Veel mensen kennen VPN vooral als een manier om bijvoorbeeld Amerikaanse sites te kunnen bekijken die je met een Europees IP-adres niet kunt bekijken, maar je kunt VPN ook handig gebruiken met gamen. Maar, hoe vind je nou de juiste VPN?

Eerst even wat basics, want VPN klinkt veel ingewikkelder dan het eigenlijk is. Een VPN (Virtual Private Network) is een privénetwerk waardoor internet via een versleutelde verbinding. Zo zien mensen bijvoorbeeld niet je IP-adres, wat je kunt zien als je ‘postadres’ op internet. Kortom, je internet een stuk anoniemer omdat de identificatiecode van jouw specifieke naam en adres niet worden gedeeld.

Waarom VPN?

Dan vraag je je misschien af, waarom zou je voor een VPN kiezen? Dat kan allerlei redenen hebben en meestal is het bovendien een mix ervan: veiligheid, anonimiteit en een vrijer internet. Je hebt vast gemerkt dat vorig jaar de GDPR is ingegaan, een privacywet die het internet enerzijds veiliger moet maken, maar het ook juist veel ingewikkelder maakt. Er komen steeds meer regels voor het ooit zo vrije, wereldwijde web. Daar is niet iedereen even comfortabel mee, waardoor die mensen er vaak voor kiezen via een VPN te surfen.

Je weet nu wat VPN is en waarom je het zou gebruiken om te internetten, maar dit artikel heet niet voor niets VPN’s om te gebruiken bij het gamen. Ten eerste wil ik je waarschuwen, want via een VPN-verbinding internetten zorgt ervoor dat je net even wat trager bent. Dat merk je mogelijk niet eens als je gewoon aan het surfen bent, maar met gaming is die snelheid natuurlijk juist heel belangrijk. Ik raad je dus aan via een VPN-verbinding te gamen als je internet lekker snel is.

DDos

Een VPN kan helpen tegen DDos-aanvallen, waarover je wel eens hoort. Ze komen bijvoorbeeld voor in de esports-business, waar mensen ze gebruiken om anderen dwars te zitten. Door zo’n aanval kan die andere persoon immers niet meer goed zijn PC gebruiken, laat staan een game normaal spelen. Dat gedrag is niet alleen heel kinderachtig en gevaarlijk, het is ook nog heel erg onsportief. Toch gebeurt het wel, waardoor sommige gamers de veiligheid van een VPN opzoeken.

Er zijn bijvoorbeeld landen waarin bepaalde games zijn verboden. Je kunt dan toch online spelen door via een VPN te internetten. Maar, hieraan kleeft wel een maar, want vaak zijn zulke landen ook niet zo happig op VPN. Let dus goed op, mocht je in zo’n land op vakantie gaan er willen gamen, dat je op de hoogte bent van de regels met betrekking tot het gebruiken van een VPN.

Er is trouwens nóg een reden om via VPN te internetten als gamer. Hoewel het steeds minder vaak voorkomt, gebeurt het nog weleens dat een spel in een ander land net even eerder verschijnt. Wil je er als eerste bij zijn om alvast te kunnen spelen ter voorbereiding op je stream, of bijvoorbeeld als oefening voor de rest van de wereld die er straks met al zijn skills bij komt, dan kun je een game in de ‘lokale’ online winkel eerder kopen, want je kunt immers doen alsof je surft vanuit een ander land dan je eigenlijk doet.

Wil je een VPN gebruiken? Hier staat een handig VPN-lijstje waaruit je een VPN-aanbieder kunt kiezen die het beste bij je wensen past.

Dit artikel is voortgekomen uit een samenwerking.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.