Let Op! Deze game is voor 18 jaar en ouder! Met de komst van Dragon Age: Origins heeft de industrie er eindelijk weer een goede real-time (singleplayer) RPG bij. Het spel is inmiddels ongeveer een week uit en is verkrijgbaar voor de Xbox360 en PC. De PS3 versie komt pas 20 november uit.Naam: Dragon Age: OriginsPlatform: Xbox360, PS3 en PCGenre: RPGDeveloper: BiowarePublisher: EA GamesReleasedatum: 08/11/09 (Europese releasedatum) voor Xbox360 en PC. PS3 versie komt 20 november.Rating: 18+Players: Singleplayer only

In Dragon Age: Origins ben je lid van de Gray Wardens en wordt Ferelden bedreigd door de Blight. De Blight is een aanval van de duistere wezens; de darkspawn. Aan jou de taak om hulp (en troepen) te halen bij andere volken, aangezien de Darkspawn ver in de meerderheid is. Daarnaast zal je ook nog de leider van de darkspawn; de Archdemon moeten benaderen en verslaan. Enkel Gray Wardens kunnen dit. Ik weet het, het klinkt allemaal nogal cliché, maar Bioware kennende zit het verhaal gelukkig vol met plot-twisting momenten en onverwachte gebeurtenissen.In Dragon Age: Origins kan je met een party van maximaal vier man aan de slag. De rest van je team vestigt zich in je party kamp. Door naar je kamp te gaan kan je een praatje maken met je partymembers (al kan dat ook gewoon in de game als ze al in je actieve party zitten) en eventueel je partymembers zelfs wisselen. Partymembers levelen automatisch met het hoofdpersonage mee, ook al zitten ze in het kamp. Handig, want als je een keer partymembers gaat wisselen dan wil je niet iemand in je team hebben met een ontzettend grote achterstand. Partymembers ontmoet je door het spel heen. Meestal kan je zelf kiezen of je iemand wel of niet in je party wil hebben.Vechten is echter niet het enige waar je partymembers goed voor zijn. Bij de meeste partymembers is het namelijk ook mogelijk om een relatie met hen aan te gaan. Bijzonder is dat deze relaties ook werkelijk impact op het verhaal hebben en eventueel zelfs nieuwe quests kunnen opleveren. Wanneer er immers sprake is van liefde, worden geheimen verteld..

Een groot gevaar bij RPG’s op de console(s) is de interface. Gelukkig vormt dit wat mij betreft bij Dragon Age: Origins geen probleem. Je kunt spreuken, abilities, items en commands toewijzen aan zes verschillende knoppen. Daarnaast kan je in battle gebruik maken van de “Pause-and-Play” mode, waarbij je een snel overzicht hebt op al je bruikbare items, commands, abilities en spreuken. De PAP mode maakt het mogelijk om even de real-time combat te pauzeren en rustig een tactiek te bedenken of dus een item of spell te gebruiken die je nog niet toegewezen hebt. Ik moet zeggen, dit werkt echt ontzettend goed! De “PAP” mode wordt weergeven in een soort transparant rad, zodat je nog steeds een blik op spel en posities kan werpen.Een totaal overzicht van je statistieken, equipment, items, quests en je map zijn te vinden in het menu. Ook kan je hier de tactieken van je partymembers beheren. Net als de rest van het spel, is dit heel uitgebreid. Het beheren van je tactieken is in Dragon Age: Origins overigens ook wel nodig. Het spel is namelijk echt een tactische RPG en, afhangende van je moeilijksgraad, niet makkelijk. Zie je bijvoorbeeld een klein groepje vijanden op een heuvel? Waarschijnlijk staat daarachter, wat je dus nog niet ziet, een horde archers klaar. Of denk je even lekker ergens heen te kunnen rushen? De kans dat je in een trap stapt is erg groot. Wel jammer dat je partymembers zo dom zijn regelmatig in overduidelijke traps te lopen.

Grafisch gezien is Dragon Age: Origins niet een sterk spel. De graphics zien eruit alsof we nog in de begintijd van de Xbox360 zitten en de animaties kloppen ook lang niet allemaal. Het spel is echter wel goed gedetailleerd en ontzettend groot. Je hebt te maken met veel verschillende soorten omgevingen en ondanks dat de grafische kwaliteit van het spel er niet bovenuit spat zien de meeste vijanden er indrukwekkend uit. Er valt veel te verkennen, wat natuurlijk belangrijk is in een RPG.Ook belangrijk in een RPG is het aantal keuzemogelijkheden dat je hebt. In Dragon Age: Origins is dit met volle overtuiging een pluspunt. Ik moet toegeven dat ik eerst eigenlijk bang was dat de vele gespreksmogelijkheden in het spel geen échte gevolgen met zich mee zouden brengen. Hier had ik het gelukkig mis. Alles wat je doet, vrijwel elke keuze die je maakt, brengt gevolgen met zich mee en oeps is een gevoel dat je bij Dragon Age: Origins nog vaak zal krijgen. Ik zou het spel gerust meerdere keren op verschillende manieren kunnen uitspelen. Daarbij komt nog kijken dat er in het totaal zes verschillende origins zijn, met ieder een ander begin en een andere draai aan het verhaal.

Ook ‘fast travel’ in het spel is bijzonder, er bestaat namelijk de kans dat je middenin je fast travel even onderbroken wordt door een gevecht. Dit kan zowel zijn door monsters, als door assassins, bandieten enz. Wel jammer is dat wanneer je na de onderbreking weer verder wilt travellen, je gelijk naar de plek gaat die je eerder, voor de onderbreking, al had gekozen. Redelijk vaak dacht ik namelijk ; ‘hey wacht, ik wil toch terug voor supplies!’ en dat kan dan niet. Erg storend is het echter niet.Nog een minpuntje zijn de mapmarkers. Dragon Age is een spel met veel side-quests. Hoewel je via het menu wel een quest kan activeren, heb ik niet het gevoel gehad dat dit echt veel veranderde. Mapmarkers worden enkel aangegeven als je in dat gebied bent. Stel ik sta bijvoorbeeld op de markt in Denerim en ik moet naar een tavern, ook in Denerim, dan zie ik pas de mapmarker als ik ook werkelijk in die tavern ben. Dat is jammer.

ConclusieHoewel het spel grafisch gezien nog uit de begintijd van de Xbox360 komt en de mapmarkers niet goed zijn weergeven, is Dragon Age: Origins zeker één van de beste real-time RPG’s van nu en biedt het uren speelfun. Het spel bevat ontzettend veel diepgang en de controls zijn makkelijk te bedienen. – Gameplay: 9/10- Fun: 9/10- Levensduur: 9.5/10- Graphics: 6/10- Geluid: 7.5/10- Originaliteit: 8.5/10Totale score: 8.3Let wel op: Dit is een review van de Xbox360 versie. Sommige dingen kunnen bij een ander platform anders zijn (de graphics voor de PC zijn wél mooi).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.