De nationale IQ test is net achter de rug, maar ik heb alvast mijn oren en ogen kunnen trainen voor volgend jaar met Think Senses voor de Nintendo DS.

Let op: De plaatjes zijn in het Frans, maar het spel is volledig Nederlandstalig!Bij het opstarten van het spel krijg je meteen een persoonlijke trainer: Linda of Leon. Zij leggen alle oefeningen uit, stellen samen met jou je trainingsschema op en geven je goede motivatie. Die je natuurlijk nodig hebt om de testjes (dagelijks) te blijven spelen.

Oefeningen

In het spel kun je drie verschillende onderdelen trainen: de oren, de ogen en een combinatie van die twee. De categorieën ogen en oren zijn onderverdeeld in vier modules. In elke module train je een ander aspect van je zicht of gehoor. Zo wordt onder andere je geheugen, ritmiek, aerobic en je optische reactie getest. Er zijn teveel oefeningen om op te noemen, daarom heb ik twee voorbeeldoefeningen uitgekozen.

Iedereen is wel bekend met het spelletje zoek de verschillen. Bij deze oefening is het de bedoeling dat je de verschillen tussen de twee plaatjes vind binnen het tijdslimiet. Je krijgt steeds hetzelfde plaatje, dus na een tijdje oefenen kun je wel raden waar de verschillen zo’n beetje zitten. Toch is deze oefening een uitdaging als je hem op professioneel niveau speelt.

Bij deze oefening hoor je een geluid. Op het touchscreen staan een paar instrumenten. Uit één daarvan is het geluid afkomstig. Aan jou natuurlijk de taak de goede uit te kiezen binnen de tijd. Dit is nog makkelijk in het begin, maar op professioneel niveau is het zeer uitdagend. Op den duur kun je uit zoveel instrumenten kiezen, dat het meer gokken wordt.

Als je een onderdeel hebt afgerond, is het tijd voor de ontspanning. Het ontspannen van de oren doe je met een ‘soundscape’. Je hoort allerlei rustgevende geluiden zoals stromend water en fluitende vogels. Je kunt d.m.v. een paneel zelf kiezen welke geluiden je wel of niet wilt horen. Bij het ontspannen van je ogen zegt je trainer wat je moet doen. Zo moet je bijvoorbeeld met je ogen van links naar rechts en weer terug kijken, knipperen en je ogen voor een paar seconden sluiten. Op het touchscreen wordt voorgedaan wat je precies moet doen.

Dagelijkse test

Als je je een beetje zorgen maakt om je zintuigen, kun je dagelijks oog-, oor- en combinatie-oefeningen uitvoeren. Voor elke categorie kun je een training per dag doen. Zo is het niet veel werk en kun je toch je vaardigheden verbeteren. De dagelijkse test is gebaseerd op je laatste resultaten. Aan het einde van een dagelijkse test vink je met de stylus de voltooide oefeningen af. De trainer vertelt hierna hoe je die dag hebt gepresteerd.

Snel spelen

Mocht je niet veel tijd hebben en toch je zintuigen willen testen? Dan kun je kiezen voor het speltype snel spelen. Je kunt hierbij geen profiel aanmaken, dus kun je je uitslagen ook niet opslaan. Je krijgt drie willekeurige oefeningen op het niveau normaal. De training bestaat uit een oefening voor je ogen, een voor je oren en een combinatie-oefening.

Score en records

Aan het einde van elke oefening krijg je je resultaten te zien en hoor je wat de trainer daarover te zeggen heeft. Als je slecht hebt gepresteerd, zal je trainer uitleggen wat je eraan kunt doen om ervoor te zorgen dat je resultaten beter zullen worden. Je resultaten worden opgeslagen in grafieken, die je kunt bekijken in het onderdeel Statistieken. Als je een nieuw record hebt gescoord, vertelt je trainer dat met trots. Voor elke oefening kunnen drie persoonlijke records worden opgeslagen. Je kunt je resultaten vergelijken met die van andere opgeslagen profielen, zo kun je de wedstrijd aangaan met vrienden en familie.Als je oefeningen goed hebt afgerond, krijg je bonussen. Afhankelijk van de snelheid en nauwkeurigheid waarmee je de oefeningen uitvoert, krijg je bonus 1,2 of 3, waarbij bonus 3 het hoogste is. Je kunt hiermee moeilijkheidsgraden vrijspelen in het speltype Vrije Training; hier kun je alle oefeningen vinden die je hebt vrijgespeeld bij de Dagelijkse test.

Medische test

Je kunt ook medische testen afnemen, hiermee kun je in grote lijnen meten hoe goed je ogen en oren zijn. Let op: Ze dienen niet ter vervanging van echte medische testen, hiervoor moet je bij een arts zijn.Met de gehoortest kom je te weten of je lijdt aan gehoorverlies. Hierdoor kun je geluiden maar gedeeltelijk waarnemen of niet thuisbrengen. In deze test wordt beoordeeld hoe scherp je gehoor is. Voor deze test moet je een koptelefoon gebruiken.Met de oogtest test je je ogen op kleurenblindheid. De test bestaat uit een aantal borden met een mozaïek van stippen in verschillende kleuren en afmetingen. Stippen met een vergelijkbare kleur vormen een nummer of pad, dat zichtbaar is voor mensen die kleuren normaal waarnemen. Voor mensen die kleuren afwijkend zien, is dat moeilijker te zien, of zelfs helemaal niet zichtbaar.

Conclusie

+ Het spel zit op een leuke manier in elkaar, je hebt niet het idee dat je vervelende testen aan het afnemen bent. De trainer geeft je goede motivatie. De besturing werkt makkelijk, voor alles gebruik je de stylus en bij elke oefening wordt uitgelegd hoe je die moet gebruiken. De muziek past erg goed in de game, het creëert een rustgevend sfeertje.De trainer vertelt ook grappige weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat rokers meer oog en hoorproblemen hebben dan niet-rokers? – Minpunten zijn er bijna niet. Het enige puntje van kritiek is de snelheid van de uitleg, die soms wel erg vlot voorbij komt. Waarschijnlijk is het motto van je trainer niet leren, maar doen, want je hebt meestal geen kans om de uitleg na te lezen. – Gameplay: 8/10- Fun: 7/10- Levensduur: 7,5/10- Graphics: 6/10- Geluid: 8/10- Originaliteit: 8/10Score: 8,2Naam: Think SensesUitgever: MindscapePlatform: Nintendo DSTalen: Nederlands, FransPlayers: SingleplayerRating: 3+Adviesprijs: € 29,99

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.