Mijn kinderen zijn gek op gamen en het is dan ook een fijne bijkomstigheid als datgene wat ze spelen ook nog eens leerzaam is. Eerder schreef Sam al over de Osmo Coding Kit en de Osmo Little Genius Starter Kit. Van al het leren krijg je natuurlijk wel trek, dus het is tijd dat we een pizzeria openen met Osmo Pizza Co.!

Onze nieuwe pizzeria is verpakt in een mooie stevige doos van Osmo. In de doos zitten twee aparte doosjes. In het ene doosje zit de houder en de reflector voor de tablet. Net als de andere kits is dit een witte plastic houder waar je de tablet in zet. De reflector zet je bovenop voor de camera, zodat deze het zicht op de ondergrond heeft. Mocht je al een kit hebben dan kun het Pizza Co pakket ook kopen zonder deze houder. Deze houder en de reflector zijn compatible met vrij veel iPad types, maar wij hebben een Pro 12,9″ en die past er eigenlijk niet in. Gelukkig geeft de site een mooie tip waarop je het toch werkbaar kunt maken. Daarnaast zouden ze bezig zijn met de ontwikkeling van een kit die ook compatible is met andere tabletmodellen.

Dan is er nog het tweede doosje en daar vinden we alles wat we nodig hebben om een goede pizzeria te runnen. Hierin zitten een kale pizza, zes verschillende toppings (peperoni, paprika, ananas, olijven, ansjovis en champignons) en een berg wisselgeld in de vorm van briefgeld en muntgeld. Alles is van zeer karton gemaakt en voelt stevig aan. Tot slot heb je dan alleen nog de app nodig die je kunt downloaden in de appstore of via de overkoepelende Osmo app en dan kun je los.

Pizza’s beleggen
Als je de game opstart krijg je een uitleg van de huidige eigenaar van de pizzeria, hij gaat namelijk op vakantie en heeft jou gevraagd om het van hem over te nemen. Je krijgt een snelle uitleg over hoe je de pizza moet beleggen en hoe je deze in de oven schuift. Tot slot krijg je nog uitleg over hoe de klanten kunnen betalen en dan de belangrijkste boodschap: je moet ook nog huur betalen. Onze eerste dag begint rustig met een paar kaaspizza’s. Voor die kaaspizza hoef je enkel de pizza voor de tablet te leggen en deze daarna rustig in de oven te schuiven door de pizza naar rechts te schuiven. De pizza bakt in een aantal seconden en wordt dan automatisch naar de juiste klant aan de bar gebracht. Naast een kaaspizza zijn er natuurlijk ook klanten die toppings erop willen. In de eerste levels geven ze één topping aan die ze lekker vinden en één die ze niet lekker vinden. Het is dan aan jou om de pizza voldoende te beleggen met de toppings naar keuze. De klant zal steeds blijer worden naarmate je meer van die lekkere toppings op de pizza legt. Hoe blijer de klant, hoe beter de reputatie aan het einde van de dag.

Klanten kunnen echter ook bijzondere verzoekjes doen, bijvoorbeeld door de toppings in een bepaalde vorm te leggen. Inmiddels hebben we verzoekjes voor een zonnebloem van ananas en olijf en een gezichtje van onder andere peperoni. Hoe verder je bent in de game, hoe vaker en ingewikkelder de bijzondere wensen zijn. Wat erg jammer is, is dat je op meerdere momenten merkt dat de vertaling niet goed is. Zo vroeg een klant mij om alleen maar groenten, dus ik belegde de pizza met paprika en champignons. Ze was echter niet tevreden, dus dan krijg je een voorbeeld te zien van wat het had moeten zijn. Ik zag vervolgens een pizza met alleen maar groene paprika’s. Ik vermoed dat de vertaling vanuit het Engelse greens is gekomen. Nu is dat vermoedelijk bedoeld als groene groentes of gewoon groenen. Dat is voor kinderen natuurlijk helemaal niet logisch en leert ze dan ook niet de juiste categorieën.

Nadat je de pizza’s hebt belegd schuif je de pizza naar rechts om deze in de denkbeeldige pizzaoven te schuiven. Ik vermoed dat de incompatibiliteit van onze iPad Pro de reden was dat hij de toppings maar ook het schuiven van de pizza niet altijd goed registreerde. Verder werkte dit echt verbazingwekkend goed. Voor de kinderen werkte het ook heel natuurlijk en wordt alles goed aangegeven tijdens het spel. Ze krijgen steeds weer een reminder als het wat langer duurt voor ze de juiste beweging maken.

