Op onze website kom je af en toe wel eens iets tegen dat met cosplay te maken heeft, maar waar moet je starten als je zelf aan cosplay wil beginnen? Waar zijn tips en tricks te vinden? Joyce vond dat het tijd werd voor een website waarbij je ‘Alles over cosplay’ terug moet kunnen vinden. Met behulp van een aantal collega’s uit het cosplay-vak is deze website tot stand gekomen met regelmatig nieuwe frisse items met superveel tips! Ik wilde dolgraag meer weten over de website en de dame hierachter, lees dus het interview dat ik met Joyce had.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Joyce, een enthousiaste meid in de twintig met veel te veel hobby’s. Ik ben gek op alles wat met Japan te maken heeft, gaming, kawaii dingen, fotografie, bloggen en natuurlijk cosplay!

               v.l.n.r.: Game museum Zwolle, Gudetama Cafe Osaka, met FFXV developers op FFXV Launch Party in Antwerpen

Waarom ben je de website ‘Alles over Cosplay’ gestart en heb je hulp van anderen?
Een paar maanden geleden ben ik begonnen met Alles Over Cosplay. Dit kwam, omdat ik vanuit mijn andere site (The Sushi Times) zag dat er steeds meer vraag was naar cosplay onderwerpen. Ze pasten echter niet zo goed bij het thema Japan en dus besloot ik er een apart project van te maken. Met name, omdat ik, als cosplayer, zelf ook regelmatig tegen gebrekkige informatie aanliep, zeker toen ik net begon en alles nog nieuw was voor mij.

De informatie die te vinden is, is grotendeels in het Engels, maar vaak allemaal losse tutorials met termen die je, als beginner, helemaal niks zeggen. Ik wilde met Alles Over Cosplay dan ook een volledig Nederlandstalig platform opzetten, waarbij een beginner alles kan vinden wat hij/zij maar wil weten over cosplay. Het doel is om vanuit daar verder te groeien met tal van tutorials en meer geavanceerde technieken, zodat iedereen de mogelijkheid heeft wat nieuws te leren of anderen iets te leren.

Dit kan ik doen dankzij de hulp van enkele zeer enthousiaste vrijwilligers en cosplayers zoals Team Paraluna, MMMC, en anderen. Dit zijn “echte” ervaringsdeskundigen die hun kennis met anderen willen delen. Dit kan gaan over het stylen van je pruiken tot het werken met LEDs in je kostuums of het maken van SFX make-up.

Speel je zelf ook videogames? Welke game is je favoriet en welke kijk je naar uit?
Ik heb vrijwel elke console GESPEELD, vanaf de Dreamcast, maar ondanks de toffe retro games met (vaak) nostalgische waarde ben ik toch meer “fan” van de nieuwere consoles: de PlayStation 4, Switch en Nintendo 3DS. Xbox heb ik echter nooit iets mee gehad. Een favoriete game vind ik moeilijk om te noemen, maar enkele van mijn favoriete franchises zijn: Pokémon en de Shin Megami Tensei/Persona games. Op het moment kijk ik o.a. heel erg uit naar de releases van Secret of Mana, Bayonetta 3 en Nii no Kuni II. Voornamelijk JRPG’s dus.

Doe je zelf ook aan cosplay? Welke cosplay heb je zelf al eens gemaakt?
Ja! Al moet ik eerlijk toegeven dat ik een vrij luie cosplayer ben en tegenwoordig nauwelijks meer toe kom aan het daadwerkelijk zelf maken van volledige kostuums. Enkele favorieten uit het verleden zijn mijn Lilligant Pokémon Gijinka, Pink Dress Bulma uit Dragonball, en Afro Bulma uit Dragonball Z. Vrij casual allemaal, maar ontzettend leuk om te doen en comfortabel genoeg om zelf nog veel foto’s te kunnen maken tijdens een conventie.

Wat is je favoriete cosplay-personage? Waar zou je nog een cosplay van willen doen/maken?
Er staan echter nog super veel cosplays op mijn wishlist waarvan vele echt enorme kostuums zijn. Jammer genoeg kom ik er weinig aan toe en kies ik meestal voor wat simpelere kostuums die makkelijker te maken zijn. Zo hoop ik dit jaar in elk geval een leuke Love Live cosplay te kunnen doen (welke weet ik nog niet precies, teveel leuks!), maar ook Junko Enoshima van Danganronpa, en Alena uit Dragon Quest staan op de lijst voor dit jaar.

Wat is HET cosplay evenement van NL?
Hmmm… dat ligt er een beetje aan wat voor soort cosplay je leuk vindt. Ben je meer van de Amerikaanse franchises dan mag je Dutch Comic Con in Utrecht echt niet missen. Dit is zo’n beetje het grootste evenement van Nederland op het gebied van Films, Comics, Superheroes etc. Ben je meer van de Japanse franchises dan is Animecon echt een aanrader. Intens veel cosplayers en een weekend bomvol activiteiten. Dit is dan ook al jaren mijn persoonlijke favoriet en ik zorg er elk jaar voor dat ik er minstens één dag, maar het liefst het hele weekend bij ben.

                                      v.l.n.r.: Afro Bulma & Badman Vegeta, Arcanine Gijinka, Bulma Dragonball versie

Wat vinden de mensen in je omgeving er van dat je aan cosplay doet?
Over het algemeen wordt er heel positief op gereageerd. Vaak wel een eerste opgetrokken wenkbrauw wanneer je erover verteld, maar als je mensen er wat meer over uitlegt vinden ze het vaak alleen maar leuk om iemand te ontmoeten met een hobby, zoals cosplay.

Je kan ook een (kant en klaar) kostuum kopen voor carnaval of Halloween, mogen mensen dit dan wel cosplay noemen? Of is iets pas een echte cosplay als je het zelf hebt gemaakt?
Dat is heel persoonlijk. In essentie draaide cosplay om het uiten van je fandom op een creatieve manier. Het zelf maken van de kostuums is ook gekomen, omdat er tientallen jaren geleden simpelweg gewoon geen kant-en-klare kostuums te vinden waren voor cosplay. Tegenwoordig heb je een ruime keuze uit kant-en-klare kostuums. Persoonlijk vind ik dat ook allemaal prima. Zo bestaat mijn collectie cosplays uit ongeveer 70% gemaakt en 30% gekocht. Voor mij maakt het geen verschil of iemand koopt of niet. Behalve als ze meedoen aan een cosplay competitie natuurlijk, dan zijn gekochte cosplays echt not-done.

Heb je nog een tip voor iemand die wil beginnen met cosplay?
Neem de tijd om je te verdiepen in bepaalde materialen en technieken en doe wat “huiswerk”. Blijf echter niet te lang alleen maar dingen lezen. maar ga zelf aan de slag met de materialen en probeer zoveel mogelijk uit. Kijk wat voor jou werkt en wees vooral niet bang om fouten te maken. Juist van die fouten leer je meer!

Dank je wel Joyce voor je tijd en veel succes met de website!

Op de website kan je ongelofelijk veel tips vinden , dus of je nu een starter bent of op zoek naar die ene tip om je cosplay nog mooier te maken, neem dan een kijkje op: Alles over Cosplay

Of volg Alles over Cosplay via de social media:
* Facebook – Alles over Cosplay
* Twitter – Alles over Cosplay
* Instagram – Alles over Cosplay

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.