De gebeurtenis van afgelopen weekend in Alphen aan den Rijn zette heel Nederland op zijn kop. Vreselijk dat er mensen overvallen werden in het winkelcentrum door een schutter die dood en verderf zaaide. In het onderzoek naar de aanleiding onderzoekt men ook altijd de achtergrond van de desbetreffende persoon. Toen bleek dat hij Call of Duty speelde was het hek van de dam.

Om moedeloos van te worden. Het is eigenlijk altijd hetzelfde liedje, als zo’n persoon gamed dan is het uiteraard de schuld van de gewelddadige game. Er zijn al de nodige onderzoeken geweest rondom de invloed van games, die elkaar ook regelmatig tegenspreken. Een aantal voorbeelden:

Maar is het wel een reële conclusie dat, in dit geval CoD, de schuldige is? Ik ben natuurlijk geen deskundige of wat dan ook, maar wel iemand met gezond verstand. Als je een labiel persoon bent dan zal het ongetwijfeld een invloed kunnen hebben op je handelen, je kunt er gevoeliger voor zijn, anderen kunnen hun (eventuele) ‘agressie’ eerder kwijt in games. Maar geldt deze ‘invloed’ ook niet voor films en tv-programma’s? De film American History X (over die neonazi’s) is daar een voorbeeld van. In Duitsland hebben 3 jongeren in 2003 de bekende stoeprandscène daadwerkelijk ‘nagespeeld’ met iemand…

Waar is het begin en waar is het einde? Moeten we alles waar geweld in voorkomt maar verbieden? Het zal wel weer gaan zoals het altijd gaat: het zwakt vanzelf weer af en bij een volgende gebeurtenis is het ongetwijfeld weer onderwerp van gesprek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.