelmodussen: The Frontlines of The Rifle Deathmatch.

img_verdun_2

Het principe van The Frontlines is eigenlijk heel simpel: jij zit in jouw team, wat verdeeld is in squads waarmee je samen moet werken en je hebt je vijand die je moet verslaan. In The Frontlines versla je je vijand door gebieden te veroveren en de vijand terug te drijven door de loopgraven en over de velden. Dit gebeurt in verschillende beurten waarbij je afwisselend aanvalt of verdedigd. Een aanval is het ideale moment om veel grond te veroveren en te proberen de vijanden terug te drijven. Dit zal per squad anders zijn, maar natuurlijk kan je op eigen risico geheel je eigen plan trekken. Zo was ik veel te vinden in de loopgraven vlakbij de vijand om van daaruit vijanden uit de weg te ruimen. In een defensieve beurt zal je je veroverde land moeten beschermen, dus de oprukkende vijanden zal je tegen moeten houden voordat ze zich in jouw net veroverde loopgraven begeven.

img_verdun_4

Hoewel het spel turn-based is, remt dit niet de gameplay. Het geeft juist een gehaaster en realistischer gevoel, omdat je soms ook hele stukken over velden terug moet rennen omdat de vijanden een gebied veroveren en jij snel naar je teammaten terug moet keren. Je voelt je echt een rennende schietschijf en ook in de loopgraven krijg je het gevoel dat je regelmatig moet bukken en schuilen om niet geraakt te worden. Het neerschieten van een vijand is niet gemakkelijk gezien er gebruik gemaakt wordt van ballistische kogelbanen waarbij ook zwaartekracht zijn werk verricht. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de tijd die de kogel aflegt tot zijn doel waardoor een vijand van veraf neerschieten lastiger is.

img_verdun_5

De verschillende squads waarin je ingedeeld kan worden hebben ieder een eigen taak. Zo zijn er squads die als taak hebben om zich naar de vijand te begeven en hun locaties te verraden, delen van het land te veroveren of de vijanden te verwarren. Iedere squad heeft daarom ook specialiteiten zoals gifgas, chloorgas, mortieren of hulp van extra artillerie of vliegtuigen. Bij The Frontlines is het belangrijk om samen te werken met de spelers uit jouw squad. Iedere speler heeft zijn eigen rol met eigen soorten wapens binnen de squad en kan daarom zijn eigen steentje bijdragen aan het winnen van het spel. Tijdens het spelen kan je punten verkrijgen waarmee je jezelf verder kunt specialiseren in diverse rollen en op deze manier speel je andere wapens vrij. Een nieuwe specialisatie betekend niet meteen dat je ook sterker bent. Een nieuwe specialisatie kan op een andere manier ingezet worden in de oorlog en kan daarom wel voordelen bieden in sommige situaties.

img_verdun_3

Naast het spelen van The Frontlines is ook The Rifle Deathmatch beschikbaar. Hierin is het eigenlijk ieder voor zich en schiet maar raak. Hoewel het chaotisch is heeft het absoluut ook veel speelplezier door minder tactisch bezig te zijn en samen te werken, maar gewoon lekker los te gaan met die ouderwetse wapens op de diverse locaties. Het landschap is volledig verwoest waarbij grote gaten, loopgraven en bergen prikkeldraad elkaar afwisselen. De andere spelers zijn moeilijk te zien door de kleur van hun uniformen en vormen daardoor een echte dreiging. Gewoon rondrennen en neerschieten wie je ziet is geen optie, want de kans dat jij eerder gespot wordt is erg groot. Ren, kruip en tijger je een weg door het landschap en laat vooral niet te lang je hoofd zien boven de loopgraven uit.

img_verdun_1

Sandra’s beoordeling:review_cijfer_9.2
Verdun is een zeer realistische first-person shooter gebaseerd op de Eerste Wereldoorlog. Met ballistische kogelbanen, historische correcte wapens en locaties heb je echt het gevoel dat je er middenin zit. Werk samen in een squad om grond te veroveren in The Frontlines of ga los in je eentje in The Rifle Deathmatch.

+ Realistische en boeiende gameplay, die door diverse rollen in verschillende squads erg veelzijdig is.
– Het ontbreken aan uitleg over verschillende squads en wapens laat het spel moeilijker aanvoelen dat het werkelijk is.

Kopen als: je wilt weten over hoe de Eerste Wereldoorlog echt aanvoelde.
Niet kopen als: je het liefst rond rent in het volle zicht met een shotgun in je handen.

About DarkPendula

Dol op Nintendo en stiekem wil ze alle Amiibo nog verzamelen. Met de 3DS, Wii U, PlayStation 3 en PlayStation 4 heeft ze een aardige gameverzameling opgebouwd. Als het uit komt is ze aanwezig op verschillende persevents. Met een afgeronde opleiding Informatica wil ze graag zelf games gaan maken.

View all posts by DarkPendula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.