RSI, wie heeft hier nog niet mee te maken gehad? Vandaag, 28 februari, is het de Internationale dag tegen RSI en ook wij willen er even aandacht aan besteden door te checken of we allemaal de juiste game-houding gebruiken.

RSI staat voor Repetitive Strain Injury en dit is een verzamelnaam voor allerlei klachten die te maken hebben met het gedurende lange tijd herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde, soms kleine en op zich niet inspannend lijkende bewegingen. Ga maar na, de hele tijd op je Xbox controller die buttons herhaaldelijk gebruiken tijdens een game. Of steeds maar je muis heen en weer schuiven naast je toetsenbord, steeds maar dezelfde handeling herhalen.Zo heb je onder andere de term muisarm, dus je gebruikt je muis veel en vaak. Hierdoor heb je last van je onderarm. Of je hebt de Game Boy-duim en sinds 2001 ook nog de SMS-duim. Voor beide geldt dat je duim het zwaar te verduren heeft gehad. Allemaal leuk en aardig, maar hoe voorkom je deze klachten zonder dat je het gamen links moet laten liggen?Er zijn verschillende tips waar je wellicht iets aan kan hebben, want voorkomen is beter dan genezen:

  • Goede houding. Bij PC-gebruik: achteroverleunen in een hoek van 135° is volgens wetenschappelijk onderzoek het beste voor het menselijk lichaam. Ook moet je er op letten dat je ‘werkplek’ goed ingericht is. Let op de hoogte van je bureaublad, de kijkhoek naar je beeldscherm (bovenkant scherm bij voorkeur op ooghoogte), de instelling van de stoel en goede ondersteuning voor polsen en voeten.
  • Afwisseling van werkzaamheden. Als je een level hebt uitgespeeld, loop even naar de koelkast om iets te drinken te pakken, je vingers even te stretchen en je kan er weer tegenaan.
  • Pauzeren Tegenwoordig kom je in vele games de opmerking tegen dat je al een uur aan het spelen bent, dat het toch wel tijd is om even pauze te nemen. Daarentegen zijn er studies die de waarschijnlijkheid van het effect van pauzesoftware voor korte pauzes in twijfel trekken. Al denk ik dat het soms wel even goed kan zijn om te pauzeren om je beter te kunnen focussen, het bloed weer goed door je lichaam te laten stromen voor een volgende gamesessie.
  • Muisgebruik Op Wikipedia staat het volgende te lezen: Probeer de muis zo vaak mogelijk los te laten. Gebruik zo veel mogelijk het toetsenbord. Het gaat natuurlijk over het ‘werken’ achter je PC. Alhoewel je ook met verschillende games een carrière kan hebben is het lastig om dan je muis dan links te laten liggen. Het gebruik van een goede game-muis is natuurlijk een handig iets. Tegenwoordig heb je verschillende game-muizen die erg prettig in de hand liggen. Controllers moeten natuurlijk ook erg comfortabel in de hand liggen.
  • Speciale hulpmiddelen. Denk aan de controllers die fijn in je handen liggen, lekkere loungestoelen die je rug niet zo belasten. Maar ook een goede ‘pro-gamer-muis’, toetsenbord en bureaustoel kunnen handig zijn. Ook is het belangrijk om op de juiste manier plaats te nemen achter je PC, console en tv of je tablet! Ga dus rechtop zitten.

Mocht het allemaal al te laat zijn voor je en heb je al last van RSI klachten en ben je hier niet mee naar de huisarts geweest, dan kan RSI uiteindelijk leiden tot invaliditeit. Dan kun je het gamen helemaal wel op je buik schrijven. Merk je dat je last hebt, gebruik dan de tips om je houding te verbeteren of neem contact op met een fysiotherapeut. Deze kan je helpen met je houding, eventueel masseren of oefeningen geven om je RSI klachten iets te versoepelen. Soms kan ook iemand bij je thuis langs komen om je ‘werkplek’ te bekijken.
Wat wel zo is, is dat er speciale ‘pro-gaming gear’ op de markt is gebracht die er ook voor moet zorgen dat je een goede houding aanneemt met je hand tijdens het gamen. Je hand ligt dan meer in een relaxte houding net als bij handhelds, het moet gewoon goed aanvoelen.

Bronnen:
* http://www.muisarm.nl/
*
http://nl.wikipedia.org/wiki/Repetitive_strain_injury

Bron beeld: indulgy, deqivanwest, rsi-watcher en leontien.

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.