Omdat iedereen zijn eigen voorkeur heeft, zijn er inmiddels al verschillende soorten games uitgekomen. Waar de een graag een potje voetbal speelt vind de ander het weer leuk om er lekker op los te knallen. Om te weten welke games in jouw voorkeur vallen, zijn ze verdeeld in genres. Dat is natuurlijk allemaal wel leuk en aardig, maar hoe moet je nou weten welk genre bij jou past? In dit artikel geven we uitleg over wat elk genre inhoudt zodat je een beter overzicht krijgt.
RPG (Role-Playing Game)
Een belangrijk kenmerk van het RPG genre is dat er sprake is van een open wereld, de speler kan gaan en staan waar hij wil. In een RPG geef je vorm aan een personage, dit doe je door het maken van keuzes. Geef je geld aan de armen of hou je het zelf? Ook heb je in het RPG genre de vrijheid om met andere personages te communiceren en te onderhandelen. Door middel van het communiceren met anderen kom je vaak hun problemen te weten en is aan jou de keus om hen te helpen (waardoor je een nieuwe quest krijgt) of niet.
Bekende RPG’s: Zelda, Oblivion, Dungeons & Dragons en Final Fantasy.

MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game)
Het MMORPG genre is vrijwel hetzelfde als het RPG alleen is het hele gebeuren online te vinden. Bij een MMORPG gaat het vooral om de interactie en samenwerking met andere spelers. Naast het onderhandelen, volbrengen van quests en dergelijke dingen kunnen spelers samen een groep vormen. Ook is het vaak mogelijk om andere spelers te vermoorden, waardoor soms hele oorlogen tot stand komen. Het MMORPG genre is voornamelijk op de PC te spelen, hoewel daar inmiddels verandering inkomt. Een ander woord voor MMORPG is MMO.
Bekende MMORPG’s: World of Warcraft, Age of Conan, EVE online en The Lord of the Rings Online

FPS (First Person Shooter)Bij een FPS bespeel je een personage vanuit de eerste persoon, dit wil zeggen dat je alles door de ogen van het personage bekijkt. Bij een FPS krijg je vaak missies die je moet volbrengen. Tijdens de missies kom je veel vijanden tegen die je moet vermoorden, voordat je zelf geraakt wordt.Bekende FPS’s: Halo, Far Cry, Half-Life en Call Of Duty

TPS (Third Person Shooter)
Een TPS is vrijwel hetzelfde als een FPS alleen bespeel je het personage vanuit de derde persoon. Hierdoor kijk je niet door de ogen van het personage, maar zie je hem gewoon in het scherm lopen. Tegenwoordig is het in veel games mogelijk om je personage zowel in de eerste persoon als in de derde persoon te spelen.
Bekende TPS’s: Gears of War, Max Payne, Resident Evil en SOCOM

Shoot ‘Em Up
Bij een Shoot ‘Em Up is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk vijanden vermoord zonder zelf geraakt te worden. Veel Shoot ‘Em Up spellen vallen onder het Arcade genre.
Bekende Shoot ‘Em Up: Space Invaders


Fighting
Fighting Games komen meestal in Arcadehallen of op Consoles voor. Bij Fighting games is er altijd sprake van close-combat, wat wil zeggen dat je nooit op afstand tegen iemand vecht (dus geen geweer, pijl en boog, of iets dergelijks). In veel Fighting Games is er sprake van een ‘stage’ systeem.
Bekende Fighting Games: Street Fighter, Tekken, Super Smash Bros en Virtua Fighter

Racing
Racing Games kunnen zowel in de eerste als in de derde persoon worden gespeeld. In de meeste gevallen is het de bedoeling om zo snel mogelijk en als eerste over de finish te komen, maar er zijn vaak verschillende soorten modes zoals Time Trials, CheckPoint Races, Flag Races, enz. Bij alle soorten modes is het in ieder geval de bedoeling dat je zo snel mogelijk bent. Race games kunnen in allerlei soorten voertuigen worden gespeeld.
Bekende Race Games: Need For Speed, Burnout Paradise, Carmageddon, Mario Kart, Motorstorm en Project Gotham Racer.

