Crysis 3 is het derde en laatste deel in de Crysis trilogie. Het speelt zich 24 jaar af na het gebeuren van Crysis 2. Je kruipt in de huid van Lawrence ´Prophet´ Barnes en probeert de vijanden te stoppen.VoorheenCrysis was het eerste deel van deze trilogie en verscheen alleen op de pc in 2007, toentertijd konden weinig PC´s Crysis volop aan. De eerste game speelt zich af in 2019. Wanneer Amerikaanse onderzoekers in de buurt van de Zuid-Chinese Zee een spannende of schokkende ontdekking doen. De Noord-Koreanen krijgen er lucht van en sluiten het eiland af voor de buitenwereld met de onderzoekers er nog in. De onderzoekers verzenden een noodsignaal wat door de Amerikaanse regering wordt opgevangen. Als reactie daarop wordt er een Special forces team van 5 man op het eiland gedropt. De speler speelt Jack ´Nomad` Dunn, al heel snel komen zij erachter dat niet alleen de Noord- Koreanen de vijanden zijn maar ook buitenaardse wezens. Crysis 2 speelt zich drie jaar na Crysis af, een virus `Manhattan` gemaakt door de aliens genaamd Ceph woedt door de steden en zorgt ervoor dat lichaamscellen afbreken totdat er niks meer overblijft. Je vecht niet alleen maar tegen de Ceph maar ook tegen CELL, een particuliere militaire instelling die tegen het gebruik van Nanosuits is.

NuEn dan is het 2047 en speel je als Lawrence ´Prophet` Barnes. Hij heeft een rol in zowel Crysis als Crysis 2. In 2047 gelooft men dat alle Ceph´s dood zijn en daarmee dus geen gevaar meer zijn. CELL is de echte vijand en heeft na de gebeurtenissen schijnbaar de macht gegrepen. Dit wordt namelijk niet duidelijk uitgelegd aangezien je gelijk in de game gegooid wordt na die 24 jaar, en in het begin dus niet goed weet hoe en wat. Het spel begint ermee dat Prophet gered moet worden, hij is door de CELL gevangen genomen om te worden onderzocht. Ondanks dat iedereen hem blijft vertellen dat de Ceph ook dankzij hem verslagen zijn gelooft hij het niet zo, en hij krijgt zijn gelijk. De Ceph´s zijn niet geheel verdwenen en ergens is er nog een Alpha Ceph.

NanosuitNet zoals de voorgaande delen kan je dankzij je Nanosuit weer allerlei trucjes waaronder de oude vertrouwde zoals ´Cloak` waarmee je onzichtbaar kan worden totdat je te dicht bij de vijand bent, dan kunnen ze je zien. ´Armor`, hiermee kan je meer kogels opvangen voordat je eraan dood gaat. In deel 1 was het heel moeilijk om het op te houden omdat je energie vaak te snel weg ging. In Crysis 2 kon je het vrijwel de hele tijd ophouden maar in Crysis 3 hebben ze de perfecte middenweg gevonden. Om alle opties van de Nanosuit te kunnen gebruiken, verbruik je energie. In je scherm zie je een balkje wat omlaag gaat naarmate je energie gebruikt waardoor je dus kan zien hoelang je nog hebt voordat je energie op is. Je energie vult best wel snel weer aan.Ook heb je weer je Nanovisie tot je beschikking, waarmee je vanaf een afstand alles kunt bekijken wat er om je heen zich bevindt. Je kan Ammo ermee targetten maar ook vijanden targetten zodat je weet waar zij zich bevinden. Ook is het mogelijk om via de Nanovisie te hacken, dit is nieuw in je Nanosuit, hiermee beschik je over de mogelijkheid om bepaalde dingen van de vijand te hacken. Dit doe door je door op het juiste moment op X (Xbox) te klikken. Naarmate je verder gaat wordt het soms wat moeilijker maar in principe is het goed te doen. Hiermee krijg je vaak de mogelijkheid om turrets te hacken waardoor zij zich niet meer op jou richten maar op je vijanden. Ook is het handig om mijnenvelden mee onschadelijk te maken. Ook kan het voorkomen dat je soms deuren of datapads moet hacken om er toegang tot de krijgen. Naarmate je verder gaat in het verhaal krijg je de optie om je suit te upgrade en tot de ultieme wapen te maken.

Dankzij de vele opties van de Nanosuit kan jezelf bepalen hoe jij door bepaalde levels heen wilt gaan, ik heb zelf heel vaak geprobeerd om als Rambo er midden in te gaan rennen met mijn ´armor` up en dan zien te overleven. Jammer genoeg ging dat niet zoals ik wilde, mijn armor was up voordat ik op het punt was waar ik wilde zijn en was ik dood voordat ik a kon zeggen. Ik loop toevallig ook heel graag rondjes in de game heb ik gemerkt, gewoon om even te bewonderen hoe het er uit ziet, misschien dat dat ook niet helemaal bij mijn rush optie werkte. Ook heb ik geprobeerd een level geheel onzichtbaar door te lopen maar dat duurde me vaak te lang. Je `Cloak` gaat maar van korte duur mee en al helemaal als je tussenstukjes rent, waardoor je overal moet stoppen. Alle wapens met uitzondering van de bow maken je zichtbaar als je schiet, wat ik overigens niet zo heel erg vindt, het werkte alleen niet zo goed met mijn ‘probeer dit level helemaal onzichtbaar te doen’. Dus waar ik op uit ben gekomen is gewoon alles gebruiken tijdens een level. Als je snel wilt zijn kan je altijd rushen naar de punt waar je moet zijn, en een savepoint krijgen waardoor je het volgende deel krijgt. Dit vindt ik persoonlijk heel jammer want het is altijd wel leuk om echt te proberen te genieten van de game en gewoon alles uit te schakelen. Als je op een redelijk tempo speelt en de tijd voor alles neemt dan ben je ongeveer 8 – 9 uur zoet met de single player, jammer genoeg een korte duur. Maar ze hebben een multiplayer om het goed te maken.

