Op Facebook kom je zo nu en dan de meest bijzondere personen tegen. Zo kwam ik bijvoorbeeld Liza tegen die zich staande houdt in de wereld van de cosplay samen met partner in crime Sophie. Samen doen ze mee aan diverse wedstrijden en zijn zelfs in China geweest om Nederland te mogen vertegenwoordigen. Ik mocht deze dames een aantal vragen voorleggen en het interview lees je hieronder.

img_cosplay_team_paraluna_Dawn_of_Mana_China_voorronde_cosplaysDawn of Mana China voorronde cosplays

Kunnen jullie je even voorstellen?
Natuurlijk! Wij zijn Sophie en Liza. Samen staan we beter bekend als Team Paraluna. Wij spelen graag videogames en maken samen verschillende karakters uit onze favoriete games helemaal na.

Wat doen jullie in het dagelijks leven?
Sophie is een tandheelkunde student en Liza is een software tester. We zijn dus normaal gesproken helemaal niet bezig met kostuums. Toch zie je stiekem wel wat overeenkomsten; Sophie traint in haar werkveld haar oog-hand coördinatie voor precisiewerk, en Liza moet bij het testen van software ook creatief denken om complexe problemen op te lossen. Zo gebruiken we vaardigheden uit ons werkveld voor onze hobby en vice versa.

Hoe zijn jullie met cosplay begonnen?
Op hele verschillende manieren eigenlijk! Sophie was altijd al geïnteresseerd het maken van eigen kleren dus ging zij een naaicursus volgen. Via deze cursus is Sophie in aanraking gekomen met cosplay en is zich daarna zelf verder gaan ontwikkelen. Voor Liza begon het met de interesse in het model staan en op het podium op te treden.

img_cosplay_team_paraluna_Caithe_and_Faolain_Guild_Wars2Caithe and Faolain Guild Wars 2

Wat is je favoriete cosplay?
Tot nu denk ik dat ons favoriete project Caithe en Faolain zijn uit Guild Wars 2. Deze twee personages zijn Sylvari, een fictief ras wat een soort plantenmensen zijn. Voordat wij aan dit project begonnen waren er nog geen complete cosplays van deze plantenmensen gemaakt en vaak werd er ook gezegd dat het onmogelijk was om er een cosplay van te maken. Toch zijn we de uitdaging aangegaan, en na een jaar hard werken waren deze droomoutfits werkelijkheid geworden. Zelfs nu een paar jaar later worden onze kostuums nog veel als voorbeeld gebruikt voor mensen die ook een Sylvari willen cosplayen.

img_cosplay_team_paraluna_Liza_als_Caithe_Guild_Wars2Liza als Caithe Guild Wars 2

Wat het nog leuker maakte was dat we met deze outfits ook nog eens de European Cosplay Gathering voorronde wonnen. Daarom mochten we ons optreden nogmaals uitvoeren op het grote podium in Parijs! Ook hebben deze cosplays ervoor gezorgd dat we in contact kwamen met de makers van Guild Wars 2, die ook ons optreden gezien hebben. Voor een cosplayer is het bijna het hoogste doel om de ontwerper van je karakters te ontmoeten, en hun goedkeuring te krijgen is als een droom die uitkomt.

Hoe lang duurt het om die cosplays aan te trekken?
Caithe en Faolain hebben naast de ingewikkelde outfits, alle twee prosthethics en bodypaint nodig. We zijn vaak in totaal meer dan 5 uur bezig om alles aan te krijgen. Dit is echter wel een uitzondering! Veel andere kostuums duren veel minder lang.

img_cosplay_team_paraluna_Sophie_als_Momohime_MuramasaSophie als Momohime Muramasa

Ik neem aan dat jullie eerder alleen naar events gingen om jullie cosplay te showen, hoe kwamen jullie bij de cosplay wedstrijden?
We zijn enorm geïnspireerd geraakt toen we voor het eerst de Nederlandse voorronde zagen voor EuroCosplay. De winnaar van deze voorronde ging door als Nederlandse vertegenwoordiger naar de finale in Londen. Alle outfits waren zo mooi en iedereen was zo gedreven. Het niveau was opeens zo hoog dat we hoopten dat wij door eens mee te doen ook meer konden leren en onze vaardigheden konden verbeteren. Toen we later ook vaker wedstrijden begonnen te winnen was dat natuurlijk fantastisch! Het heeft ons de kans gegeven om naar finales te gaan over de hele wereld, wat een geweldige ervaring is. Maar zelfs nu doen we voornamelijk mee om te blijven leren. Zo krijgen we steeds weer inspiratie voor een volgend project.

img_cosplay_team_paraluna_China_finale_podiumChina finale podium

Hoe vaak doen jullie mee aan wedstrijden en hoe gaan deze in zijn werk?
We doen gemiddeld 2 wedstrijden per jaar. We werken aan onze outfits en ons optreden in de weekenden en doordeweeks in de avonden. Terwijl we hieraan werken houden we onze progress ook bij met foto’s want deze hebben we nodig bij de jurering. Tijdens de wedstrijd zelf is het voorjureren heel belangrijk voor alle details in onze outfits. Juryleden kijken naar de afwerking, creativiteit en hoe goed je op het karakter lijkt. Daarna is het optreden zelf. Per wedstrijd verschilt dit. Aangezien wij een duo zijn doen wij vaak mee met de Nederlandse voorrondes die special zijn opgesteld voor teams van 2 tot maximaal 3 mensen. Bij deze voorrondes bereid je een optreden voor van 2,5 minuut.img_cosplay_team_paraluna_Liza_als_Alice_Alice_Madness_Returns