Puzzel
Puzzel Games zijn vaak korte maar verslavende games. Er zijn verschillende soorten puzzels waaronder doolhoven, puzzels waarbij verschillende stukken verschoven moeten worden, puzzels waarbij je patronen moet herkennen en puzzels waarbij je gebruik moet maken van je logisch verstand. Soms is het ook de bedoeling dat je dingen in de juiste volgorde moet zetten. Bij puzzelgames moet je altijd strategisch te werk gaan.
Bekende Puzzelgames: Tetris, Bomberman, Mijnenveld en Lumines.


Muziek
Het Muziek Genre daagt de speler meestal uit om een bepaald ritme of een bepaalde melodie te spelen. Dit kan op allerlei verschillende manieren, waaronder door op een instrument te spelen. Andere bekende vormen zijn dansen op een dansmat of zingen door een microfoon. Het kan ook zo zijn dat je zelf een melodie moet maken.
Bekende Muziek games: Wii Music, DDR, Rock Band, Guitar Hero en Singstar.

Sport
Zoals de titel al aangeeft bespeeld je bij het sport genre allerlei sporten. Het Sport genre is momenteel erg populair op de Wii. Er zijn twee verschillende soorten Sport games; namelijk het werkelijk spelen van één, of enkel een strategie bedenken zoals bij sport managers.
Bekende Sportgames: Virtua tennis, Wii Sports, FIFIA, Madden FNL en Championship Manager.


Platform
Bij Platform Games is het de bedoeling dat de speler van het ene platform naar het andere platform gaat. Dit doet hij meestal door middel van springen, klimmen en rennen. In de levels zijn vaak obstakels als afgronden, voorwerpen die naar beneden vallen en natuurlijk vijanden. In het level zijn vaak beloningen te vinden om die de speler stimuleert door te gaan.
Bekende platform games: Mario, Donkey Kong, Sonic en Rayman.

RTS (Real-Time Strategy)
In een RTS Game kunnen spelers eenheden manoeuvreren en op bepaalde plaatsen positioneren. Door hun eenheden ergens te positioneren kunnen ze bepaalde gebieden beveiligen. Ook kunnen ze er andere basissen mee aanvallen. De speler kan tijdens het spel de eenheden aanmaken. Om een eenheid aan te maken moet hij bepaalde bronnen gebruiken. Als de speler een bepaald aantal bronnen heeft kan hij zijn eenheden ook upgraden en nieuwe gebouwen maken.
Bekende RTS Games: Command and Conquer, Age of Empire, Warcraft en Starcraft

TBS (Turn-Based Strategy)
Een Turn-Based Strategy game is eigenlijk precies hetzelfde als een Real-Time Strategy game alleen wordt er gebruik gemaakt van beurten. Wanneer de speler een beurt heeft kan hij een (beperkt) aantal dingen doen, wanneer hij daarmee klaar is kan hij zijn beurt eindigen en wachten tot de vijand zijn beurt heeft gehad.
Bekende TBS: Heroes of Might and Magic, Civilization en Master of Orion.

Survival Horror
Survival Horror games zijn games die je meestal liever niet alleen in het donker speelt. Het doel van de speler is om te overleven en/of te ontsnappen van de vijand. In het Survival Horror genre zijn de vijand meestal zombies of andere rare wezens.
Bekende Survival Horror Games: Resident Evil, Alone in the Dark, Left 4 Dead en Dead Space

Arcade
Arcade Games hebben meestal korte levels en simpele gameplay en controls. Hoe verder je bij een arcadegame in het level komt, hoe moeilijker het wordt. Meestal gaat het er bij arcade games om dat je het zo lang mogelijk volhoudt.
Bekende Arcade Games: Pac-man, Streetfighter, Space Invaders en Mortal Combat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.