Betalen
Als de klant de pizza op heeft is het tijd om te betalen. Betalen doe je door de pizza om te draaien zodat deze verandert in een soort dienblad. De prijs van de pizza staat rechts in beeld en je krijgt een bedrag van de klant. Is het gepast, dan hoef je verder niets te doen. Het kan echter ook zijn dat je wisselgeld moet geven, dus dan is het rekenen geblazen. Gelukkig is er een steuntje onder in beeld die je vertelt hoeveel wisselgeld je al hebt neergelegd en zie je een meter met hoeveel je nog moet teruggeven. Als je teveel terug geeft dan is dat ook te zien in de meter onder in beeld en nemen ze het geld ook nog niet aan. Dat scheelt weer, fouten kun je dus niet maken! Tijdens het betalen komen er wel nieuwe klanten binnen en als je te lang wacht gaat hun metertje lopen. Als het metertje is afgelopen krijg je geen of minder fooi. Ben je klaar met het afhandelen van de betalingen, dan draai je het dienblad weer om zodat je weer nieuwe pizza’s kunt bakken.

Moeilijkheidsgraad en Junior Mode
Wat erg prettig is, is dat de game heel goed aan te passen is aan niveau. Zo kun je instellen hoe complex je het wisselgeld wilt doen (van geen tot in de kleinste muntjes), je kunt instellen of er een timer op de bestellingen staat, of de opdrachten in tekst of pictogrammen worden gegeven of misschien wil je zelfs alleen pizza’s bakken en het rekenen achterwege laten. Hierdoor is het voor zowel mijn bijna achtjarige als net driejarige leuk om te spelen. De Junior Mode stelt alles in een keer een stuk makkelijker in en die kun je via de opties, maar ook direct in het menu selecteren. Dit menu is heel overzichtelijk met eigenlijk maar drie knoppen die de speler hoeft te gebruiken namelijk Start volgende dag, Junior Mode en Decoreren. De kinderen hoeven ook niets anders te gebruiken en als ouder kun je bij het tandwiel instellen wat je nodig hebt. Op een gegeven moment zat echter de Osmo wereldbol ineens voor het tandwiel, waardoor de opties niet goed bereikbaar waren. Na het opstarten van een dag kun je echter wel weer bij de opties uitkomen en is alles zelfs tijdens het spelen nog aan te passen. Dat maakt wel weer heel erg veel goed. Mocht het rekenen dus toch wat te lastig blijken, kun je het gewoon een beetje makkelijker maken.

Decoraties
Aan het einde van elke dag zie je hoe je het gedaan hebt en hoe populair je bent. Hoe populairder, hoe meer klanten en natuurlijk dan ook hoe meer geld. Je krijgt een overzicht van het geld wat je hebt verdiend aan de pizza’s en fooi, maar het geld wat je voor levering van ingrediënten moet betalen gaat er weer af. De winst van de dag gaat in de spaarpot. Eens in de zoveel tijd betaal je de huur, maar wat er overblijft kun je gebruiken om decoraties te kopen of een snellere oven. Vooral mijn dochter vond het erg leuk om te kijken wat je kon kopen van het geld en vanzelf kon je geen geld meer uitgeven. Voor zoonlief was het wat minder interessant, behalve een nieuwe oven. Door lekker te spelen, steeds meer klanten binnen te halen en meer sterren voor je restaurant te verdienen (door een soort takenlijstje te behalen) word je uiteindelijk natuurlijk de beste pizzeria die er bestaat.

Alena’s oordeel
De kinderen vonden het een super leuk spel om te spelen. Op de vraag wat ze het leukste vonden: “De klanten en het pizza bakken!” De klanten zijn vrolijk, vriendelijk en kleurrijk en daarom spreekt het ze aan. Het zijn ook allemaal diertjes, dus regelmatig hoorde ik: “Jaaaa! De maki is er weer!!”. Het bakken van de pizza’s werkt heel simpel en de instructies zijn over het algemeen duidelijk genoeg voor ze. Het fijne is dan dat ze beide een eigen pizzeria (account) kunnen hebben en deze op hun eigen niveau kunnen spelen. Ook vinden ze het heel leuk om samen te spelen en elkaar te helpen. Wat ik wel merkte was dat het voor de achtjarige wel even tijd nodig had voor hij het weer wilde spelen. Het leerelement valt nauwelijks op, maar is natuurlijk wel vermoeiend. Het lekker simpel pizza’s maken met zijn zusje was dan ook veel leuker en makkelijker.

Al met al is het wel een leuk setje om aan te schaffen en is het voor vele leeftijden geschikt door het aanpassen van de moeilijkheidsgraad. De set is best prijzig als je de Starter Kit koopt, zo rond de €52,-. Maar aan de andere kant is een gemiddelde game net zo duur en dat is toch echt alleen maar een doosje. En een goed bordspel is vaak niet veel goedkoper. De game zou echt top zijn als de schoonheidsfoutjes van de vertaling en de overlappende wereldbol worden verbeterd. Het is wel een aanrader om kinderen op een speelse manier te leren rekenen terwijl ze ook gewoon lekker pizza’s aan het bakken zijn.

+ Kit is goed verpakt
+ Spelonderdelen van goede kwaliteit
+ App is snel te vinden en downloaden in de appstore
+ Leerzaam
+ Vrolijk en kleurrijk

– Vertaling niet overal kloppend
– Na een tijdje misschien wat repetitief
– Alleen beschikbaar voor iPad of Amazon Fire tablet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.