MultiplayerIn Crysis 3 heb je de mogelijkheid om je ´equipement´ aan te passen zoals jij dat wilt. Je hebt een soort van ´perks`, je kan daarmee kiezen om bijvoorbeeld langer onzichtbaar te blijven, geen geluid te maken terwijl je loopt en dat de dogtags van gevallen vijanden automatisch naar je toe komen. Je wapens kan je levelen waardoor je verschillende attachments kunt vrijspelen. Ook is er voor sommige wapens de optie om ´camo` te kiezen waarmee de uiterlijk van het wapen wat aanpast. Ook zijn er ´Killstreaks` die kan je activeren zodra je een bepaald aantal vijandelijke dogtags hebt opgeraapt, zodra je doodgaat moet je weer opnieuw beginnen. En er zijn ´Deathstreak` iets wat voor mij in het begin handig was aangezien ik het niet voor elkaar kreeg vijanden dood te schieten maar zelf heel vaak de schietschijf was. Als je een paar keer dood bent gegaan krijg je extra armor wat ervoor zorgt dat je minder snel dood gaat, deze duurt ongeveer 18 seconden. Er zijn mensen die zeggen dat er meer Deathstreaks zijn maar dat weet ik niet zeker.

ModesCrysis 3 heeft verschillende soorten modes. De bekende Team Deatchmatch en Deathmatch zitten er ook bij. Iets wat je als Domination zou kunnen zien is hier Spears, doel is dan ook om 3 vaste punten op de map in handen te krijgen. Als je voor Spears kiest kan het ook zijn dat je Crashsite krijgt, een modus waarbij een pod dropt die je moet capturen voor een bepaalde periode. Zodra hij ten einde loopt zal hij exploderen. Extraction is een mode waarbij je of powercells moet verdedigen of ze juist moet meenemen en proberen om ze naar je extraction point te krijgen. Ook bij Extraction kan het zijn dat je Capture the relay krijgt, Capture the relay is een soort van Capture the flag, waarbij je dus de vijandelijk relay in handen moet zien te krijgen en terug te brengen naar jouw eigen basis. Cell vs Rebel is een mode waarbij je alle bovenstaande modus kunt krijgen maar ditmaal speel je zonder je Nanosuit en is het dus niet mogelijk om te cloaken of andere opties te gebruiken die je normaal via je Nanosuit zou krijgen. Assault is te vergelijken met een soort van Search and Destroy, spelers moeten hier of punten beschermen of er juist heen gaan om de informatie te downloaden, een ronde is afgelopen wanneer of alle vijandelijke spelers dood zijn of het aanvallend team alle informatie heeft gedownload. Hunter is een nieuwe modus waarin er twee hunters zijn die gecloaked zijn en tien CELL mensen, als je als CELL speelt is het niet mogelijk om je te cloaken. De bedoeling is dat de hunters alle CELL uitschakelen zodra jij als CELL bent uitgeschakeld wordt je een hunter en ga je opzoek naar je voormalige teamgenoten.

MeningDe singleplayer van Crysis 3 is heel goed te spelen, de omgevingen zien er mooi uit en over het algemeen wordt het snel duidelijk waar je heen moet gaan en wat je moet doen. Heel af en toe vond ik het niet zo duidelijk en dan had ik ook daadwerkelijk geen idee wat ik moest doen wat eindigde in tig keer dood gaan. Het nadeel is dat je zodra je eenmaal in de singleplayer zit je er ook zo weer mee klaar bent. Als dit gebeurt kan je hem natuurlijk altijd nog op een hogere moeilijkheidsgraad uitspelen. De multiplayer heeft verschillende modes waardoor de levensduur van het spel heel wat vooruitgaat. De multiplayer was voor mij vrij moeilijk om in te komen maar alles werd wel duidelijk uitgelegd wat je moest doen, de vijand is ook duidelijk te herkennen maar het schieten van de wapens en het richten kwam vaak bij mij wat vreemd over. Waar ik me mateloos aan irriteer is het feit dat de killcams negen van de tien keer niet klopt, dit wil zeggen dat het geluid helemaal scheef loopt met het filmpje waardoor je dus ziet hoe je wordt neergeschoten en dan een paar seconden later hoort hoe je wordt neergeschoten. Ook is het vaak dat ik ‘boem’ hoor en dan dood ben en op de killcam is te zien dat er al kwartier op me geschoten wordt. Als je net zoals mij in het begin heel vaak wordt doodgeschoten wordt het ook vervelend dat je de killcam niet kan skippen.Maar op deze schoonheidsfoutjes na is de multiplayer goed te doenSvenja’s score:Gameplay: 7/10Fun: 7/10Levensduur: 7/10 Graphics: 8/10Originaliteit: 8 /10Totaal volgens reviewer: 7,4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.