Leren coderen met je iPad dat wilde mini Female-Gamer Fawn wel eens uitproberen. Daarom ging ze voor onze site snel aan de slag met de Osmo Coding starter kit.

Stevig materiaal met kinderlijke uitstraling
Toen ik het pakketje ontving had ik er meteen zin in om het uit te proberen. De doos ziet er vrolijk en kinderlijk uit. Het materiaal voelde goed en stevig aan. Ik vind de iconen op de coding blocks erg duidelijk. Je ziet al snel hoe je bepaalde stappen moet zetten door middel van de coding blocks. Het doosje waar de coding blocks in moeten helpt je om alles goed op te bergen. De houder waar de iPad in staan is niet alleen handig voor dit spel maar ook voor andere apps, zoals Netflix kijken na het leren coderen.

Verschillende apps om te leren
Bij de Osmo Coding starter kit horen drie verschillende apps waar je mee aan de slag kan gaan. Met Coding Awbie ga je op avontuur en leer je stappen te zetten. Coding Jam voor een muzikaal lesje en Coding Duo kun je alleen of samen spelen. Ik vind het erg goed dat er drie apps bij zitten. Zo zit er altijd wel een app bij die je leuk vind om te spelen. Daarnaast vind ik het leuk dat er ook een app bij zit die je samen kan doen. Zo kun je als er een vriendje of vriendinnetje komt spelen ook samen leren coderen.

Coding Awbie
In Coding Awbie vind je allemaal aardbeien. Binnen deze app heb je een camp die je d.m.v. de gevonden aardbeien kan upgraden. De aardbeien vind je door op avontuur te gaan met Awbie. Je wandelt met Awbie door een vrolijk uitziende wereld. Om te kunnen wandelen met Awbie maak je gebruik van de coding blocks. Je moet wel een beetje puzzelen, voor jonge kinderen kan dit in het begin even lastig zijn maar wel leuk. De coding blocks leg je op volgorde voor je iPad neer, de app telt af en Awbie wandelt dan het pad die je voor hem neer hebt gelegd. Je kunt de coding blocks met elkaar combineren om zo een pad voor te programmeren.

Coding Jam
Met coding Jam kun je je eigen muziek en nummers maken. In het begin heb je drie poppetjes waarmee je de eerste opdrachten mee uitvoert. Door verschillende opdrachten te voltooien unlock je andere poppetjes om een nieuwe trio samen te stellen. Ieder poppetje heeft een eigen thema en daarin instrumenten of geluiden. Om een nummer te maken kies je door middel van de coding blocks een instrument of geluid die ze afspelen. Je kan kiezen uit drie verschillende instrumenten en vier verschillende tonen of ritmes per instrument. Je kunt tot maximaal 4 coding blocks neerleggen om een patroon van geluiden te maken. Dit sla je op en combineer je met de andere twee poppetjes. Zo maak je al snel een leuk nummer die je kan delen met anderen. In de app kun je ook een videoclip maken. Dit vind ik de leukste app die bij de Osmo Coding Starter kit zit.

Coding Duo
Hierin kun je samen met iemand anders verschillende puzzels oplossen om besjes te verzamelen. Je kunt deze puzzels ook in je eentje doen maar samen is het net even iets leuker. Het is hierbij wel belangrijk dat er voldoende licht in de ruimte is anders ziet hij beide coding blocks naast elkaar niet. Ik vond deze app vooral leuk omdat ik deze samen met iemand anders kon doen. De puzzels zorgen ervoor dat je oefent wat je geleerd hebt met de andere apps. Zo kun je dus het coderen goed oefenen.

Fawn haar oordeel:
Ik vind het leuk en ook super cool dat de app reageert op de coding blocks. Op deze manier leer je makkelijk en snel coderen. Ik zou de Osmo Coding starter kit vooral op mijn lijstje zetten als ik iets jonger zou zijn. Dit omdat het een best duur cadeau is en ik vooral Coding Jam het leukste vind. Dat is maar een app en dan is het best prijzig. Maar voor jongere kinderen is het zeker een leuk cadeau en goede stap naar leren coderen.

Sam haar oordeel (ouder):
Wat een prachtige kit is dit. Het materiaal voelt goed stevig aan en lijkt daardoor ook vrij hufterproef. Iets wat zeker bij jongere kinderen vaak wel aan te raden is, weet ik uit ervaring. Mijn dochter Fawn (10) vond de kit wel heel leuk om te reviewen. Ze is er dan ook wel heel blij mee, maar ze is ook heel prijsbewust. Zelf vond ik het heel leuk om haar te zien spelen met Coding Jam. Ik heb samen met haar Coding Duo gespeeld en het was leuk om te zien hoe snel ze de stappen op pikt die je moet zetten om het veld te bewandelen. Door de Osmo Parent app te installeren kan ik ook zien hoe ze vooruit gaat met het leren coderen. Dat vind ik heel erg prettig vooral ook omdat ik zo een idee krijg wat haar het meeste ligt. Er zijn heel veel uitbreidingsmogelijkheden om je kinderen te blijven uitdagen. Persoonlijk vind ik het de prijs wel waard zeker ook omdat het erg stevig en goed in elkaar zit.

+ Stevig materiaal
+ Leerzame apps
+ Vrolijke uitstraling
+ Super leuke muziek app
+ Makkelijk leren coderen

– Prijzig
– Alleen voor iPad beschikbaar

Eindconclusie: must have voor jonge ontwikkelaars met een iPad.

Met dank aan Osmo voor de review copy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.