Dit is een game die vergeleken moet worden en dat kan op verschillende manieren: Is hij beter dan de oude versies en is 3 beter dan 2? Aangezien ik de oude versies niet één twee drie voorhanden heb, ga ik voor de tweede optie. Ook dat blijkt een lastig te beantwoorden vraag.

Silent Hill 2 verscheen op de PlayStation 2 en datzelfde geldt voor de derde versie. Ik had in eerste instantie het gevoel dat de derde op de PlayStation 3 was verschenen, want die game ziet er aanzienlijk beter en vrij anders uit. Maar ja, dat kan ook het oppoetsen zijn van deze HD Collection. Als je graag naar mooie HD graphics kijkt maar toch die oude ‘feel’ van vroeger wilt, dan kun je kiezen voor de ietwat neppe originele stemmen. Deze HD Collectie biedt echter ook vernieuwde stemmen en die klinken een stuk realistischer en daarom ook enger. Vervolgens kun je ook instellen op welk niveau je de game wil spelen qua actie, maar ook qua puzzels.

Wat ook erg belangrijk is, is het instellen van de controls. Je hoeft niet los aan te geven welk knopje je voor welke actie wilt gebruiken, maar je kunt wel kiezen voor 2D- of 3D-besturing. Ik vond de game aardig onspeelbaar met de 3D-besturing omdat het lijkt alsof alles in spiegelbeeld moet maar toch ook weer niet, dus ik heb gekozen voor de wat makkelijkere 2D-besturing.

Man en vrouwEen verschil dat meteen opvalt, is dat Silent Hill 2 door de ogen van een man wordt gespeeld en 3 door die van een vrouw. Er is duidelijk verschil te merken tussen de twee. Waar James eigenlijk wat stilletjes is en weinig lijkt te denken, is Heather juist een tikkeltje bijdehand en heeft ze vaker gedachten over objecten enzovoorts.Echter, het feit dat er veel interactie is vanuit Heathers oogpunt draagt eraan bij dat de game iets minder eng is. Er is meer achtergrondmuziek wat het spel minder spannend maakt. Wat dat betreft is Silent Hill 2 aanzienlijk enger, omdat hierin plotselinge geluiden zitten en de game verder heel stil is en zich in een mistig dorpje afspeelt. In Silent Hill 2 is het meteen duidelijk wat er gaande is: James is zijn vrouw kwijt en zoekt haar in het stadje Silent Hill. Dat is in het derde deel minder helder. Sterker nog, de game speelt zich soms op compleet verschillende plaatsen af waardoor het in het begin lastig is om de link te leggen tussen gebeurtenissen. Silent Hill 3 neemt je meer aan de hand mee en is een game die wat relaxter speelt, terwijl Silent Hill 2 meer doet waarvoor je een horrorgame koopt: de spanning opbouwen om je af en toe flink aan het schrikken te maken.

Nare manierenMaar schrikken door zombie-wezens en spannende geluiden zijn niet het enige wat op een soort prettige manier naar is aan Silent Hill. Er komen heel duistere onderwerpen naar boven die heel menselijk zijn, zoals seksueel misbruik en zelfmoord. Je wordt door de ogen van James in die ellende mee gezogen en in combinatie met de spannende omgeving is dat soms best heftig.Silent Hill 2 een game waarin je vrij snel wordt losgelaten in een vrij grote wereld, terwijl dat in Silent Hill 3 iets rustiger wordt opgebouwd waardoor je even kunt wennen aan hoe de puzzels in elkaar zitten. Dat laatste is prettiger voor mensen die beginnen met de horrorserie. De omgeving is ook heel verschillend en dat is in het tweede deel niet het geval; het is een uitdaging om te onthouden welke deur waar is als je niet steeds je map tevoorschijn wilt halen.Voor mij is Silent Hill 3 favoriet, omdat ik me beter kon verplaatsen in Heather en ik de variatie in de omgeving erg kon waarderen. Het is jammer dat het verhaal niet zo duidelijk is, waardoor je in eerste instantie maar een beetje rondloopt zonder doel. Er zijn wel meteen verschillende zombies wat een fijne afwisseling is, hoewel ik er moeite mee had om de hond-achtige levende doden om te brengen. Die heb ik dan ook zo veel mogelijk vermeden.

Oude feelSilent Hill 3 ziet er mooier uit en voelt niet per se aan als een opgepimpte versie van een oud spel. Het is een spel dat zo mooi is dat hij net zo goed op deze generatie consoles had kunnen zijn verschenen. Voor Silent Hill 2 geldt ook dat deze nieuwe versie mooier is, maar hij blijft een oude feel hebben. Ik heb in deze recensie bewust niet zoveel prijsgegeven over de verhalen in de games, want ik denk dat je dat moet ervaren en het spel zal je er vanzelf insleuren.In ieder geval is deze HD Collection een heel goede tip als je wilt beginnen met het spelen van horrorgames of weer datzelfde spannende gevoel wilt hebben als tien jaar geleden. Een ding is zeker: je zal ze na het spelen in ieder geval niet snel vergeten.Mijn score:Gameplay: 7,7/10Fun: 9/10Levensduur: 9/10Graphics: 8,5/10Originaliteit: 10/10Totaal : 8,8

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.