Liza als Alice Madness Returns

Maar we hebben ook kleinere wedstrijden gedaan waarbij het podium deel een fashionshow is. Je loopt dan in je outfit de catwalk af. Toch doen Sophie en ik vaak graag nog even iets speciaals bij dit soort wedstrijden, Sophie had laatst de bewegende boog gemaakt voor Aloy van Horizon Zero Dawn die ze vooraan het podium demonstreerde. Dit zijn altijd leuke dingen om het publiek mee te verrassen. We vinden wedstrijden enorm leuk omdat we altijd een erg enthousiast publiek hebben. Ons grootste publiek tot nu toe was 20.000 toeschouwers in Japan bij de World Cosplay Summit finale. Tegenwoordig jureren we vaker wedstrijden dan dat we zelf ook meedoen.

img_cosplay_team_paraluna_Daydreamers_Finery_and_Stag_Armor_China_finale_cosplays
Daydreamers Finery and Stag Armor China finale cosplays

Nu hebben jullie vorig jaar een cosplay wedstrijd gewonnen in NL, daarna mocht je naar China om Team Nederland te versterken, hoe is het gegaan?
Het was fantastisch in China! De organisatie had alles heel goed uitgestippeld en we hebben zoveel van de omgeving gezien door verschillende tours die ze hadden voorbereid voor ons als hun gasten. Het evenement waar de finale plaatsvond was enorm! Er waren zo veel mensen dat wij nauwelijks konden lopen zonder dat we een hele kring mensen om ons heen hadden die foto’s met ons wilden.

img_cosplay_team_paraluna_Team_Nederland_in_Japan_Odin_Sphere_cosplays
Team Nederland in Japan Odin Sphere cosplays

Op de finale dag konden we in onze armor outfits niet eens naar buiten zonder genoeg extra security guards. Het optreden was heel erg leuk om te doen! Het was weer een prachtig podium met een groot videoscherm achter ons waar we gebruik van gemaakt hebben voor bewegende sfeerachtergronden. Uiteindelijk zijn we als Team Nederland derde geworden in de wedstrijd. Dus we waren enorm gelukkig!

img_cosplay_team_paraluna_Sophie_als_Commander Shepard_Mass_Effect
Sophie als Commander Shepard Mass Effect

Herkennen mensen jullie?
We hebben veel leuke situaties gehad waar mensen ons plotseling herkenden. Bijvoorbeeld in videogame winkels worden we wel eens herkend terwijl we gewoon aan het winkelen zijn. We hebben ook wel eens gehad dat we op de trein stonden te wachten en dat er opeens iemand voorbij komt en vraagt of we Team Paraluna zijn, vervolgens hebben we dan een heel leuk gesprek over verschillende optredens. Zelfs op Gamescom in Duitsland werden we, toen we bij de Guild Wars 2 booth waren, door verschillende mensen herkend als de meiden die Caithe en Faolain uit dit spel hadden nagemaakt. Ze wilden zelfs met ons op de foto ondanks dat we ook hier gewoon als onszelf waren. Dus dat zijn ook erg leuke momenten. De laatste tijd hebben we ook steeds meer contact met de makers van de games waarvan we cosplayen. De eerste keer toen we zomaar een mail kregen van Guerrilla Games terwijl we aan Sophie’s Horizon Zero Dawn outfit werkten konden we niet geloven dat ze opeens contact met ons hadden opgezocht. Dus dit zijn ook erg leuke ontwikkelingen!

Wat is het volgende dat jullie met betrekking tot cosplay van plan zijn? Nieuwe cosplays? Nog meedoen aan wedstrijden? Of gewoon voor de fun ergens heen?
We hebben onlangs een account aangemaakt op Twitch om onze voortgang te kunnen streamen. Dat is erg leuk omdat je zo een heel direct contact kunt houden met de rest van de community. We zijn nu bezig met het maken van kostuums van Widowmaker en Tracer uit Overwatch, en zullen grote delen van het bouwen daarvan streamen. Wie weet doen we daarna nog wel eens met een wedstrijd mee!

Hebben jullie ook nog andere hobby’s naast cosplay?
Sowieso spelen we heel graag videogames. Verder houdt Liza enorm van dansen en is Sophie stiekem een erg goede schrijver (Liza: Maar dit wil ze nooit toegeven!).

Waar kunnen we jullie werk online nog bewonderen?
We hebben verschillende Social Media platformen. Je kunt ons hier allemaal vinden:
* Facebook
* Instagram
* Tumblr
* Twitter

En sinds kort ook op Twitch. Wie weet zien we je daar wel in de chat!

Bedankt dames voor jullie tijd en succes met jullie toekomstige cosplays!

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.